Logopedia, prima platformă de educaţie digitală adresată deopotrivă copiilor cu deficienţe de auz şi vorbire şi profesioniştilor care lucrează cu ei, îşi mută conţinutul pe Timlogo.ro, cea mai mare platformă de logopedie din România, care susţine terapia logopedică a persoanelor cu tulburări de limbaj.

În România, estimările arată că peste 400.000 de copii au dificultăți de limbaj, aproximativ 10% din totalul copiilor din România. Prin parteneriatul dintre Salvaţi Copiii și Ascendia, aceştia vor continua să aibă acces gratuit la o serie de resurse şi jocuri dezvoltate de Salvaţi Copiii în colaborare cu Fundaţia Orange şi logopezi din şcolile speciale. În plus, se va permite accesul gratuit al actualilor utilizatori ai platformei LogopediaDigitală.ro (elevi, specialiști, instituții) la tot conținutul Timlogo (peste 900 de instrumente logopedice dezvoltate de specialiști logopezi). Copiii vor primi cont gratuit pentru acces total la Timlogo.ro, având posibilitatea să folosească nelimitat toate jocurile și toate funcționalitățile platformei. Cadrele didactice, părinţii şi specialiştii vor primi conturi gratuite pentru uz nelimitat şi vor putea crea inclusiv recomandări pentru copii și gestiona conturi ale copiilor. În acest fel, cadrele didactice implicate în proiect vor putea personaliza procesul de învățare la nevoile și specificul fiecărui copil, folosind o diversitate mai mare de resurse.

Timlogo cuprinde 476 de aplicații, 239 de jocuri interactive, 169 de activități animate și 67 de clipuri video organizate în 34 de module, fiecare dintre ele fiind concentrat pe câte un sunet problematic din limba română. La resursele existente, se vor adăuga cele 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru cuprinse în Logopedia Digitală.

În total, în ultimii doi ani, platforma Logopedia a înregistrat peste 2000 de conturi create pentru specialişti, părinţi şi copii. 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.

„Platforma educațională Logopedia Digitală, chiar înainte de lansarea sa publică, a devenit cunoscută și de interes pentru cadrele didactice și specialiștii care lucrează cu copiii de vârstă preșcolară care, deși nu au fost diagnosticați cu vreo întârziere de dezvoltare, au dificultăți majore în exprimare. Pentru a veni în sprijinul lor, Logopedia conţine 7000 de cuvinte şi expresii în limba română, 2000 de ilustraţii şi 645 de materiale video. Transferul resurselor, informaţiilor către o platformă cu conţinut mai variat şi suport tehnic complex, reprezintă o etapă necesară prin care ne asigurăm că materialele dezvoltate de Organizaţia Salvaţi Copiii vin să îmbogăţească experienţa utilizatorilor şi să completeze resursele într-un sector atât de important, cum este cel al copiilor cu deficienţe de limbaj”,  a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 „Logopedia Digitală este încă o dovadă a utilității digitalului, pentru ca acești copii să poată avea șansa unei dezvoltări asemănătoare cu cea a copiilor tipici. Cu o astfel de platformă putem ajunge cu ajutorul tehnologiei oriunde în țară, chiar și în zonele rurale unde altfel, un logoped ajunge foarte greu. Sperăm ca transferul pe platforma Timlogo să-i aducă proiectului Logopedia Digitală viață lungă și să fie și mai utilă copiilor care-și dezvoltă limbajul”, a declarat Amalia Fodor, Directorul Fundaţiei Orange.

 „Preluarea conținutului LogopediaDigitala.ro face parte din strategia comună a partenerilor de a consacra Timlogo.ro drept cel mai puternic instrument de logopedie din România. Ce ne dorim cu toții este un impact real în societate. Natural, baza colaborării cu Fundația Orange și Salvați Copiii este conștientizarea faptului că împreună putem îmbunătăți viața copiilor și o putem face pe termen lung. Nevoia este clară. Sunt liste de așteptare imense pentru terapie logopedică, în mare măsură din cauza faptului că sunt prea puțini specialiști pentru numărul mare de copiii care au tulburări de limbaj. Mulți părinți renunță din acest motiv, pur și simplu nu găsesc loc în cabinet. Parteneriatul le va da logopezilor, atât celor din sectorul public cât și celor din privat, instrumentele pentru a intra în contact și a lucra mai eficient cu acești copii.” a declarat Alex Mălureanu, Cofondator și CMO al Ascendia S.A.

_____________________________________________________________________________________

Note pentru redactori:

Despre Logopedia

Proiectul Logopedia îşi propune să crească nivelul de identificare şi folosire a sunetelor şi a limbajului vorbit în rândul copiilor cu deficienţe de auz şi de vorbire, prin utilizarea mijloacelor digitale.Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvaţi Copiii a colaborat pe parcursul anului 2017 cu instituţii de învăţământ speciale, voluntari Orange şi logopezi experimentaţi, în vederea dezvoltării platformei digitale interactive adaptate nevoilor copiilor cu deficienţe de auz şi de vorbire. Platforma Logopedia este organizată în jurul obiectivelor de învăţare necesare pentru îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice, concentrându-se în trei direcţii: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor. Platforma www.logopediadigitala.ro pune la dispoziția specialiștilor care lucrează cu copii cu deficienţe de auz şi  vorbire 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru. Iniţiativa a fost posibilă cu sprijinul financiar primit din partea Fundaţiei Orange, prin fondul de finantare „Lumea prin Culoare si Sunet”, dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere şi de auz.

 

Despre Timlogo.ro

Timlogo.ro este cea mai mare platformă de terapie logopedică din România, cu un grad ridicat de interactivitate şi antrenare a limbajului, adaptată la specificul lingvistic al limbii române. Platforma educațională îmbină cu succes metodele și pașii terapiei logopedice clasice, cu stilul dinamic și interactiv al softurilor educaționale și poate fi folosită atât în cabinetul logopedic, cât și acasă. Timlogo nu înlocuiește intervenția specialistului logoped, ci o completează, permițându-i acestuia să diversifice activitățile din cabinet sau chiar să reia anumite exerciții, sub o altă formă. Până în prezent, mai mult de 400 de specialiști și-au făcut cont pe platformă pentru a beneficia de resursele variate ale acesteia.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignoră strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.750.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

 

Despre Ascendia

Ascendia este prima companie de elearning din România listată la Bursa de Valori București (simbol de tranzacționare ASC), cu o experiență de peste 10 ani în crearea de conținut digital și clienți din diferite părți ale lumii. Este cunoscută în special pentru seria de produse EduTeca și Dacobots destinate copiilor, cât și pentru serviciile de dezvoltare de module educaționale personalizate din cadrul sistemelor de elearning ale companiilor private. Pentru mai multe informații vă rugăm accesați www.ascendia.ro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here