Perioada sărbătorilor este momentul perfect pentru a surprinde membrii familiei cu daruri speciale. Însă, în această perioadă festivă, în care nevoia de cumpărare este din ce în ce mai mare, riscurile de a cădea victima potențialelor atacuri de phishing, cresc semnificativ. Astfel, OLX, cea mai mare platformă de anunțuri generaliste din țară, inițiază un demers de informare adresat utilizatorilor pentru a recunoaște semnele unui atac de phishing și a se proteja de atacatorii online.

Fenomenul denumit “phishing” se traduce prin “pescuirea de date online”, deoarece presupune oferirea unei momeli pentru a obține accesul la parole sau informații private sau chiar date ale cardurilor, pentru sustragerea anumitor sume de la utilizatori. Infractorii cibernetici încearcă să obțină acces la datele personale ale persoanelor vizate prin website-uri false, e-mail-uri sau SMS-uri care creează iluzia că vin din partea unor companii renumite și de încredere.

OLX avertizează utilizatorii asupra fenomenului și susține importanța creșterii gradului de conștientizare în rândul acestora printr-o serie de sfaturi pentru a se proteja de “colindătorii” neinvitați în perioada Crăciunului.

  1. Evitarea Link-urilor suspecte – În ultimul an, o parte din utilizatorii OLX au fost ținta tentativelor de fraudă. Cea mai simplă, sigură și rapidă metodă de a evita astfel de atacuri este folosirea serviciului de Livrare prin OLX. Cum funcționează tentativele de phishing? Atacatorii generează un link fals pe care îl trimit vânzătorilor, le cer datele cardului, soldul contului sau codul CVV, sub pretextul de a plăti produsul tranzacționat. Pentru utilizatori este foarte important să nu împărtășească datele cardului deoarece încasarea sumei pentru produsele vândute pe OLX și livrate prin curier nu se face niciodată online, ci doar prin intermediul FAN Courier sau Poșta Română, prin ramburs, după verificarea coletului.
  2. Păstrarea conversației doar în mesageria oficială OLX – Dacă vânzătorul dorește să mute discuția pe o altă platformă de mesagerie, OLX nu mai poate proteja utilizatorii în cazul unei tentative de fraudă. În cazul în care un cumpărător scrie vânzătorului pe o altă platformă de mesagerie, menționând că a realizat plata și a oferit un link pentru a vedea dovada, cel mai probabil este o încercare de phishing.
  3. Verificarea atentă a numelui expeditorului fiecărui mesaj SMS– Atacatorii pot trimite mesaje false, prin care îi redirecționează pe utilizatori spre paginile proprii, folosind denumirea unei companii de încredere, precum OLX, influențându-i să acceseze mesajul.
  4. Verificarea limbajului și ortografiei – Dacă un utilizator primește un text cu multe greșeli gramaticale, pe un ton de alertă, în care i se cere plata imediată, cel mai probabil este o tentativă de phishing.

“În această perioadă a anului, rugăm utilizatorii să fie vigilenți, iar în cazul în care suspectează o tentativă de phishing să ne scrie urgent folosind formularul de contact., declară Andreea Popescu, Senior Brand Manager P&S OLX

Pentru mai multe informații despre cum să vă protejați de tentativele de phishing, aici – Ai grija la linkurile false pentru „articole platite”! – Recunoaste semnalele unui atac de phishing (olx.ro)

 

Despre OLX

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 6 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 15 milioane de vizitatori, potrivit SATI.  OLX accelerează creșterea vânzărilor, extinderea națională și dezvoltarea sustenabilă a afacerilor. Lunar, zeci de mii de afaceri își postează și promovează produsele sau serviciile pe OLX, beneficiind de vizibilitate extinsă și acces la o bază de milioane de clienți.

Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here