După experiența unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziția de locuințe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidențiale private. Acest lucru a avut un impact puternic asupra prețurilor din piață, diferența dintre prețul unui apartament în zona centrală/semicentrală și unul la periferie fiind tot mai mică. Nu putem spune acest lucru, în schimb, despre locuințele de lux, prețul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în funcție de zonă.
„Din fericire, capitala se extinde ușor-ușor, transformând zonele limitrofe în așa-zisele „suburbii” ale metropolelor internaționale, oferind locuitorilor toate facilitățile pe care le-ar avea și în centrul orașului. Ba mai mult, pentru a fugi de agitația urbană, mulți s-au relocat în zone mai liniștite, la marginea orașului sau chiar în localitățile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, prețul locuințelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 față de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creștere de doar 0,7%.” (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).
50% dintre tranzacțiile imobiliare finanțate din surse proprii
„Piața imobiliară medium-high nu a avut atât de mult de suferit în această perioadă, întrucât bani există în piață. Conform datelor ANCPI, peste 50% dintre tranzacțiile imobiliare din anul 2022 au fost făcute cash, lucru pe care îl putem confirma și noi. Proiectele Cortina dezvoltate de Eden Capital Development, fiind situate în zone de larg interes rezidential, centrale și de nord, și oferind calitatea și facilitățile unei locuințe de lux, au fost vândute cu bani din surse proprii ale cumpărătorilor în proporție de 70%. Mai mult decât atât, ritmul de vânzări pentru proiectele noastre a fost constant în ultimii ani, deși majoritatea acestora nu se încadrează in plafonul de 5%” (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).
Prețul unei locuințe cu mai multe facilități conexe este mai mare cu cca 20% decât în 2020
Raportul cerere-ofertă este factor important în construirea prețului unei locuințe. Pe lângă o creștere naturală a costurilor de construcție și, implicit, a prețului de vânzare, cauzate de inflație și evenimentele globale recente (război, pandemie), prețul în piața imobiliară a suferit modificări și ca urmare a tendințelor de cumpărare.
„Cererea a crescut substanțial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuințe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilități de recreere (bazin de înot, zone de fitness și wellness, piste de alergare etc.) – cu 14% în trimestrul II din 2020.” (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).
Compania EDEN Capital are capital integral românesc a livrat în ultimii 7 ani circa 1.600 de locuințe în București, în special în zona de nord, și are în dezvoltare alte 1.700 apartamente. Eden Capital Development este prezentă pe piața rezidențială din București din anul 2009. Compania are în portofoliu, sub marca Cortina, cinci ansambluri construite deja sau aflate în curs de dezvoltare – Cortina Residence, Cortina Academy, Cortina North, Cortina Forest si Cortina 126. Separat de conceptul Cortina, compania a mai dezvoltat ansamblurile Dinamic City (166 apartamente), Four City North (568 apartamente) și Delta City (333 apartamente).