Daca in urma cu cativa ani puteam avea doar aplicatii office pentru desktop, pe care le puteam folosi la birou sau acasa, astazi avem si o multime de aplicatii online.
Sunt exact aceleasi aplicatii, dar cu niste caracteristici diferite de cele offline, sunt ceva mai simple si permit accesul la toate functiile de baza doar daca utilizatorul este conectat online cand el utilizeaza. Care ar fi diferentele dintre ele?
Prima am vazut-o deja, variantele pentru desktop sunt accesibile doar offline, asta inseamna ca trebuie sa avem suita instalata pe calculator ca sa putem incepe sa lucram. Asta nu e un lucru rau, putem sa le avem cu noi in calculator oriunde, sunt ceva mai sigure, nu depind de o conexiune internet, sunt variante full, deci se pot folosi toate caracteristicile extinse.
Variantele online permit insa si vizualizarea in timp real a schimbarilor, colaborarile de la distanta, au si notificari pentru orice fel de schimbari apar. Alta diferenta tine de licentiere, daca pentru orice aplicatii office offline avem nevoie de o licenta activa ca sa putem folosi produsul legal, variantele online nu au nevoie de licenta, trebuie doar sa fii autentificat cu un user si o parola asociata contului online dedicat.
Spre deosebire de aplicatiile offline, care primesc actualizari destul de dese, cele online nu prea sunt actualizate asa de des si pot fi vulnerabile la atacuri.
Suportul pentru aplicatiile offline este foarte bun de fiecare data, pentru aplicatiile online suportul e mai slab, dar sunt tutoriale si forumuri destule pe Internet, articole, asa ca orice utilizator care are probleme se descurca imediat.
O diferenta notabila intre variantele online si offline tine si de spatiul de stocare asociat. Daca pentru aplicatiile offline avem nevoie de spatiu pe HDD sau SSD destul de mult, cativa GB, pentru aplicatiile online nu avem nevoie de spatii de stocare pentru ca sunt… online, pe Internet, ocupa spatii pe serverele dedicate, nu la noi in calculator.
Timpii de raspuns difera si ei, aplicatiile offline sunt mai rapide pentru ca ruleaza de pe HDD sau SSD, cele online pot fi mai lente pentru ca depind de conexiunea de Internet si de viteza de procesare a serverelor care le gazduiesc.