Medicii ne atentioneaza ca daca alimentele au ajuns contaminate cu E.coli. in casele noastre, noi, suntem singurii care putem opri raspandirea bacteriilor, respectand unele reguli de igiena care sunt de baza in bucatarie.
Ustensilele pe care le folosim la prepararea carnii crude, nu trebuie sa atinga mancarea gatita. De exemplu, folosirea aceluiasi cutit pentru carnea cruda si apoi pentru cea gatita, face ca E.coli sa se propage mai departe.
Bacteria se distruge la temperatura de 70 de grade Celsius, dar, daca ustensilele de bucatarie nu au fost bine oparite cu apa la temperatura indicata si nu au fost spalate cu detergent, bacteria se poate transmite.
Tocatoarele, farfuriile, cutitele si chiar buretele de vase, trebuie spalate bine.
Specialistii ne recomanda sa consumam doar lapte pasteurizat si ouale sa fie spalate inainte de a le folosi in preparatele noastre.
Oricine poate sa aiba E.coli in organism, periculoase sunt insa acele tipuri de bacterii care au gene producatoare de toxine.