Cu totii avem obiceiuri pe care nu le consideram daunatoare sanatatii. Si cu toate acestea sunt. Iata 5 pacate pe care multi dintre noi le fac si cum sa le ocolesti.
- Paharul de vorba
Multi oameni nu beau nimic toata saptamana, iar in weekend se intalnesc cu prietenii si beau mai mult decat ar trebui. Este adevarat ca studii de specialitate spun ca o cantitate moderata de alcool pe zi este benefica sanatatii, insa asta nu inseamna ca daca nu bei toata saptamana, ai voie sa recuperezi in weekend. Ficatul “inecat” in alcool va fi supus unui stres teribil. Tine cont ca ficatul metabolizeaza un pahar de alcool intr-o ora. Daca exagerezi poti risca sa suferi de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, atac cerebral.
- Fumatul “social”
Sunt persoane care sunt “cuminti” pana cand se intalnesc cu prietenii. Atunci incep sa fumeze in exces, considerand ca nu e nimic rau daca din cand in cand isi fac de cap. Efectele sunt insa imediate. Nicotina ajunge in cateva secunde la creier producandu-si efectele: cresterea activitatii sistemului nervos, cresterea pulsului, ridicarea glicemiei, ingustarea vaselor de sange, iar aceste efecte se pot pastra pe durata unei zile intregi. Si nu conteaza daca pe saptamana fumezi o tigara sau un pachet. Efectele se genereaza imediat si se inrautatesc pe masura ce continui fumatul.
- Prea multa cofeina
Nu e rau sa bei o cana obisnuita de cafea. Insa nu exagera. Cafeina in excces suprasolicita glandele care secreta adrenalina si vei fi pe “on” toata ziua. Cafeina crestere pulsul, afecteaza somnul, poate duce la dureri de cap si dureri abdominale. In plus, daca obisnuiesti sa bei cappuccino sau café late, vei avea de-a face si cu caloriile in plus.
- Sexul neprotejat
Suntem noi in mileniul III, insa asta nu inseamna ca trebuie sa faci cat mai mult sex cu cat mai multi parteneri si mai ales neprotejat. Numarul bolilor cu transmitere sexuala este din ce in ce mai mare. Statisticile arata ca boli precum Chlamydia, sifilis, gonoreea sau HIV, odinioara tinute cat de cat sub control, si-au inceput expansiunea. Oricat de “incins” ai fi, nu renunta niciodata la protectie.
- Nu te autoexaminezi regulat
Doamnelor, cand v-ati controlat ultima data sanii? Domnilor, v-ati pipait ultima oara testiculele? Sunt intrebari personale care, insa, va pot salva viata. Autoexaminarea este unul dintre cele mai simple verificari pe care le puteti face, in intimitatea casei voastre. Iar daca vi se pare ceva in neregula, nu ezitati sa mergeti la doctor, chiar daca se va dovedi, in final, ca n-a fost nimic.
Pentru femei: Dupa ce trece menstruatia, atinge-ti sanii cu palma si, prin miscari circulare, verifica toata suprafata ambilor sani, inclusiv in zona axilara. De asemenea, in fata oglinzii, cu mainile pe solduri urmareste daca se vad iregularitati, asimetrii, gropite sau umflaturi.
Pentru barbati: La dus, verifica-ti testiculele de eventuale umflaturi, noduli, zone dureroase sau modificari ale marimii. Du-te imediat la doctor daca ai urme de sange in urina sau sperma. Descoperit la timp, cancerul testicular este relativ usor de tratat.