București, 13 iunie 2019
O nouă ediție a Raportului European al Plăților prezintă tendințele la nivel de plăți și cashflow pe care companiile din România le înregistrează. În ediția 2019 a raportului au fost intervievate 398 de companii românești, corporații și IMM-uri cu privire la aspectele financiare și previziuni economice.
Cele mai importante concluzii ale raportului:
- Termenul de plată în România al unei facturi în sectorul B2B este de 32,5 zile. Media la nivel European este de 34 de zile.
- 63% dintre companiile intervievate sunt de părere că în 2, 5 sau 10 ani, în România, nu se va mai folosi numerarul ca metodă de plată.
- Aproximativ jumătate dintre companiile intervievate, respectiv 49%, cred că o recesiune este iminentă în următorii doi ani, iar 80% dintre companii sunt convinse că în 5 ani sau mai devreme vom asista la o nouă perioadă de recesiune.
Foarte multe companii din România și din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plată mai lungi decât cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara plățile întârziate, companiile trebuie să își asume responsabilitatea de a cere și de a oferi termene de plată corecte. Termenul mediu de plată al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 zile. În România, termenul de plată în zona B2B este de 32,5 zile pe când în sectorul public este de 27,4 zile. Cele mai lungi termene de plată se întâlnesc în Spania (52 zile), Grecia (45 zile) sau UK (44 zile).
De asemenea, 78% din companiile din România văd plățile întârziate ca o reală problemă în dezvoltarea afacerii, angajarea de nou personal și venitul companiei, pe când la nivel european, doar 50% dintre companiile intervievate își pun problema plăților întârziate.
Cauzele principale pentru care plățile se efectuează cu întârziere în sectorul B2B sunt ineficiența administrativă din cadrul companiei, situația financiară precară a companiei sau plățile întârziate intenționat.
Din ce în ce mai mulți consumatori preferă să folosească metode de plată digitale pentru a efectua plăți curente, așa că 63% dintre reprezentanții companiilor românești sunt de părere că în 2, 5 sau 10 ani se vor efectua strict tranzacții fără numerar. Românii sunt printre cei mai încrezători europeni din acest punct de vedere, în topul clasamentului situându-se Grecia, cu 67%.
Economia Europei prezintă semne de slăbiciune iar, în anumite țări, declinul economic este mai accentuat decât în altele. Managerii și proprietarii de afaceri care au experimentat deja o criză economică încep să ia măsuri de precauție, astfel încât un eventual declin economic să nu afecteze foarte mult activitatea companiei.
Întrebați despre o viitoare recesiune, 19% dintre companiile românești declară că sunt deja în recesiune, 28% dintre acestea prevăd un nou declin economic într-un an, 28% prevăd criza în doi ani, iar 20% dintre companii prognozează o nouă recesiune în următorii 3-5 ani. Cumulat, 80% dintre companiile intervievate prevăd o nouă criză economică în următorii 5 ani.
Despre Raportul European al Plăților, ediția 2019
Raportul European al Plăților este bazat pe un studiu care a fost desfășurat simultan în 29 de țări din Europa, în perioada 31 ianuarie – 5 aprilie 2019. În acest raport, Intrum a adunat informații de la 11,856 companii din întreaga Europă pentru a obține informații relevante despre comportamentul de plată și sănătatea financiară aferentă afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza ediției dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 398 de companii locale, selecționate aleator din punct de vedere al mărimii și al industriei.
“Educația financiară în sectorul business to business este din ce în ce mai importantă pentru o creștere sănătoasă. A previziona fluxul de numerar este o activitate cheie în orice companie și stă la baza unei dezvoltări sustenabile. Cu ajutorul Raportului European al Plăților ne dorim să aducem în atenția mediului de afaceri tendințele financiare pe care companiile le observă în activitatea lor și astfel, să se poata lua măsurile necesare.”, declară Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România.
Întregul raport este disponibil la adresa: https://www.intrum.ro/epr-2019/