Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/rela-ie-legatura-sta-jos-sta-a-ezat-4098368/
Atacurile de panică afectează în mare măsură adulţii care deja suferă de stress şi de anxietate şi pot fi tratate într-un cabinet psihiatrie, unde pacienţii vor afla cum să gestioneze aceste situaţii neplăcute prin care trec şi care pot atinge un punct de disconfort maxim. Minutele în care are loc atacul de panică par ore şi au un substrat psihologic. Aceste atacuri pot fi extrem de neplăcute, înfricoşătoare, iar pacienţii, de ordinul milioanelor în întreaga ţara trebuie să înveţe să le recunoască şi să le gestioneze în mod corespunzător. Tulburările de panică sunt mai frecvente în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor şi pot apărea din senin, fără avertismente, declanşate de anumite situaţii , fobii, activităţi sau circumstanţe.
Cum se poate recunoaşte un atac de panică?
Atacurile de panică sunt destul de uşor de recunoscut, chiar şi de către persoanele obişnuite, care nu au călcat vreodată într-un cabinet de psihiatrie. Acestea pot fi recunoscute prin simptomele pe care le dau şi care se manifesta prin:
- palpitaţii şi un ritm cardiac foarte accentuat;
- transpiraţie excesivă;
- tremurat necontrolat;
- senzaţie de sufocare şi dificultăţi de respiraţie;
- senzaţie de greaţă şi disconfort abdominal;
- stări de leşin, de ameţeală, de nelinişte şi de zăpăceală;
- parestezie;
- pierderea noţiunii realităţii sau sentimentul detaşării de sine;
- teamă de a muri sau de a pierde controlul asupra realităţii;
- teamă de spaţii largi, deschise;
- imposibilitatea de a verbaliza, de a descrie ceea ce simt şi prin ce trec.
Factori de risc pentru atacurile de panică
Atacurile de panică nu au cauze cunoscute, fiind declanşate de anumite condiţii de sănătate, de consumul unor substanţe sau de stări emoţionale intense şi nu numai. Se poate vorbi, aşadar, de:
- afecţiuni de sănătate, provocate de dezechilibre la nivelul creierului, dar şi de afecţiuni pulmonare, de epilepsie sau astm bronşic, chiar şi de afecţiuni cardiace;
- afecţiuni comportamentale şi psihice precum depresia, agorafobia, stresul posttraumatic sau postnatal;
- consumul de substanţe interzise sau de băuturi alcoolice, dar şi anesteziile generale;
- schimbări hormonale.
Cum se pot gestiona atacurile de panică?
Atacurile de panică pot fi gestionate prin terapie şi medicaţie, prin intervenţia unui medic psihiatru. Terapia în cazul atacurilor de panica ajuta pacienţii să facă diferenţa dintre atacurile de panică şi infarct sau accident vascular cerebral, să identifice simptomele specifice incipiente şi să îşi regleze respiraţia, să îşi relaxeze muşchii, să îşi controleze reacţiile exagerate şi gândurile negative. De asemenea, aceasta terapie în cadrul unui cabinet de psihiatrie are scopul de a expune pacientul la factorii declanşatori şi de a-l învăţa să îi înfrunte şi să împiedice agravarea lor.
Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, medicamentele pe care le propune medicul pentru atacurile de panică includ antidepresivele care reduc frecvența apariţiei acestor atacuri. Cel mai important este înţelegerea motivelor psihice care duc la dezvoltarea atacurilor de panică. Astfel, tratamentul se va dovedi cu adevărat reuşit şi pacienţii vor înţelege că simptomele atacului de panică au un rol adaptativ, iar frica este unul din modurile în care corpul uman acţionează.