Conexiunea dintre industria jocurilor de noroc şi cea a imobiliarelor este una extrem de importantă şi deloc de neglijat. Discutăm despre aceasta şi despre cele mai noi schimbări din piaţa cu CEO-ul unuia dintre cele mai mari şi de notorietate portaluri imobiliare din România – Titirez.ro, Costina Petrescu, care ne va puncta şi explica cele mai de interes modificări legislative din Real Estate-ul românesc care implică activ şi piaţa jocurilor de noroc şi a cazinourilor.
De când a fost prezentă ca speaker în cadrul evenimentului “REUNIUNEA PROFESIONIȘTILOR DIN GAMBLING 6” din 5 Decembrie 2017, în cadrul panelului: „Cum afectează actuala evoluție a pieței imobiliare din România industria jocurilor de noroc.”, lucrurile au început să se schimbe din ce în ce mai tare. Ce surprize ne aduce Real Estate-ul românesc; ce tendinţe sunt acum în piaţă şi cum modifică legislativul vechile norme, veţi afla în rândurile următoare:
1.Autorităţile au urmărit atent în ultimul timp industria jocurilor de noroc, mai multe modificări legislative fiind propuse în acest sens. Multe dintre acestea reglementează mai strict spaţiile comerciale care pot fi folosite pentru deschiderea unui cazino sau a unei săli de jocuri. Credeţi că vor fi schimbări importante pe segmentul închirierii spaţiilor comerciale pe această nişă?
Costina Petrescu: Categoric, zona de închiriere a spaţiilor destinate industriei jocurilor de noroc va trece prin nişte schimbări în viitor, cu sau fără modificări legislative. Pe măsură ce piaţa de retail evoluează şi obiceiurile românilor de locuire se schimbă, la fel trebuie să evolueze şi zona de nişă Gaming&Casino. În primul rând, observăm de ceva vreme o continuă specializare şi profesionalizare a spaţiilor comerciale – inclusiv a celor de la parterul blocurilor vechi. Proprietarii încep să îşi aleagă o nişă pentru spaţiile lor şi să ofere exact facilităţile de care au nevoie clienţii pe care îi ţintesc. Noile propuneri legislative pentru industria jocurilor de noroc impun câteva condiţii esenţiale pentru spaţiile comerciale cu această destinaţie: distanţa minimă faţă de unităţile de învăţământ să fie de minim 200 m, obligatoriu trebuie să avem o a doua intrare faţă de accesul principal, iar publicitatea luminoasă exterioară ar putea fi interzisă.
Restricţiile se înmulţesc, au existat şi ameninţări cu referendum, iar asta înseamnă că spaţiile comerciale care întrunesc condiţiile necesare vor deveni din ce în ce mai rare şi, automat, mai scumpe. În lipsa publicităţii stradale, se va miza tot mai mult pe vizibilitatea spaţiului şi pe amplasarea în zone cu trafic pietonal ridicat.
Profesionalizarea rămâne cuvântul cheie pe care trebuie să îl reţinem. Sălile de jocuri se vor îndrepta din ce în ce mai mult spre spaţii specializate, care întrunesc toate condiţiile necesare, mai ales în contextul în care asociaţiile de proprietari se pun contra existenţei acestora în blocurile de locuinţe. Criteriile de distanţa faţă de şcoli vor genera o concentrare şi mai puternică a companiilor din acest domeniu spre anumite zone cheie din oraşe.
Care sunt preţurile medii la care ne putem aştepta pentru închirierea unui spaţiu comercial potrivit pentru o sală de jocuri în Capitală?
Valoarea medie a chiriilor în spaţii din centrele comerciale din Capitală este de 40 – 60 Euro/mp/lună. Există diferenţe destul de mari între spaţiile stradale, la parterul blocurilor vechi şi cele moderne, din mall-uri sau ansambluri mixte de birouri, dar si de la o zona la alta.
Chiria pentru spaţiile comerciale stradale variază în funcţie de localizare, de specificitatea zonei în care se află şi de deschiderea către vadul pietonal. Chiriile medii în zone precum Pantelimon, Colentina, Obor, Militari variază între 20-30 Euro/mp/lună. Cu cât ne apropiem de centru, cu atât creşte şi preţul/mp – până la 60 euro/mp pentru spaţii în clădiri mai noi aflate pe artere intens circulate. Spaţiile comerciale din mall-uri au un preţ mediu de 60 euro/mp.
- Dar în alte oraşe din ţară?
Cluj Napoca este oraşul care urmează îndeaproape chiriile spaţiilor comerciale din Bucureşti. Valorile de listare pentru spaţiile aflate la parter, în oraşul Cluj-Napoca, încep de la 6-7 Euro şi pot ajunge şi la peste 40 Euro pe metru pătrat. Astfel, pentru un spaţiu situat în zona zero a oraşului, cu un văd pietonal intens, potrivit pentru activităţi comerciale, se cere o chirie de 3.990 Euro/lună, pentru 86 mp.
În ultimul timp, oraşe precum Braşov sau Timişoara au atins, de asemenea valori similare ale chiriilor în zone intens comerciale. În principalele oraşe din ţară, spaţiile comerciale vor tinde să îşi conserve preţurile în viitorul apropiat, însă cresc rapid oraşele medii, unde nivelul de trai este în îmbunătăţire continuă.
Iaşiul este un oraş în plină dezvoltare pe nişă de Betting&Gaming, existând interes sporit din partea investitorilor pentru deschiderea de noi săli de jocuri. Aici găsim dublul avantaj al numărului mare de locuitori, dar şi preţuri încă accesibile la închiriere.
- Care sunt sfaturile pe care le puteţi oferi companiilor care caută un spaţiu comercial pentru deschiderea unui cazino sau a unei săli de jocuri?
În primul rând, recomand tuturor celor interesaţi de o tranzacţie imobiliară – nu doar antreprenorilor – să se informeze bine înainte de a lua o decizie. Este esenţial să folosească toate instrumentele pentru a şti exact care sunt preţurile corecte, care sunt zonele populare, unde se pot găsi următoarele oportunităţi. Bineînţeles, cea mai bună variantă este să parcurgă ofertele listate pe un portal imobiliar mare precum Titirez.ro, unde pot găsi zeci de mii de anunţuri relevante din toată ţara. Vor şti, astfel, exact care sunt spaţiile disponibile, unde se publică cele mai bune anunţuri şi care este preţul corect/mp în momentul respectiv. De asemenea, informaţia este vitală în cazul renegocierii preţurilor în cazul prelungirii unui contract deja existent.
De asemenea, le recomand să apeleze la serviciile unei agenţii imobiliare profesioniste, care are în portofoliu multe spaţii potrivite şi un istoric relevant de tranzacţii. Ajutorul pe care un profesionist îl poate oferi se concretizează în găsirea mai rapidă a spaţiului potrivit, negocierea eficientă a preţului şi a condiţiilor de închiriere şi, nu în ultimul rând, în rafinarea criteriilor de căutare în funcţie de profilul pieţei.
—
Titirez.ro, unul dintre cele mai importante portaluri imobiliare din România, are în comun cu industria jocurilor de noroc şi procesatorul de plăţi Twispay, primul procesator de plăți membru ROMBET, pe care a început să îl folosească din Ianuarie 2019.
Titirez.ro a fost lansat în 2010 şi este singurul portal imobiliar din România în care balanţa este echilibrată din punct de vedere al căutărilor şi cererii atât de proprietăţi ieftine, cât şi medium-high. Titirez.ro este portalul de imobiliare în care se întâlnesc în perfectă armonie agenţiile, dezvoltatorii şi proprietarii cu cei care se află în căutarea achiziţionării, vânzării sau închirierii unei proprietăţi.