Productia de alimente si bauturi din trimestrul doi al acestui an plaseaza Romania pe locul trei in Europa la crestere, cu un plus de 4,1% fata de perioada similara a anului trecut. Suntem insa lideri din punct de vedere al cresterii cifrei de afaceri, cu 8% comparativ cu trimestrul doi 2017. La inceput de an am raportat cea mai mare crestere din UE si la productie, de 6,1% fata de 2017.
Productia din industria alimentara si a bauturilor a continuat sa creasca puternic si in al doilea trimestru al acestui an, dar nu a mai putut egala performantele din primele trei luni ale anului, astfel ca Romania a cazut pe pozitia a treia, se arata intr-o analiza a companiei de cercetare Food Drink Europe, ce a analizat date Eurostat.
Am trecut insa pe primul loc in ceea ce priveste cresterea cifrei de afaceri generata de aceasta industrie care a raportat o majorare de 8,1% comparativ cu T1 2017. In primul trimestru al anului, cresterea cifrei de afaceri a fost de numai 1,2% raportat la perioada similara a lui 2017, ceea ce ne plasa pe pozitia a cincea in UE, dupa Ungaria (plus 3,7%), Estonia (1,8%), Olanda (1,6%) si Italia (1,5%).
Din datele Food Drink Europe, in 2016, cele peste 8.750 de companii din industria alimentara si a bauturilor generau o cifra de afaceri totala de 12,1 miliarde de euro. Spe comparatie, industria franceza ruleaza peste 179,8 miliarde de euro, iar cea germana 171,3 miliarde de euro. Companiile de profil din Ungaria ruleaza insa mai putin decat cele romanesti-11,7 miliarde de euro.
Romania se situeaza pe locul trei la cresterea productiei, cu un plus de 4,1% fata de perioada similara a anului trecut, dupa Ungaria si Polonia care au raportat un plus de 5,4% si respetiv 5%. In trimestrul unu al acestui an, Romania a raportat o crestere de 6,1% fata de perioada smilara a lui 2017, cea mai mare din UE.
Media in UE la crestere a productiei a fost de 1,1% existand tari precum Letonia, Spania sau Estonia cu scaderi de 4,1% si respectiv 1,2%. Pe plus au mai fost Danemarca sau Olanda si Cehia, cu cresteri de 3,3% si respectiv 2,4%. La cifra de afaceri, cresterea media din UE a fost de 0,9%.
Productia si rulajele mai mari au dus implicit si la un necesar mai mare de forta de munca, astfel ca numarul de salariati s-a majorat in T2 cu 2,6% fata de T2 2017. Comparativ cu celelate state membre, Romania a inregistrat cresteri similare cu cele din Germania, dar mai mici decat rata de crestere din Finlanda (plus 5,6%) sau Portugalia (plus 2,8%).
Industria alimentara si a bauturilor este cel mai mare angajator in jumatate dntre statele membre, inclusiv in Romania unde activau in acest sector peste 180.200 de persoane