În inima capitalei Albaniei, a fost inaugurat recent un centru cultural inedit, deschis și accesibil publicului larg. Ceea ce odinioară era Piramida din Tirana, un muzeu dedicat dictatorului comunist Enver Hoxha, a suferit o transformare dramatică sub îndrumarea MVRDV. Prin reutilizarea structurii de beton, Piramida a devenit acum o sculptură amplasată într-un parc nou. Parcul și sculptura găzduiesc o serie de cutii colorate, împrăștiate în jurul clădirii originale, care acum adăpostește cafenele, studiouri, ateliere, birouri pentru start-up-uri, incubatoare, festivaluri și săli de clasă unde tinerii albanezi pot învăța gratuit diverse discipline tehnologice. Prin adăugarea de trepte la fațadele înclinate ale clădirii, cetățenilor din Albania li se oferă posibilitatea să pășească literalmente peste ceea ce odinioară era o capodoperă a fostului dictator.

Deși Piramida din Tirana a fost, până recent, un șantier de construcții, ea a fost deja intens folosită vara trecută. Pe lângă faptul că albanezii se bucurau de priveliștea orașului, Piramida a fost descoperită și de turiști ca o comoară ascunsă. Cu ocazia unui summit al Uniunii Europene și a inaugurării oficiale a clădirii ca facultate educațională gratuită pentru adolescenții albanezi de către TUMO pe 16 octombrie, Piramida își îndeplinește acum oficial scopul de a reda comunității.

Piramida din Tirana a fost deschisă pentru prima oară ca muzeu în 1988 și de atunci a avut numeroase destine. Odată cu căderea regimului comunist, clădirea a fost folosită în diverse moduri, de la stație de radio, club de noapte, loc de conferințe și centru de difuzare, până la a servi drept bază pentru NATO în timpul Războiului din Kosovo din 1999. Diversele utilizări, împreună cu planurile anterioare incomplete de renovare, au lăsat în urmă o mozaică de modificări care au transformat interiorul într-un spațiu aglomerat și întunecat.

Pentru mulți albanezi, Piramida este un simbol al victoriei împotriva regimului comunist, iar designul MVRDV a fost inspirat de modul în care aceștia au reînnoit clădirea. După moartea dictatorului, structura în deteriorare a devenit un loc de întâlnire pentru tinerii din Tirana, care se aventurau să urce pe stâlpii înclinați și să alunece în jos, nu fără riscuri. Acum, treptele permit oamenilor de toate vârstele să urce până în vârf. Pe partea vestică, un lift oferă acces către vârf pentru cei care nu pot urca treptele, în timp ce un stâlp include o secțiune înclinată unde oamenii încă se pot bucura de senzația de alunecare.

Echipa de design MVRDV a încorporat și înconjurat structura existentă, folosind-o ca bază pentru spații accesibile publicului și cutii destinate educației și evenimentelor. O serie de cutii colorate, conținând săli pentru educație și evenimente, sunt amplasate în și în jurul structurii și a parcului. Aceste adiții colorate se regăsesc și în partea superioară a clădirii și în parcul din fața ei, conferind împrejurimilor atmosfera unui festival și chiar a unei zone „ocupate”.

Aproximativ jumătate dintre aceste spații vor găzdui instituția de învățământ non-profit TUMO Tirana, care oferă educație gratuită pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani în domenii precum software, robotică, animație, muzică și film. Fondată în Armenia în 2011 și extinsă în Europa, TUMO contribuie la furnizarea de educație și oportunități care contracarează „migrația creierelor” amenințând economia țărilor precum Albania. Cealaltă jumătate a cutiilor colorate va fi deschisă publicului, oferind spații de închiriat pentru cafenele, restaurante, birouri pentru start-up-uri, laboratoare, incubatoare, studiouri și altele.

Transformarea Piramidei demonstrează modul în care o clădire poate fi adaptată pentru o nouă eră, păstrând în același timp istoria sa complexă. Proiectul îndeplinește, de asemenea, multiple Obiective de Dezvoltare Durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite. În loc să demoleze inutil structura, coaja sa robustă de beton a fost adaptată conform principiilor economiei circulare. Deoarece majoritatea structurii este deschisă împrejurimilor în cea mai mare parte a anului, doar cutiile adăugate care găzduiesc programul educațional trebuie să fie controlate climatic, reducând astfel consumul de energie. Sustenabilitatea socială este promovată prin noul scop al clădirii, care prin programul educațional contribuie la pregătirea viitoarei generații pentru succes.

SURSA ARTICOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here