Pentru ce boli este recomandată ca adjuvant
Numită și „ginseng românesc”, cătina are foarte multe proprietăți benefice organismului: este revigorantă,cicatrizantă, antiinflamatoare, astringentă, anticancerigena și un excelent imunostimulator.
Beneficiile pe care le are consumul ei asupra sănătății și mai ales asupra pielii sunt cunoscute de peste o mie de ani.
Ginsengul românesc, cătina, se poate consuma în stare naturală, așa cum sunt fructele arbustului provenit din estul Asiei, sub formă de pulbere, suc, vin, ulei, gem, tinctură și ceai.
Bolile pe care le ajută consumul de cătină
1.Bolile de piele
Ocupă un prim loc, deoarece uleiul de cătină este foarte bun în boli ale pielii așa cum sunt psoriazisul și diverse eczeme, dar și la arsuri, tăieturi, iritații. Uleiul se aplică pe zona cu probleme, de 2-3 ori/zi.
Cătina, este un bun protector al pielii împotrivă radiațiilor ultraviolete și un bun revitalizant, deoarece conține vitaminele: A, B1, B2, C, E și K.
2. Afecțiunile respiratorii
Siropul de cătină este foarte bun în răceli și chiar și în gripă deoarece crește capacitatea de apărare a organismului, diminuând în același timp complicațiile care pot să apară după răceală sau gripă.
Durerile în gât și tusea sunt calmate cu ajutorul siropului de cătină(preventiv câte 4-5 lingurițe/zi, pe stomacul gol timp de 3 săptămâni, iar când boală s-a instalat, pot să fie luate până la 10 lingurițe/zi.) 1
3. Combate stresul.
Deoarece cătină este bogată în fosfor, calciu, vitaminele compexului B, vitamina C, are că efect și diminuarea nivelului de stres.
4.Diminuează depresia
Cătina este un excelent tonic care va ajută în stările de tristețe, oboseală cronică, depresie și vă redă pofta de viață.
5.Fortifică inima
Cătina albă, scade colesterolul, fapt care previne îngroșarea arterelor și conține o cantitate mare de antioxidanți, protejând inima și vasele de sânge.
Are și un efect anticoagulant, fiind bună și în cazul pacienților care au afecțiuni cardiovasculare cum sunt: ateroscleroză, hipertensiune arterială, sindromul Raynaud.
Chiar și pacienții care au suferit deja un infarct miocardic pot urma o cură cu cătină, dar trebuie să nu renunță la medicația specifică acestuia, dată de medicul cardiolog.
6. Ameliorarea simptomelor hepatitei
Sucul de cătină este un bun ajutor în cazul afecțiunilor hepatice acute sau cronice.
7. Înlătura anemia.
Conținutul bogat de vitamine și minerale, fac cătina să fie considerată o polivitamină naturală.
Persoanele aflate în convalescență sau cele care vor să-și întărească organismul, pot urma timp de o lună o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină.
8. Are efect benefic în lupta cu infertilitatea
Atât în cazul infertilității masculine cât și a celei feminine, o cură de cătină are efect pozitiv, deoarece este reglată activitatea hormonală și este stimulat apetitul sexual.
9.Alungă infecțiile
Nu contează tipul de infecție(urinară, stomacală, respiratorie), o cură de cătină este de mare ajutor.