Acasă BUSINESS POINT INTERVIURI Sebastian Metz, AHK: Piața românească este una de importanță strategică pentru Germania

Sebastian Metz, AHK: Piața românească este una de importanță strategică pentru Germania

1777
0

Piața românească, în special cea de energie, este una de importanță strategică pentru companiile germane, a declarat Sebastian Metz, Director General și Membru în Consiliul Director, Camera de Comerț și Industrie germană AHK, în cadrul Energy Strategy Summit.

”Piața românească este una de importanță strategică pentru noi, din perspectiva volumului afacerilor și a diversității activităților pe care companiile germane le au aici. Suntem prezenți aici prin companii mari, precum E.ON, dar și prin intermediul altor companii – PNE Wind și alte companii eoliene, Porsche și Siemens și multe alte companii în domeniul energetic. Este foarte important pentru AHK și guvernul german să respectăm Acordul Verde, tranziția verde a Europei și de aceea sprijinim tranziția verde și aici, în România. În urmă cu 10 ani am finanțat platforma EcoNet România, foarte importantă pentru segmentul energetic, dar și în alte domenii, precum cel al dezvoltării sustenabile a orașelor sau tratarea apei”, a spus el.

”Există un interes crescut pentru investiții la nivel local, dar cred că există și loc pentru mai bine. De aceea lucrăm împreună cu Ministerul Economiei și toți stakeholderii, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ și a permite extinderea afacerilor tuturor celor prezenți aici. Membrii noștri din sectorul energetic sunt foarte atenți la noile finanțări europene, precum Fondul de Modernizare sau Mecanismul pentru Tranziție Justă, la evoluția cadrului de dezvoltare multianual, acum, în discuție, în cadrul căreia Green Deal va juca un rol crucial. Vom sprijini tranziția verde din Europa și din România”, a adăugat Metz.

”Avem nevoie de un cadru legislativ predictibil și un proces bun de consultare, iar, din câte știu eu, dialogul dintre sectorul privat și cel public este bun, are loc, dar subliniez importanța acestuia.

Pe partea de investiții, ar trebui să sprijinim companiile să investească în rețele și soluții inteligente, utilizând fondurile europene. Asta ar mări capacitatea României de a atrage fonduri europene, dar ar ajuta și țara să-și atingă țintele. Un alt subiect despre care discutăm în ultimii trei ani se referă la acordurile bilaterale de achiziție a energiei (PPA), și, împreună cu Coaliția pentru Dezvoltarea României, sprijinim semnarea contractelor pe termen lung în afara pieței centralizate. În dezvoltarea infrastructurii, membrii noștri au dezvoltat proiecte de tip PCI în alte țări, care ar putea fi exemple de bună practică pentru piața locală. În fine, ar trebui facilitat accesul la permise și avize pentru construcția unor noi proiecte regenerabile și a infrastructurii aferente, pentru a grăbi procesul de tranziție”, a mai spus el.

”Totodată, planurile de dezvoltare energetică trebuie coordonate cu cele de dezvoltare a industriei – nu trebuie să neglijăm industria, care generează 25% din PIB. Pe perioada crizei de Coronavirus s-a dovedit că este foarte util să avem o producție locală puternică. Ne gândim să readucem înapoi în Europa mai multe unități de producție și trebuie să găsim un echilibru în această direcție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here