UN-Habitat tocmai a lansat Raportul anual al orașelor mondiale în timpul celei de-a unsprezecea sesiuni a Forumului urban mondial, care a avut loc la Katowice, Polonia, între 27 și 30 iunie 2022: perspective asupra viitorului tărâmului urban, bazate pe „tendințele, provocările și oportunitățile existente, precum și condițiile perturbatoare, inclusiv lecțiile valoroase din pandemia COVID-19”. Prin acest document, de fapt, încearcă să prezinte orașelor modalități de a fi pregătite pentru provocările viitoare și de a aborda problemele actuale.
Întrucât populația globală care trăiește în zonele urbane va crește de la 56% în 2021 la 68% în 2050, în principal în Africa și Orientul Mijlociu, transformarea orașelor noastre pentru a obține un viitor mai bun ar trebui să fie un interes global. Având nevoie urgentă de „soluții inovatoare pentru zonele urbane pentru a răspunde acestei crize triple C de COVID, climă și conflict”, așa cum a declarat subsecretarul general al ONU și directorul executiv al ONU-Habitat, Maimunah Mohd Sharif, Raportul World Cities 2022 solicită un angajament sporit din partea guvernelor naționale, regionale și locale și încurajează adoptarea în continuare a tehnologiilor inovatoare și a conceptelor de viață urbană.
1. Diversitatea și viziunea pentru viitorul orașelor
„În timp ce pandemia de COVID-19 a dominat cei doi ani dintre edițiile Raportului Orașelor Mondiale și a schimbat multe aspecte ale vieții urbane, acest raport vine într-un moment în care evenimentele mondiale creează medii din ce în ce mai dinamice pentru actorii urbani. Deși au crescut restricțiile de sănătate publică și închiderea granițelor au făcut din COVID-19 un aspect atât de dominant al vieții urbane, virusul continuă să se aprindă periodic și unele țări au încă măsuri stricte în vigoare. Recent, lumea a asistat la o creștere bruscă a inflației costului vieții, alături de întreruperile lanțului de aprovizionare, care afectează grav redresarea economiilor urbane. Conflictele armate noi și persistente au modificat ordinea geopolitică și au contribuit la incertitudinea economică globală”.
2. Scenarii de viitor urban: grad de urbanizare
„O nouă definiție armonizată, numită Grad de Urbanizare, facilitează comparațiile internaționale ale urbanizării. Prin definirea a trei clase principale de așezări umane (orașe, orașe și zone semi-dense și zone rurale), Gradul de Urbanizare surprinde aspectul urban-rural. Continuum, așa cum este recomandat de cercetători, acesta oferă o cale de depășire a provocării fundamentale legate de monitorizarea tendințelor urbane și a agendelor de dezvoltare care a persistat de-a lungul anilor: lipsa unei definiții unificate a ceea ce constituie „urban” și măsurarea precisă a acestuia. oferă o perspectivă unică asupra tendințelor viitoare folosind gradul de urbanizare și datele care provin din această nouă abordare armonizată. În mod specific, oferă scenarii care ne permit să înțelegem schimbările demografice și spațiale anticipate de-a lungul continuumului urban-rural în diferite regiuni, precum și factorii lor.”
Citește continuarea pe: archdaily.com