• În luna octombrie 2019 faţă de luna septembrie 2019, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine, la porcine şi la păsări şi au scăzut la ovine şi caprine.
  • În comparaţie cu luna octombrie 2018, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la bovine şi la păsări şi au scăzut la porcine şi la ovine şi caprine.
Tabelul 1: Sacrificările de animale şi păsări
                                                                                                                                                                           – procente –
Animale şi păsări sacrificate Greutatea în carcasă
Luna Octombrie 2019*)                                                       faţă de: Luna Octombrie 2019*)                                                       faţă de:
Octombrie

2018

Septembrie         2019 Octombrie

2018

Septembrie         2019
Bovine – total 103,9 115,2 104,9 115,6
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 69,6 106,7 69,1 103,1
Porcine – total 87,2 105,5 85,0 107,5
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 97,5 105,4 95,2 107,6
Ovine şi caprine – total 90,5 93,8 89,5 98,4
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 100,0 103,8 98,5 105,5
Păsări – total 106,3 111,2 103,8 109,0
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 106,3 111,2 104,7 110,1
*) Date provizorii

Datele tabelului în format .xls

 

 

Notă: Datele pentru unităţile industriale specializate (abatoare) s-au obţinut prin cercetǎri statistice exhaustive, efectuate de Institutul Naţional de Statistică, iar pentru exploataţiile agricole fără personalitate juridică, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.  Datele se referă la sacrificările exclusiv pentru consum.

 

        Tabelul 2: Greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate

                                                                                                                                                   – kilograme –

  Greutatea medie în carcasă
Octombrie

2018

Septembrie

2019

Octombrie

2019*)

Bovine – total 167,6 168,6 169,1
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 214,3 220,2 212,8
Porcine – total 88,0 84,2 85,8
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 87,9 84,0 85,8
Ovine şi caprine – total 14,8 14,0 14,7
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 17,8 17,3 17,6
Păsări – total 1,7 1,7 1,7
din care: în unităţi industriale specializate (abatoare) 1,7 1,7 1,7

*) Date provizorii

Datele tabelului în format .xls

 

 

Grafic: Evoluţia greutăţii în carcasă a animalelor şi a păsărilor sacrificate,

în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019

           ~            ~    ~                                                                   ~
                                                                  ~
                                                                  ~

 

Datele graficului în format .xls

 

Informaţii suplimentare:

 

Ø Termenul de carcasă

  1. a) La bovine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg, după îndepărtarea pielii, sângelui şi organelor interne, fără cap, uger, coadă, grăsime renală şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene).
  2. b) La porcine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, întreg sau împărţit în părţi egale de-a lungul şirei spinării, după sângerare, fără organe interne, păr, copite, limbă, osânză şi diafragmă.
  3. c) La ovine şi caprine, greutatea în carcasă reprezintă greutatea corpului animalului sacrificat, după sângerare şi îndepărtarea pielii, fără organe interne, fără cap şi picioare (separate la nivelul articulaţiilor metacarpiene şi metatarsiene). Rinichii şi grăsimea renală sunt incluse în carcasă.
  4. d) La păsări, greutatea în carcasă înseamnă greutatea păsării sacrificate, după sângerare, fără fulgi, puf, organe interne (intestine, ficat, inimă, pipotă), cap, gât şi gheare.

 

Ø Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă şi numărul de animale sau păsări sacrificate.

 

Pentru interpretarea corectă a indicatorilor, vă rugăm să consultaţi Precizările Metodologice ataşate comunicatului pe homepage.

Informaţii suplimentare se pot obţine din publicaţia statistică Buletin Statistic Lunar                      nr. 10/2019, termen de apariţie 24 decembrie 2019.

Următorul comunicat de presă, referitor la sacrificările de animale şi păsări şi producţia de carne, va apărea vineri, 10 ianuarie 2020.

Arhiva comunicatelor de presă: http://www.insse.ro/cms/ro/comunicate-de-presa-view 

 

Direcţia de Comunicare                                                       

e-mail: [email protected]

Tel: +4021 3181869

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here