București, 6 noiembrie – Conform studiului realizat de Euler Hermes sectorul construcțiilor a pierdut în ansamblu aproximativ 2% în anul 2016, atingând pragul de 9,6 miliarde Euro, în timp ce numărul angajaților a crescut aproximativ cu 5%.
Deși produsul intern brut a crescut cu 5.8%, sectorul construcțiilor a înregistrat o pierdere de 5.7% în primele șapte luni ale anului 2017. Performanțele recente din ultimile luni au înregistrat o revenire, indicile evoluând cu 2.8% în iulie față de iunie și cu 1.4% față de iulie 2016. Subperformanța se referă la subfinanțarea gravă a subsectorului de infrastructură. Ponderea infrastructurii din sectorul construcțiilor a fost mai mare de 61% în 2015, față de 57% în 2016 și 2017, chiar și mai redusă în 2018 la 50%.
Cristina Rusuleanu, Country Manager, Euler Hermes Romania, spune că: „La nivel macroeconomic traversăm un trend crescător, iar companiile în general raportează afaceri în creștere. Totuși, cheltuielie deficitare în infrastructură încep să afecteze negativ anumite sectoare. De asemenea, privind dincolo de cererea de consum robustă, observăm o tendință de creștere a inflației, punând presiune asupra marjelor de profit, afectând capitalul circulant și lichiditățile. Toate acestea pot da semnalul unei creșteri în întârzierile la plată în lunile care urmează și vor necesita un nivel mai ridicat de monitorizare a riscurilor financiare din partea companiilor.”
În ceea ce privește cadrul subsectoarelor există diferențe mari. Așadar, lucrările de infrastructură inginerească au pierdut 25.7%, lucrările nerezidențiale au scăzut cu 11.4%, fiind compensate parțial de creșterea rezidențială de 81.2% în primele 7 luni.
Volumul de lucrări de construcții ar fi la un nivel similar celui de anul trecut în cazul în care vor fi îndeplinite previziunile privind cheltuielile publice inițiale (destul de puțin probabil, având în vedere scăderea din H1).
Construcțiile au reprezentat 5.6% din produsul intern brut în 2016, se preconizează că va scădea la 5% în 2017.
În ceea ce privește proiectele private, subsectoarele de birouri și rezidențiale determină creșterea, în timp ce dezvoltarea comercială a mall-urilor a stagnat în 2017.
Cererea de birouri este împinsă de centrele de IT și outsourcing, în timp ce consumul crescut a alimentat și subsectorul rezidențial (12.000 de locuințe în 2017 numai în București).
Din punct de vedere al evoluției pieței interne cei 700 de metri de autostradă vor crește până la 800 de metri pătrați până la sfârșitul acestui an, deoarece unele dintre lucrările deja începute în partea de vest a țării se apropie de final. Chiar și asa, cifrele sunt mici. Drumurile renovate au crescut cu 4% în 2016.
Sectorul rezindețial a continuat să se dezvolte, iar cea mai mare creștere a prețurilor pe metru pătrat în ultimele 12 luni fiind înregistrată în București (aproape +13%) și Cluj (cu 12% mai mult) de la 1.240 Euro/metru pătrat și respectiv 1.330 Euro/metru pătrat.
Lipsa personalului calificat explică performanța slabă atât a producătorilor și comercianților de materiale de construcții, cât și a constructorilor.
Pe subsectorul materialelor de construcții, adezivii se așteaptă să crească cu 5% în 2017, după o creștere de două cifre anul trecut. Dezvoltarea programelor de reabiltare termică a ridicat prețurile la polistiren cu mai mult de 10% în anul 2016 și, prin urmare, sumele facturate.
În timp ce mulți dintre primii 10 jucători din vopsele și lacuri au avansat cu 10% în 2016, așteptările sunt pentru o stagnare în cel mai bun caz în 2017, un declin de câteva procente fiind mult mai probabil. Același lucru se întâmplă și pentru prefabricate.
Alte subsectoare, acoperișurile sau tâmplăria termoizolată, pot totuși să prezinte unele tendințe de creștere în 2017, dacă cererea din proiectele private sau exportul va fi suficient de robustă.
Mai jos analizat SWOT:
Puncte forte
- Proiectele private (birouri sau rezidențiale) acționează ca factori principali ai creșterii;
- Mulți dintre jucătorii rămași în piață în formă mai bună pentru a rezista unor crize decât în perioada 2008 – 2009.
Puncte slabe
- Ciclicitatea sectorului;
- Tendință de scădere pentru prima parte a anului din cauza cererii scăzute din partea infrastructurii.
Oportunități
- Externalizarea capacităților IT sau dezvoltarea centrelor de servicii mențin cererea de birouri în creștere;
- Subvențiile fiscale în materie de IT vor rămâne un avantaj în atragerea de nume mari pentru investiții în domeniu;
- Infrastructura rutieră rămâne o Cenușareasă a întregii economii, revigorarea (incertă) a acesteia ar stimula întregul sector pe termen lung;
Amenințări
- Infrastructura defectuoasă reprezintă o amenințare în sine pentru dezvoltarea afacerilor B2B și B2C;
- Oferta de personal calificat sub nivelul cererii aduce presiuni prin creșterea costurilor resurselor umane;
- Șocurile date de insolvențe ale unor nume mari sunt destul de rare, dar pot crește din partea întreprinderilor mici.
Pentru mai multe informații:
Alina Oana TARȚA
Market Management & Marketing Executive
Euler Hermes | Departament Marketing | Oregon Park |
Tel: +40 21 302 0378 | Mobil: +40 753 052 559
Email: [email protected], www.eulerhermes.ro
Adriana COFOREA
Public Advisor, The Public Advisors
Tel: +40 0733.300.428, E-mail: [email protected]
Euler Hermes este liderul global în asigurarea de credit comercial şi un recunoscut specialist în domeniul garanţiilor şi colectării creanţelor. Cu mai mult de 100 de ani experienţă, compania oferă clienţilor săi business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijină managementul creanţelor comerciale şi al lichidităţilor. Reţeaua proprie de informaţii urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rândul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global.
Cu sediul principal în Paris, compania este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 5.800 de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris (ELE.PA) şi evaluată AA- de către Standard & Poor’s. Compania a înregistrat o cifra de afaceri consolidată de 2,6 miliarde Euro în 2016 şi a asigurat tranzacţii de afaceri la nivel mondial de 883 miliarde Euro în expunere, la sfârşitul anului 2016. Pentru mai multe informaţii: www.eulerhermes.ro, LinkedIn sau Twitter @eulerhermes.
Notă de precauţie cu privire la declaraţii anticipative
Afirmaţiile cuprinse aici pot include declaraţii cu privire la aşteptări viitoare şi altele anticipative care se bazează pe opiniile şi ipotezele actuale şi implică riscuri cunoscute şi necunoscute şi incertitudini care ar putea provoca rezultate reale, performanţă sau evenimente care să difere semnificativ de cele exprimate sau implicite în astfel de declaraţii. În plus faţă de declaraţiile care sunt anticipative pe motivul contextual, cuvintele „poate”, „va”, „ar trebui”, „se aşteaptă”, „planifică”, „intenţionează”, „anticipează”, „crede”, „estimează”, „previzionează”, „potenţial”, sau „continuă” şi expresii similare, identifică declaraţii anticipative. Rezultatele reale, de performanţă sau evenimente ce ar putea diferi semnificativ de cele din astfel de declaraţii din cauza, fără limitare, (i) condiţiilor economice generale, inclusiv, în special, condiţiilor economice din activitatea de bază a Grupului Euler Hermes şi a pieţelor de bază, (ii) performanţa pieţelor financiare, inclusiv a pieţelor emergente, şi inclusiv a volatilităţii pieţei, lichiditatea şi de evenimente de credit, (iii) frecvenţa şi severitatea evenimentelor de pierderi asigurate, inclusiv de la catastrofe naturale şi inclusiv dezvoltarea cheltuielilor de pierdere, (iv) nivelul de persistenţă, (v) dimensiunea creditelor neperformante, (vi) nivelurile ratei dobînzii, (vii) rata de schimb valutar, inclusiv cursul de schimb Euro / Dolar, (viii) schimbarea nivelului de concurenţă, (ix) modificări ale legilor şi reglementărilor, inclusiv de convergenţă economică şi monetară şi Uniunea Monetară Europeană, (x) schimbări în politicile băncilor centrale şi/sau ale guvernelor străine, (xi) impactul achiziţiilor, inclusiv aspecte legate de integrare, (xii) măsuri de reorganizare, şi (xiii), factori generali de concurenţă, în fiecare caz, la nivel local, regional, naţional şi/sau la nivel global. Mulţi dintre aceşti factori ar putea fi mult mai probabil să apară, sau mai pronunţaţi, ca urmare a activităţilor teroriste şi a consecinţelor acestora. Compania nu îşi asumă nicio obligaţie de a actualiza orice declaraţie de perspectivă.