Într-un demers ambițios pentru susținerea tranziției către o economie verde, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Smb Norge – SME Norway și Patronatul IMM București-Ilfov (PIMM București-Ilfov) implementează proiectul Green SMEs. Aceasta inițiativă își propune să sprijine sectorul IMM în a deveni un model de inovație ecologică și sustenabilitate economică.
Proiectul Green SMEs reprezintă o continuare a colaborării România-Norvegia, menită să ofere IMM-urilor resursele și cunoștințele necesare pentru a adopta practici sustenabile și a contribui la reducerea emisiilor de carbon. Într-o lume în continuă schimbare, aceste companii mici și mijlocii vor fi sprijinite să facă tranziția către un model de afaceri care nu doar că protejează mediul, dar care, în același timp, le conferă un avantaj competitiv pe piața globală.
Pe durata implementării proiectului, care se va desfășura între august 2024 și ianuarie 2025, Green SMEs va contribui la creșterea conștientizării în cadrul IMM-urilor pentru:
* Reducerea consumului de resurse: Optimizarea utilizării resurselor naturale și implementarea unor tehnologii eficiente energetic.
* Promovarea utilizării energiei din surse verzi: Sprijinirea IMM-urilor în adoptarea surselor de energie verde, reducând astfel dependența de resursele fosile.
* Reducerea emisiilor de carbon: Îndrumarea IMM-urilor în implementarea unor strategii de reducere a amprentei de carbon, contribuind astfel la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice.
Proiectul Green SMEs sprijină accelerarea tranziției verzi în sectorul IMM, având ca obiective principale:
* Furnizarea de informații obiective și imparțiale, care să faciliteze luarea deciziilor bazate pe dovezi cu privire la modalitățile adecvate de reducere a amprentei de carbon a IMM-urilor și fezabilitatea utilizării hidrogenului ca sursă de energie.
* Consolidarea relațiilor România – Norvegia, prin schimbul de bune practici și cunoștințe în domeniul tranziției verzi.
* Îmbunătățirea nivelului de cunoaștere privind tehnologiile și resursele verzi, în special utilizarea hidrogenului pentru decarbonizare și integrarea hidrogenului în sistemele energetice existente pentru îmbunătățirea eficienței și reducerea emisiilor de carbon, prin training-uri dedicate unui număr de 60 de reprezentanți ai IMM-urilor din România și Norvegia.
* Dezvoltarea unui instrument de autoevaluare a amprentei de carbon actuale a IMM-urilor și, ulterior, consiliere privind posibile măsuri pentru inițierea sau accelerarea/ diversificarea procesului de decarbonizare.
Într-o perioadă marcată de schimbări climatice accentuate și de o nevoie urgentă de reducere a emisiilor de carbon, IMM-urile joacă un rol crucial în tranziția globală către o economie verde. Cu toate acestea, multe IMM-uri din România se confruntă cu provocări semnificative în adoptarea unor măsuri sustenabile, din cauza resurselor limitate și a accesului redus la informații și tehnologii verzi. Proiectul Green SMEs vine în sprijinul acestor întreprinderi, oferindu-le suportul necesar pentru a naviga cu succes prin aceste provocări și pentru a deveni modele de sustenabilitate.
CNIPMMR, Smb Norge și Patronatul IMM București-Ilfov sunt organizații care promovează și sprijină dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Prin lansarea proiectului Green SMEs, aceste organizații reafirmă angajamentul lor față de dezvoltarea sustenabilă și inovația ecologică în sectorul IMM-urilor.
Green SMEs beneficiază de un grant de 136.579€ din Fondul pentru Relații Bilaterale – Granturile SEE și Norvegia, în cadrul Apelului deschis pentru Cooperare Bilaterală în Tranziția Verde.