Sunt femei care nu reusesc sa depaseasca sentimentul ca nu sunt mame bune, ca orice ar face nu le iese nimic. Si de aici porneste un intreg cerc vicios.

Sunt femei care nu reusesc sa depaseasca sentimentul ca nu sunt mame bune, ca orice ar face nu le iese nimic. Si de aici porneste un intreg cerc vicios. Sunt abatute, copiii le preiau starile, apoi mamele isi fac griji ca e ceva in neregula cu copilul si tot asa. Zambetul apare din ce in ce mai rar pe fata lor, a copiilor lor si a partenerilor lor de viata. Iata cateva sfaturi pentru ca zambetul sa-ti reapara, sa te consideri o mama perfecta si astfel sa le dai incredere copiilor tai.

  1. Fii tu insati!

Nu trebuie sa te compari cu alte mame. Nu stii ce este in familiile lor. Ce vezi in parc, cu siguranta nu este realitatea completa. Renunta la ideea ca nu esti o mama suficient de buna pentru copilul tau. Nu incerca sa fii ceea ce nu esti. Gandeste-te la punctele tale forte si scoate-le in evidenta. Nu incerca sa faci costume de serbare, doar pentru ca mamica lui X face. Poate ca tie iti ies prajiturile mult mai bune decat ei.

  1. Petrece cateva momente singura!

Chiar daca ai programul aglomerat, incearca sa gasesti cateva clipe in care sa fii singura. Sa nu mai auzi zgomotul casei, sa te reincarci cu energie. In plus, copiii trebuie sa invete ca in viata mai trebuie sa si ofere, nu numai  sa primeasca. Asa ca incurajeaza-i sa-ti dea si momente de ragaz.

  1. Redu turatia motoarelor!

Inventeaza „Ziua fara viteza!”. In aceasta zi, nimeni nu este agitat, nimeni nu se grabeste. Toata lumea reduce turatia motoarelor, se relaxeaza. Tot ce faceti prin casa sa fie ca in filmele date cu incetinitorul.

  1. Intalneste-te cu prietenele!

Dupa ce devenim mame, cu toate uitam ca am fost candva prietene pentru cateva fete. Vrei sa-ti readuci zambetul pe buze. Suna-ti o amica si o sa vezi ce placut e sa te aduca „la zi” cu evenimentele pe care le-ai pierdut de la nasterea copilului tau. Nu te poti desparti inca de cel mic. Nu-i nimic, le poti invita la tine acasa. Iar daca au si ele copii, cu atat maibine. Cei mici se pot juca, in timp ce voi vorbiti ca-ntre fete.

  1. Declara ziua fara munca!

Cu ceva vreme in urma, duminica era liber. Nimeni nu muncea. Majoritatea magazinelor erau inchise. Era ziua incarcarii bateriilor si a familiei. Insa de la inventarea internetului, a email-ului, a telefoanelor mobile, orice zi se poate transforma in zi de munca. Renuntati sa mai faceti asta. Zi libera de la serviciu inseamna FARA MUNCA. Fa-ti treburile dinainte. Gateste seara ceva ce se poate incalzi a doua zi. Daca ai copii mai mari incurajeaza-i sa participe la curatenie, astfel incat in ziua fara munca, nimeni sa nu faca nimic.

  1. Impartaseste-ti pasiunile cu copiii

De cand au venit copiii pe lume, ai cam uitat de pasiunile tale. De ce nu le impartasesti cu ei. Daca-ti place muzica, jucati-va de-a DJ-ul. Daca-ti place dansul, arata-le si lor cateva miscari. Iti placea sa pictezi, de ce nu desenezi cu copilul tau? Sunt atatea momente pe care le-ati putea impartasi impreuna care nu numai ca te vor relaxa si te vor face sazambesti, dar va intari si legatura dintre tine si copiii tai.

  1. Stapaneste dezordinea!

Cu totii stim ca intr-o casa cu copii, mai ales de varste mici, e cam greu sa tii lucrurile in ordine. Haine aruncate peste tot, jucarii imprastiate pe unde ti-e foarte greu sa-ti imaginezi. Va este cunoscut peisajul, nu! Nu lasa dezordinea sa te domine! Stapaneste-o tu pe ea. Usor de zi, dar poate nu la fel de simplu de facut. Totusi, nu e imposibil. Stabiliti o rutina. Toti membrii familiei trebuie sa stie ca trebuie sa-ti atarne hainele in cuier, sa-si puna incaltarile in pantofar, sa-si puna poseta, servieta, rucsacul cheile, telefoanele la locurile lor. Fiecare lucru care nu se afla unde trebuie „se confisca” pana cand lectia este invatata.

  1. Imparte responsabilitatile!

Daca este ceva de facut in casa, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa-l faci tu. Copiii isi pot strange singuri lucrurile, pot sa-si duca hainele in cosul cu rufe murdare. Daca sunt de scoala, cel mare il poate ajuta la lectii pe cel mic. Daca sunt adolescenti si te-ai hotarat sa faci curatenie generala, fa o „sedinta” da-le fiecaruia cate ceva de facut si un termen limita pentru a rezolva sarcina. O sa vezi cat de repede va fi totul gata, iar tu vei avea timp si pentru a le face o recompensa. (Sursa: womansday.com)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here