Brianna, o adolescentă de culoare în vârstă de 16 ani, vrea să ajungă una dintre cele mai mari cântărețe de rap ale tuturor timpurilor. Tatăl ei, ucis chiar înainte să se îmbogățească, fusese o legendă a muzicii undergound, iar Bri nu poate fi mai prejos. Dar e greu să fii pe val când la școală ești etichetată drept o elevă problemă, iar frigiderul de acasă e gol după ce mama ta și-a pierdut slujba. Bri își revarsă toată furia și frustrarea în primul său cântec, care devine viral… iar presa o numește fata de culoare care instigă la violență. Când însă un ordin de evacuare îi amenință familia, Bri acționează, chiar dacă asta înseamnă să întruchipeze tocmai personajul controversat în care a transformat-o publicul.
Îndrăzneț, profund și emoționant, Pe val reprezintă o odă închinată hip-hopului, de la una dintre cele mai puternice voci ale generației actuale de scriitori. E o poveste despre cum să lupți pentru visurile tale, chiar când totul îți stă împotrivă. Puterea romanului constă în felul în care explorează iubirea, temerile și prietenia în cadrul unei comunități afro-americane, care face tot posibilul să supraviețuiască într-o administrație din ce în ce mai ostilă.
Universul cărții este similar cu cel din Ura cu care lovești. Evenimentele din romanul de debut al lui Angie Thomas au ecou în Pe val, o evocare onestă și pură a prejudecăților, a standardelor duble, a rasismului și a modului în care toate acestea afectează zi de zi viața tuturor.
Luptele lui Bri din cadrul industriei muzicale și din școală, descrise în carte, evidențiază umilințele și nedreptățile care rămân o parte de neșters din povestea afro-americanilor, dezvăluind puterea lirică incontestabilă a rapului ca limbaj prin care să poți găsi forța de a merge înainte. Dar, în ciuda provocărilor cu care se confruntă Bri, romanul este o scrisoare de dragoste adresată hip-hopului, familiei, lui Michael B. Jordan, culturii nerd și oricărei culturi pop. De asemenea, reprezintă o elogiere a realizărilor culturii afro-americane în muzică, TV și film.
„Cu o asemenea demonstrație de forță, Thomas își dă măsura talentului său literar. Cu atenție și perspicacitate, ne pune în față o oglindă ce dezvăluie nedreptăți sociale îndelung ignorate.“ – New York Times Book Review
„În timp ce admite că societatea e gata să blameze adolescenții de culoare, Angie Thomas își lasă eroina să se împiedice și să cadă înainte să-și găsească drumul și propria voce. Din nou, Thomas vorbește despre adevăr fără să se teamă.“ – School Library Journal
Angie Thomas s-a născut, a crescut și încă locuiește în Jackson, statul Mississippi. A obținut un master în scriere creativă, iar în adolescență a fost rapperiță, având chiar și o diplomă neoficială în hip-hop. Thomas a câștigat ediția inaugurală a bursei Walter Dean Myers (2015), oferită de asociația We Need Diverse Books, precum și Premiul de Literatură Pentru Copii Waterstones.
La Editura Trei, a apărut Ura cu care lovești, romanul ei de debut, care a fost inspirat de mișcarea Black Lives Matters și a ajuns pe locul întâi în topul bestsellerurilor New York Times, fiind publicat în peste douăzeci de țări. De asemenea, ecranizarea carții s-a bucurat de mare succes. Romanul a obținut nenumărate distincții, printre care William C. Morris Award, Boston Globe-Horn Book Award, Michael L. Printz Honor Book, două premii Good Reads Choice pe anul 2017 (Cel mai bun debut și Cel mai bun roman Young Adult), precum și o nominalizare la National Book Award.
Puteți vedea o întâlnire cu Angie Thomas și cititorii săi din România aici.