La finele lunii ianuarie 2021, 554.331 de femei erau acţionari sau asociaţi în firmele din România, adică un procent de aproximativ 28-30% din totalul afacerilor românești. Este vorba în principal despre companii  de tip PFA sau IMM (microîntreprinderi) cu mai puțin de 10 angajați și cu un nivel redus de profit.

Cele mai frecvente ramuri ale antreprenoriatului feminin sunt în domeniul serviciilor: cabinete de consultanță în contabilitate, marketing, IT, resurse umane, nutriție, cabinete medicale, cabinet psihologice, centre de terapii, magazine, saloane de coafură și înfrumusețare, farmacii, florării, cafenele, pensiuni, mici ateliere de producție, școli de limbi străine, centre educaționale, locuri de joacă, grădinițe, firme de training și coaching etc.

Majoritatea acestor femei sunt și mame, ceea ce face ca aceste afaceri sa fie extrem de vulnerabile la schimbările din mediul economico-social. Pandemia a lovit puternic afacerile conduse de femei care nu s-au putut transfera în online, multe dintre ele nu au avut resurse să susțină chirii sau angajați și au închis porțile sau s-au reinventat.

Au urmat criza energetică și războiul din Ucraina care au redus puternic încasările acestor afaceri care se chinuie să supraviețuiască și care ar putea îngroșa listele șomerilor dacă nu sunt sprijinite rapid.

În acest context, Asociația Mamprenoare – Asociația Mamelor Antreprenor din Romania trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă falimentul acestor zeci de mii de afaceri mici din toată țara, afaceri care reprezintă uneori singura sursa de venit a zeci de mii de familii cu copii. Aceste afaceri trebuie să rămână în picioare pentru că de ele depinde un întreg ecosistem format din angajați, furnizori, distribuitori etc..

Pentru a putea preîntampina acest lucru, Asociația Mamprenoare a organizat un program de dezvoltare de abilități de business pentru femei pentru a le sprijini pe femeile care au deja o afacere să ia decizii informate în ceea ce privește strategia de supraviețuire în criză și de dezvoltare a afacerii lor.

“Dacă în perioade de creștere economică, atunci când sunt foarte mulți bani pe piață se vinde aproape orice și oricum, în condiții de criză rezistă doar cei care au o educație antreprenorială solidă și știu să ia decizii informate și să se adapteze ușor schimbărilor. Soluția în criză nu este să renunți dacă ceea ce făceai înainte nu mai funcționează, ci să te întorci la manualele de business și să înveți abilități noi. Doar antreprenorii pregătiți mereu să învețe vor avea șanse să supraviețuiască și să vadă oportunitățile care apar întotdeauna în perioade de criză. Business-ul după ureche pe strategia “merge și așa” nu funcționează în perioade de criză”, declară Alina Bota – Președinte Asociația Mamprenoare

 

Programul dezvoltat de Asociatia Mamprenoare conține 7 cursuri de abilități de business, este gratuit pentru femeile care au un PFA sau SRL cu maxim 10 angajați și se desfășoară online, în module de câte 2 h/zi.

Cursurile care fac parte din acest program numit #BusinessSkills4Women sunt:

  1. Planificare și Prioritizare – 09 – 12 mai
  2. Personal Branding –  23 – 26 mai
  3. Business Networking – 06 – 09 iunie
  4. Public Speaking – 20 – 23 iunie
  5. Abilități de Vânzări – 04 – 07 iulie
  6. Abilități de Management – 18 – 22 iulie
  7. Abilități de Leadership – 19 – 22 septembrie

Fiecare curs are 4 module de câte 2 ore și este susținut online, pe platforma Zoom de către Ec. Alina Bota – Consultant de Business si Trainer cu peste 20 de ani de experiență, împreună cu Phd. Oana Pocan – Lector Universitar la UBB Cluj – Facultatea de Teatru și Film, care va susține cursul de Public Speaking.

Punem la dispoziția antreprenoarelor 100 de locuri la cursurile online, iar în cazul în care există solicitări, cursurile se pot organiza și în sală în orice localitate din țară. Singura noastră cerință este asumarea participării la întreg programul de cursuri pentru a acumula abilități, dar și pentru a cunoaște cât mai multe femei antreprenor participante la program și a crea astfel parteneriate la nivel național. La finalul programului, absolventele rămân alături de comunitatea noastră de femei antreprenor și vor beneficia de susținere și sfaturi din partea experților noștri. – Alina Bota

La program sunt invitate să participe și femeile de afaceri ucrainiene vorbitoare de limba română.

Înscrierile se fac pe: https://forms.gle/6D5hhg6kT16q2BAn7

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here