Iată un scenariu cunoscut pentru unii dintre noi: Autobuzul către aeroport nu a sosit, iar tu te uiți din ce în ce mai îngrijorat la ceas. Frustrarea te face să-ți imaginezi diferite scenarii când auzi în stația de autobuz un anunț: ”Invităm pasagerii care așteaptă autobuzul nr … [nu poți distinge care]… să meargă imediat la … [nu poți înțelege unde]… întrucât autobuzul va pleca imediat.

În această situație, calitatea audio slabă provoacă îngrijorare, inconveniențe și te poate convinge să iei pe viitor un taxi către aeroport. Cu toate acestea, situația ar putea fi mult mai gravă.

Imaginează-ți că locuiești într-o zonă de coastă, cu risc de inundații. Există un sistem de avertizare preventivă, astfel încât, dacă nivelul apei crește semnificativ, o alertă de urgență este emisă în zonele afectate. Alertele audio sunt redate prin difuzoare pentru a oferi instrucțiuni de urgență persoanelor în pericol. În acest scenariu, alertele audio greu de înțeles nu provoacă pur și simplu inconveniențe, ci pot pune viața în pericol. Pentru cei care trăiesc cu amenințarea de inundații, cutremure sau incendii, sunetul de înaltă calitate nu este un lux – poate fi o chestiune de viață sau de moarte.

Procesarea semnalului digital – Digital Signal Processing

La Axis Communications, lider global în echipamente video de rețea, înțelegem responsabilitatea cu care vine furnizarea de sisteme audio de informare publică. Eficiența sistemelor de informare publică depinde în mare parte de livrarea mesajului dorit către publicul țintă. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care difuzoarele AXIS sunt echipate cu funcții de procesare a semnalului digital DSP (Digital Signal Process). DSP pentru anunțurile publice este despre analiza și manipularea sunetului pentru a îmbunătăți claritatea mesajului. Prin difuzoarele AXIS de rețea sunt folosite mai multe tehnici de optimizare a sunetului – cum ar fi optimizarea frecvenței, intensitatea sunetului și control dinamic – toate sunt încorporate în difuzoarele proprii pentru a oferi o calitate audio de excepție în orice mediu.

Danny Smith, principal dezvoltator software la Axis, responsabil pentru audio și calitatea sunetului, explică faptul că există multe avantaje de a avea totul ”on the edge”, mai mult decât abordarea clasică.

„În mod tradițional, sunt necesare adevărate camere de control pline de aparatură pentru procesare audio, consolă de mixare, egalizatoare, compresoare, amplificatoare și multe altele. Cu Axis aceste sarcini se fac prin procesarea sunetului la nivel de edge în difuzoare, astfel încât poți beneficia de un sunet de înaltă calitate fără a fi necesară o cameră de control. De asemenea este fiabil, deorece semnalul nu trebuie să treacă prin mai multe echipamente înainte de a ajunge prin difuzor către public, așa cum era în setup-ul clasic”, a spus Danny Smith, Senior Software Developer la Axis Communications.

„În plus, întregul proces este 100% digital, de la sursă la difuzor, astfel încât semnalul nu este alterat. Fără alterare cauzată de interferențe electronice, iar semnalul sonor rămâne puternic indiferent cât de lungi sunt cablările. Semnalul nu devine mai slab la distanță, iar difuzoarele pot fi plasate acolo unde doriți”, a completat Danny Smith.

Tehnologia difuzoarelor ”on the edge” de la Axis

Procesarea ”on the edge” în difuzoarele de rețea Axis înseamnă că sunt optimizate la nivel de frecvență, ceea ce înseamnă ca fiecare difuzor are aceleași caracteristici. Drept urmare se pot combina cu ușurință în cadrul aceluiași sistem, fără a fi necesare configurări sau ajustări manuale, iar sistemul se poate extinde cu ușurință doar prin conectarea mai multor difuzoare.

Danny Smith, Senior Software Developer la Axis Communications, este încântat să explice mai multe detalii despre unele funcții automate încorporate în difuzoarele Axis.

„Controlul dinamic este o funcție importantă. Un semnal audio va avea adesea urcușuri și coborâșuri în volum, iar această funcție le poate echilibra pentru a vă asigura că sunetul este transmis la volumul ideal pentru cei care ascultă.

„Egalizarea intensității este o altă caracteristică inteligentă. Dacă aveți un buton „loudness” pe stereo, atunci puteți fi familiarizat cu conceptul de bază. La volume mici, anumite frecvențe sunt mai puțin perceptibile pentru urechea umană. Egalizarea intensității sporește acele frecvențe, astfel încât ascultătorul să nu piardă nimic. Aceasta se întâmplă în mod automat prin difuzoarele Axis, ceea ce le face foarte potrivite pentru muzica de fundal din magazine.

„Aplicația de procesare edge prin difuzoarele noastre face toate acestea posibile”, concluzionează Danny, completând: „Pentru utilizatori, asta înseamnă că nu este necesară deplasarea la fața locului pentru a controla calitatea audio, nu există riscul ca echipamentele să interfereze cu semnalul audio și difuzoarele nu se vor baza pe o programare greșită a acelora care au o viziune subiectivă asupra sunetului. Axis își asumă responsabilitatea pentru toate aceste lucruri. Pentru ascultători, înseamnă că, pur și simplu, anunțurile sunt mai ușor de înțeles!”

Despre Axis Communications

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente și mai sigure, prin crearea de soluții inovative, care ajută la îmbunătățirea securității și oferă noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis oferă produse și servicii de supraveghere și analiză video, control acces și sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajați în peste 50 de țări și colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi soluții. Fondată în 1984, Axis este o companie cu sediul în Suedia, listată la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informații despre Axis, vizitați site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here