Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene
Sovata, 26 mai 2022
În acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiază de o celebrare memorabilă prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special și marchează, de asemenea, începutul unei campanii de o lună de promovare a revitalizării zonelor verzi și a creării de condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii Regiunii Centru a României. Președintele Consiliului Județean Mureș și Primarul orașului Sovata, alături de reprezentantul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, au prezentat principalele acțiuni ale campaniei Europa în regiunea mea, inițiată de Uniunea Europeană.
Drumul Sării și Lacul Ursu: exemple de turism durabil în Regiunea Centru
Derulată sub sloganul Sănătatea este în natura noastră și cu semnătura generală Europa în regiunea mea, această inițiativă de informare publică evidențiază zona emblematică a Lacului Ursu, „perla regiunii” și traseul ecologic de vizitare a Drumului Sării. Realizările tangibile pentru comunitățile locale includ un traseu care leagă Lacul Ursu de celelalte lacuri cu proprietăți terapeutice din zonă, facilități de relaxare și agrement, precum foișoare de observație, turn belvedere, locuri de odihnă și reabilitarea durabilă a parcului natural Drumul Sării, amenajate special în scop ecologic, eco-educativ și recreativ.
Aici s-a creat speranța pentru o viață mai bună, populația recâștigând mândria regiunii sale, deoarece numărul de vizitatori s-a dublat deja și s-au creat noi locuri de muncă. Susținut prin finanțare europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), proiectul a avut o valoare totală de 7,321,191.58 lei, din care 4,720,059.54 lei au fost investiții de la Uniunea Europeană.
Regiunea Centru în drum spre un viitor mai verde
Alte beneficii durabile pentru cetățenii din regiune pot fi experimentate și în Alba Iulia, unde partea de nord a Cetății Alba Carolina, cea mai apropiată de zonele rezidențiale ale orașului, este acum „îmbrățișată” de o zonă verde. Locuitorii și vizitatorii se pot bucura de promenadă, precum și de facilități de recreere, precum trasee tematice, module de odihnă și agrement, piste noi de biciclete. Toate aceste realizări au transformat Cetatea într-un pol reînnoit de atracție pentru locuitori – grădina urbană din inima orașului – dar și pentru vizitatori.
Între timp, dezvoltarea locală durabilă face progrese în Sibiu, unde mobilitatea urbană multimodală a fost posibilă, grație extinderii pistei de biciclete care leagă centrul orașului și Parcul Sub Arini, și a transportului cu microbuze electrice, ca alternativă publică de transport urban, în zona centrală a orașului. Circa 13.000 de locuitori ai Cartierului „Ștrand”, se pot bucura acum de noua pistă de biciclete, cu o lungime totală de 1,69 km, ca o nouă modalitate de conectare a două zone aglomerate, aflată în legătură cu „Linia verde” de microbuze electrice. Există și alte noi facilități pentru cetățenii orașului acum, creând peste 1,8 km de zone pietonale și semipietonale. Aceste facilități contribuie la creșterea calității vieții, cu efecte benefice asupra sănătății, datorită traficului redus, cu mai puține emisii de dioxid de carbon și mai puțină poluare fonică.
O campanie de o lună, inclusiv activități în aer liber pentru copii
Campania de informare în Regiunea Centru se adresează cetățenilor din 6 județe ale României: Alba, Mureș, Sibiu, Harghita, Covasna și Brașov, și se desfășoară la nivel regional, prin canale media și social media, afișaj exterior și alte instrumente specifice de comunicare.
O componentă specială a campaniei intitulată Europa în școala mea se desfășoară în școlile și grădinițele din regiune și constă într-o serie de activități dedicate atât elevilor, cât și copiilor din învățământul preșcolar, precum evenimente în aer liber, activități creative la clasă sau evenimente interactive, în mijlocul naturii.
Astfel, pe 3 iunie este programată o activitate interactivă pentru elevii și copiii de grădiniță ai Școlii Gimnaziale „S. Illyés Lajos” din Sovata, în care actrița Teodora Păcurar va citi basmele scrise de copii, în perioada derulării campaniei Europa în școala mea, și îi va invita să facă parte din basmele despre Lacul Ursu pe care și le-au imaginat ei înșiși. Seria de activități pentru elevii și copiii din regiune este completată de alte activități, precum desene pe asfalt realizate de copiii de la grădinița „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia, pe zona promenadei Cetatea Alba Carolina, precum și un tur cu bicicleta cu elevii de la Colegiul Național „Octavian Goga” pe noua pistă de biciclete din Sibiu.
Europa în regiunea mea: Uniunea Europeană mai aproape de noi decât am crede
Europa în regiunea mea este o inițiativă comună de comunicare, ce aduce în prim-plan acțiunile UE pentru regiunile din întreaga Europă. Împreună cu regiunile partenere și cu proiectele finanțate de UE, creăm instrumente și oportunități de dialog cu cetățenii, pentru a ilustra prin exemple concrete eforturile de cofinanțare din partea UE și a regiunilor.
Europa în regiunea mea se referă, de asemenea, la crearea de parteneriate cu diverse regiuni, pentru a desfășura campanii regionale cu o tentă ultra-locală și cu voie bună, propunând experiențe și activități conviviale în locuri populare care fac parte din identitatea regională. În perioada 2021-2023, vor fi organizate până la 40 de inițiative, în 8 țări (Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Portugalia și România).
Campania de comunicare Europa în regiunea mea pentru ADR Centru este a doua acțiune de acest fel derulată de Uniunea Europeană în România, după campania pentru Regiunea Nord Vest din noiembrie 2021.
Pentru mai multe informații privind fondurile europene în Regiunea Centru:
- ADR Centru: http://www.adrcentru.ro/
- Europe in my region: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/communication/euinmyregion/reg_campaigns