Există multă putere în spațiile simple, luminoase, confortabile și în armonie cu elementele naturale. Așa ar arăta pe scurt povestea The Interior Instinct, un studio de arhitectură de interior dedicat celor care își doresc să trăiască simplu și frumos, într-un interior adaptat la viața contemporană. Unicitatea spațiilor concepute și serenitatea pe care o poate oferi natura sunt două dintre cele mai importante aspecte pe care Andra Raicu, arhitect de interior și fondator al studioului le urmărește. Am vrut să descoperim mai multe detalii despre acest subiect și despre ce înseamnă în 2023 funcționalitatea spațiilor de locuit. Răspunsurile vă invităm să le descoperiți mai jos într-un interviu într-un interviu powered by Arhispec x aBC – a Business of Creativity.

  • Cum ați defini in prezent calitatea locuirii in sectorul rezidențial?

Sunt de părere că și pandemia a venit cu lucrurile ei pozitive și anume, calitatea locuirii a început să se dezvolte într-un mod organic și neașteptat de frumos. Observ că în ultimul an există un focus pe stilul personal și preocuparea de well-being, și nu neapărat pe ce este în tendință. Plus că a apărut un interes din ce în ce mai mare și în integrarea naturii în locuințe, fapt care contribuie enorm la îmbunătățirea calității locuirii.

  • Care considerați că ar fi principalele provocări în proiectarea unor clădiri mai sustenabile pentru comunități?

Deși pe termen lung proiectarea clădirilor sustenabile aduce numai beneficii, consider că pentru început prețul anumitor materiale sustenabile sau construcția propriu-zisă poate fi o provocare din partea clienților. Tot aici apare și convingerea și educarea acestora sau investitorilor asupra faptului că o investiție puțin mai ridicată la început, aduce numai câștig pe termen lung.

Și pentru a bifa una dintre principiile sustenabilității în proiectare, o clădire ar trebui să primească într-un mod facil o altă funcționalitate decât cea inițială, ceea ce poate fi pentru arhitecți o adevărată provocare.

  • Ce tipuri de materiale/soluții v-ar plăcea să vedeți mai des în proiecte și pe șantiere?

Mi-ar plăcea să văd că se folosesc mai multe materiale durabile, sustenabile și reciclabile. Și consider că ține de noi – arhitecții, să educăm și clienții sau investitorii în această privință. Iar în amenajările interioare consider că ar trebui să ne îndreptăm atenția mai mult asupra finisajelor naturale.

  • Cum resimțiți investitorii/beneficiarii? Sunt ei mai bine educați în domeniul în care activați comparativ cu situația de acum 5 ani, spre exemplu?

Beneficiarii înțeleg mai bine importanța locuirii și cât este de important să aibă un interes mai mare asupra calității vieții. Aici a influențat și pandemia foarte mult și faptul că s-a petrecut mult timp în case. Aceștia sunt mult mai preocupați de felul în care arată casele lor și mai ales cum se simt locuind în ele. Am observat și o deschidere către sistemele și tehnologiile actuale, pe care mulți dintre beneficiari sunt dispuși să le integreze în amenajări, cu scopul de a le ușura viața.

  • Care a fost cea mai mare provocare profesională din ultimele 12 luni?

O provocare reală a fost să țin pasul cu scumpirea materialelor și a produselor în general. Plus că inflația și faptul că beneficiarii veneau cu bugete care nu se mai aplică neapărat în contextul actual, au dus la crearea unor hopuri pe care sper că le-am trecut cu bine.

  • Cum estimați evoluția segmentului de arhitectură/proiectare din România în următoarele 12 luni?

Segmentul de arhitectură consider că este în plină evoluție, datorită interesului și a investițiilor semnificative din partea beneficiarilor și a investitorilor, care se fac în acest sens, dar și al accesului din ce în ce mai facil la materiale și inovații.

  • Cum l-ați sfătui pe un client, aflat la prima investiție, să aleagă arhitectul cel mai potrivit?

Beneficiarul care este în căutarea unui arhitect ar trebui să facă un research înainte de a lua orice decizie și eventual să arunce o privire peste portofoliile potențialilor arhitecți cu care se gândește să colaboreze. Consider că este foarte important ca beneficiarul să rezoneze cu stilul arhitectului și cu valorile pe care acesta le promovează, chiar dacă arhitectul este recomandat de un cunoscut de-al său.

  • Ce se face bine în sectorul de arhitectură din țara noastră?

În ultimii ani am observat un puternic interes pentru inovație în arhitectură, de la crearea unor sisteme care să ne ușureze munca, până la diferite tehnologii în proiectare și implementare. Consider că inovația în tehnologie și cum o integrăm în arhitectură este în momentul de față un punct forte și cu potențial în țara noastră.

  • Cu ce vă diferențiați de colegii arhitecți?

Cred în spațiile simple, luminoase, confortabile și în armonie cu elementele naturale. Astfel, prin proiectele de amenajare îmi doresc să aduc unicitate spațiilor concepute, dar și serenitatea pe care o poate oferi natura – nelăsând la o parte nevoile beneficiarilor, dar și optimizarea și funcționalitatea spațiului interior.

Totodată îmi doresc ca beneficiarii să se poată bucura de locuințe la adevăratul lor potențial, așa că ofer consultanță în privința unor aspecte ce țin de îmbunătățirea calității vieții și a locuirii precum: organizarea spațiilor de depozitare, importanța decluterrului periodic și adaptării unui stil minimalist.

  • Povestiți-ne despre proiectele dvs. importante din birou? Dar despre cele mai provocatoare.

Proiectele pe care le reprezint sunt cu precădere din zona amenajărilor interioare rezidențiale, care vin la pachet cu povești despre oameni care sunt hotărâți să își schimbe sau îmbunătățească traiul. Provocările cele mai mari sunt în amenajările care se află în case vechi, interbelice sau blocuri comuniste, unde gradul de restaurare este mai mare sau ne lovim de  zidării, decoruri și compartimentări mult prea afectate. Dar orice provocare duce la un rezultat cel puțin interesant și neașteptat,  așa că o accept cu drag.

preluare: https://arhispec.ro/articol/andra-raicu-arhitect-de-interior-si-fondatorul-the-interior-instinct—consider-ca-inovatia-in-tehnologie-si-cum-o-integram-in-arhitectura-este-in-momentul-de-fata-un-punct-forte-si-cu-potential-in-tara-noastra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here