Ne luptăm cu COVID. Ce ar mai putea să se mai întâmple?
În această perioadă conștientizăm mai mult decât am facut-o până acum cât de importantă este locuința noastră. Ne este în acest moment și casă și birou și locul în care ne petrecem timpul liber. Este, înainte de orice, locul sigur în care ne-am retras pentru a face față crizei provocate de COVID – 19.
Din păcate nu poți preveni producerea anumitor riscuri, dar poți avea grijă să fii pregatit financiar în cazul în care un eveniment neplăcut îți afectează casa. Această ”pregătire” se realizează ușor și rapid, chiar și online, cu o asigurare de locuință completă, care include componenta obligatorie (PAD), dar și cea facultativă, care îți protejează casa, bunurile și îți oferă chiar și o asigurare de răspundere civilă pentru fapte neprevăzute produse de tine și care îți pot afecta chiar și vecinii.
Riscuri produse în ultima vreme care au afectat sau ar fi putut să afecteze locuințe
Criza COVID a acaparat tot, până într-acolo încât orice alt subiect a căzut în plan secund. Așa se face că nu s-a vorbit prea mult despre cele 20 de familii evacuate din locuințele lor din cauza alunecării de teren din Azuga și nici despre cutremurul de 5 grade pe scara Richter din 25 aprilie.
În ceea ce privește daunele de tipul celor produse de incendii casnice sau de spargerile de conducte de apă doar companiile de asigurări mai știu numărul acestora.
Când stai acasă, riscul crește
Adevărul este că, prin faptul că stăm cu toții acasă 24/7, riscurile care pot să ne afecteze locuința cresc. Dacă riscurile naturale – precum cutremurul, alunecările de teren, furtunile sau inundațiile– sunt independente de acțiunile noastre zilnice, restul nu se prezintă așa.
Riscul de inundare din spargere de conductă – se produce cu o frecvență mai mare când instalațiile sunt utilizate mai des decât de obicei și este evident că asta se întâmplă acum.
Incendiile – fie că ne referim la cele produse din accidente casnice, cum ar fi uitarea unei cratițe pe aragaz, sau la cele produse de scurtcircuite cauzate de suprautilizarea retelei electrice, pot să apară mult mai des în această perioadă în care toată lumea stă acasă, gătește și folosește tot felul de dispozitive.
Conform datelor IGSU[i], aproape 7.000 de locuințe au fost afectate de incendii anul trecut, principalele cauze generatoare fiind reprezentate de coșuri sau burlane de fum defecte sau necurățate (33%), instalații electrice defecte sau improvizate (25%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (14%) și foc deschis (8%). De asemenea, 5% din incendiile la locuință au fost provocate și de acțiuni intenționate, alte 4% din total, de fumat.
Ce poți face?
Ca să #StaiAcasă liniștit, e bine să știi că acoperișul de deasupra capului îți este asigurat. Ai nevoie de PAD – asigurarea obligatorie a locuinței, dar și de o completare cu o asigurare facultativă care îți asigură casa la valoarea sa reală și care include și bunurile în acoperire.
Mai mult decât atât, nu mulți știu că o asigurare facultativă a locuinței, cum este SuperCASA de la Gothaer, poate include și o componentă de Răspundere civilă pentru familie, astfel încât orice daună produsă de tine și care poate afecta chiar și vecinii, să fie asigurată.
Siguranța înseamnă mai mult decât să stai în casă. În această perioadă, este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să ne asigurăm că nu lăsăm lucurile la voia întâmplării și că facem tot ce putem pentru ca nimic să nu facă situația și mai complicată decât este deja.
[i] Sursa: https://www.1asig.ro/INFOGRAFIC-In-2019-s-a-inregistrat-cel-mai-mare-numar-de-incendii-din-ultimii-6-ani-articol-3,100-62793.htm