► Dumitru-Dorin Prunariu: Alexandru Mironov, Alec cum îi spun apropiații, este un împătimit al transmiterii cunoștințelor științifice și al declanșării în tineri a dorinței de a afla mai mult, de a descoperi, de a visa la lumi viitoare care par acum fantastice dar incitante și care pot fi realizate cu tehnologii viitoare
► Acad. Nicolae-Victor Zamfir: Alexandru Mironov este un simbol! Este simbolul popularizării Științei în România. Este cel care a înflăcărat mințile a mii de adolescenți și i-a atras spre tainele, fascinația și mirajul știintei
► Sorin Repanovici: Profesorul, jurnalistul, scriitorul Alexandru Mironov este unul dintre cei mai optimiști oameni pe care i-am cunoscut vreodată
Alexandru Mironov este scriitor, promotor al științei și al genului Science Fiction și, probabil, cel mai cunoscut și activ jurnalist român de știință. S-a născut la 27 ianuarie 1942, la Vertiujeni, județul Soroca, România, astăzi în raionul Florești din Republica Moldova. Alexandru Mironov a fost ministru al Tineretului și Sportului (1993-1996) și secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (2000-2008).
Alexandru Mironov este unul dintre inițiatorii Academiei de Vară Atlantykron, alături de scriitorul Aurel Cărășel și de coordonatorul evenimentului, Sorin Repanovici. Academia de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON se desfășoară necontenit, din 1989, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, județul Constanța. ”Atlantykron înseamnă de fapt o astronavă care este acoperită doar pe moment de nisip, de ape și de pădure, dar care la un moment dat, așa cum îi șade bine, va decola, cel puțin cu mințile celor care participă la întâmplările fabuloase de aici”, este crezul lui Alexandru Mironov.
Echipa de organizare a Academiei Atlantykron îi urează ”La Mulți Ani!” unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați români, lui Alexandru Mironov, care aniversează 80 de ani de viață.
Alexandru Mironov a urmat liceul „Nicolae Bălcescu”, cunoscut în perioada interbelică și post 1989 ca Liceul Carol I din Craiova, absolvind, apoi, Facultatea de Matematică a Universității din București (cursurile le începe la Universitatea din Craiova). A practicat scrima, ajungând vicecampion național. În anii ’90 a fost președinte al Federației Române de Scrimă. De asemenea, este un călător împătimit, ajungând, de-a lungul vieții, pe toate continentele.
A desfășurat o bogată activitate de popularizare a științei și a genului „science fiction” în cadrul Radiodifuziunii și a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație” de pe TVR 1, prezentată împreună cu Mihai Bădescu, în prima parte a anilor ‘90. De altfel, emisiunea, prima de știință și imaginație din țara noastră, s-a bucurat de o largă audiență, fiind una dintre emisiunile preferate la acea vreme. A fost președinte al Asociației Române de S.F. (Pro Con S.F.), membru al World S.F., al Asociației Internaționale a Profesioniștilor din S.F., delegat național al Societății Europene de S.F. Atât înainte de decembrie 1989, cât și după, Alexandru Mironov a sprijinit mulți scriitori și artiști ai genului Science Fiction precum și participarea creatorilor și fanilor SF la multe conferințe naționale și internaționale de profil.
Alexandru Mironov a publicat 16 volume, o parte fiind ulterior reeditate (dintre care amintim ”Enigmatic, pământul” – 1977, ”Proiecte planetare”, împreună cu Alexandru Boiu – 1988, ”Laboratoarele lumii” – 1992, ”Anatomia secundei” – 2004, ”În direct cu NASA” – 2006, ”Lumea-după-Google” – 2013) și este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a științei. De asemenea, în anii ‘80 și ‘90 a coordonat mai multe antologii de proză Science Fiction și a contribuit decisiv la lansarea Almanahului ”Anticipația” (1982), devenit tradiție și cu tiraje epuizate rapid, alături de Ioan Eremia Albescu, directorul de la acea vreme al editurii ”Știință și tehnică”. A deținut diverse funcții în redacția revistei Știință și tehnică (un timp fiind Director Onorific), în prezent făcând parte din consiliul editorial și semnând articolele editoriale ale revistei, sub titlul „În direct cu NASA”. A realizat emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la postul de televiziune TVRM (ulterior TVH) iar în prezent realizează emisiunea ”Digipedia” la postul TV ”Digi World” precum și emisiunea ”Printre stele” la Radio România Actualități.
Amintim că pe 26 ianuarie ar fi fost și aniversarea scriitorului, exegetului Jules Verne și specialistului OZN Ion Hobana (1931 – 2011), care a avut o relație deosebită de prietenie cu Alexandru Mironov.
Iată câteva gânduri ale unor personalități și prieteni apropiați de Alexandru Mironov, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viață.
Dr. ing. Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu
”Alexandru Mironov, Alec cum îi spun apropiații, este un împătimit al transmiterii cunoștințelor științifice și al declanșării în tineri a dorinței de a afla mai mult, de a descoperi, de a visa la lumi viitoare care par acum fantastice dar incitante și care pot fi realizate cu tehnologii viitoare. Alec s-a afirmat nu numai ca profesor de matematică, profesia lui de bază, dar și ca sportiv, apoi călător prin lume, vizitând locuri celebre legate de misterele Terrei, descoperitor, promotor al literaturii științifico-fantastice care stimulează atât de mult curiozitatea și imaginația, și desigur ca jurnalist de știință. Alec a creat încă din anii ’90 și Academia de vară Atlantykron, cunoscută ca o experiență de învățare distractivă, incitantă și unică, cu o programă dezvoltată în jurul științei, artei, sportului și culturii.
Experiența și cunoștințele acumulate suprapuse peste un intelect aparte și peste darul de a transmite cunoștințe și de a incita au făcut din Alec Mironov emblema incontestabilă a jurnalismului de știință din România si a atragerii spre știință, artă, cultură a oricui îl ascultă, vede sau cunoaște.
Am avut ocazia să colindăm împreună țara în lung și lat, să călătorim și în străinătate, să ne întâlnim cu zeci de mii de tineri, să le povestim ce face știința și ce experiențe personale avem cu ea și să lăsăm o amprentă evidentă în dezvoltarea profesională a multora dintre ei.
Este un privilegiu pentru mine să ne cunoaștem și să fim prieteni deja de decenii.
La mulți ani, Alec! Sănătate și viață lungă! 80 de ani pot reprezenta un nou început!”
Acad. Nicolae-Victor Zamfir
”Alexandru Mironov este un simbol! Este simbolul popularizării Științei în România. Este cel care a înflăcărat mințile a mii de adolescenți și i-a atras spre tainele, fascinația și mirajul știintei. Prin emisiuni TV și articole în presă, prin prelegeri și discuții, a prezentat cele mai noi descoperiri, cele mai răsunătoare realizări tehnico-științifice ale lumii contemporane. Alexandru Mironov a fost și este un puternic susținător al științei românești, al realizărilor oamenilor de știință și inventatori, tineri sau în vârstă, din România. În întreaga sa viață Alexandru Mironov a făcut totul cu dăruire: sport de performanță, profesor de matematică și ziarist de știință. Popularizarea științei o face cu priceperea unui ziarist consacrat, cu energia unui sportiv de performanță și cu dăruirea unui dascăl!
La împlinirea vârstei de 80 de ani îi doresc multă sănătate și aceeași dăruire și energie în educația tinerei generații.”
Sorin Repanovici, fondator si coordonator general Academia Atlantykron
” Atlantykron dar și eu suntem produsul lui Alexandru Mironov. Pentru mine profesorul, scriitorul, jurnalistul Alexandru Mironov este unul dintre cei mai optimiști oameni pe care i-am cunoscut vreodată și care mi-a fost alături cea mai mare parte a vieții mele, atât profesionale, cât și personale. Personal, acum, la această aniversare, îi mulțumesc pentru tot. Si chiar sunt multe lucruri pentru care ar trebui să-i mulțumesc.
Atlantykron s-a născut dintr-un vis frumos, o idee a lui Alexandru Mironov care a reușit în acest fel să-și creeze propriul univers al cunoașterii pe micul ostrov dunărean unde a reușit cu un succes răsunător să modeleze mințile a mii și mii de tineri în ultimii 40 de ani, fiind un vizionar și un optimist incurabil, care a anticipat încă de acum 30 de ani că pe micul ostrov, cât un stadion de fotbal, denumit Atlantykron, se prefigurează ‘viitorul societăţii civile’, prin altfel de învăţare, prin cunoaştere, comunicare şi respect reciproc”.
Dacă nu s-ar fi născut Alexandru Mironov ar fi trebuit să-l inventăm ca personaj de povești din viitor.
La împlinirea vârstei de 80 de ani, îi doresc viață lungă, sănătate și putere pentru a continua împreună călătoria frumoasă începută acum 40 de ani.”