Datele statistice furnizate de Bursa de Valori București la finele primului trimestru arată faptul că apetitul românilor pentru economisire este pe un trend ascendent, volumul deținerilor în conturile curente sau în depozitele bancare fiind în creștere cu 19% pe ultimele 12 luni.
Când și de ce să economisim?
Primul pas se pare că a fost făcut și anume conștientizarea faptului că trebuie să economisim – atât cât ne ține buzunarul – pentru că evoluția mediului socio-economic aduce fluctuații greu de anticipat și de contracarat, iar calitatea vieții depinde și de bunăstarea materială.
De multe ori, o cheltuială neprevăzută ne poate destabiliza pentru că nu avem un cont de urgențe sau alte economii la care să putem apela.
La tinerețe sau în anii maturității ne dorim să avem rezerve financiare pentru călătorii, achiziționarea unei locuințe, studii (personale sau ale copiilor) sau pur și simplu pentru un stil de viață lejer. După vârsta de 40 de ani, parcă începe să se vadă la orizont perioada retragerii din activitate și ne gândim că urmează ani în care veniturile noastre este posibil să scadă.
Iată, așadar, numai câteva motive pentru a începe să pui bani deoparte încă de la primul salariu.
Cum economisim bani?
Tentațiile sunt, însă, mari și ne este greu să ne oprim să cheltuim, dar totuși trebuie să facem efortul să punem și ceva deoparte.
Și aici se naște întrebarea absolut normală: cum este mai bine să economisesc – țin banii în casă, la bancă sau îi investesc?
Dacă îi ținem “la saltea” este clar că din cauza inflației în numai câteva luni vom avea mai puțini bani decât dețineam inițial. În cazul în care îi depunem la bancă, în depozite, trebuie să ne asigurăm că dobânda acoperă atât comisioanele pe care le suportăm, cât și rata inflației.
Rămâne să luăm în discuție și cea de a treia variantă, și anume să investim banii într-un fond mutual.
Este adevărat, un cont curent de economii sau un depozit bancar oferă mai multă siguranță decât o investiție, dar și un plus de valoare diminuat și acces la sumele acumulate doar la anumite intervale e timp.
Astfel, avem toate „șansele” ca inflația galopantă determinată pe de-o parte de măsurile luate de guvernanți (majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor) și de fluctuațiile legislative din zona economică pe de altă parte, să scadă valoarea economiilor noastre garate în conturi curente sau depozite bancare.
Cum te poate ajuta un fond mutual să-ți înmulțești banii?
Practic, vorbim despre diminuarea puterii de cumpărare; ce achiziționam cu 100 de lei în urmă cu 2, 3 sau 10 ani, cu siguranță nu mai putem cumpăra acum, iar previziunile nu sunt deloc optimiste.
Sursa: freepik.com
Pentru unii, suma de 100 de lei înseamnă foarte puțin, pentru alții, foarte mult, dar cu siguranță multe persoane și-ar putea permite să o economisească lunar, după o atentă împărțire a veniturilor.
Problema constă în a înțelege necesitatea economisirii constante, pe perioade lungi, fără a retrage sau cheltui sumele acumulate pentru satisfacerea unor dorințe de moment. Statistic s-a demonstrat că o sumă de 100 de lei investită într-un fond mutual, chiar și cu un grad scăzut de risc, pe o perioadă de 3, 5 sau 10 ani ani, ne poate aduce un venit substanțial, datorită randamentelor cumulate.
În plus, este bine de știut că, spre deosebire de depozitele bancare, la acești bani avem acces oricând – se pot depune sau se pot retrage sume fără nici o restricție.
Rezultatele unui exercițiu de economisire a sumei de 100 lei lunar
În urmă cu un an, Certinvest punea de 1 Mai banii la muncă și dădea liber la bonusuri lunare și extrabonusuri trimestriale, lansând o campanie promoțională pe o perioadă de doi ani, pentru aceia care și-au propus să investească constant, lună de lună, o sumă de minim 100 de lei, într-un fond de obligațiuni.
Ajunsă la jumătatea perioadei, campania promoțională își arată deja primele rezultate.
“Fondurile de obligațiuni sunt ‘vedetele’ pieței de capital, fiind preferate de majoritatea investitorilor datorită faptului că au un grad redus de risc și pot aduce performanțe remarcabile pe termen lung. Prin această campanie promoțională derulată pe o perioadă de doi ani, ne dorim să încurajăm investițiile efectuate constant, chiar și cu sume mici, de minim 100 de lei”, declară Horia Gustă, Director General Certinvest.
Campania promoțională încheie primul an cu rezultate promițătoare, numărul participanților find în creștere cu 200% de la momentul lansării, iar suma medie lunară la care s-au aplicat bonficațiile timp de 12 luni consecutive este de 1040 lei.
“Certinvest derulează cea de a treia campanie promoțională axată pe un fond de obligațiuni, iar experiențele acumulate în acești ani ne determină să căutăm pentru clienții noștri noi oportunități atractive de investiții”, declară Horia Gustă.