Olanda, Germania, Austria, țările care și-au deschis cele mai multe business-uri în România în ultimul an

  • Numărul companiilor străine din agricultură, silvicultură și pescuit a crescut cu

145% în primul trimestru

București, 29 iunie 2023 – În contextul juridic, fiscal și economic actual, investitorilor străini le este din ce în ce mai ușor să investească în România. Fie că este vorba de înființarea unei entități noi sau despre extinderea prin deschiderea unei sucursale, aceștia se bucură de un grad ridicat de autonomie în deschiderea și administrarea afacerilor lor. În ciuda provocărilor specifice României, precum birocrația, complexitatea legislativă, și ritmul lent de digitalizare, în primul trimestru din 2023 numărul companiilor străine din agricultură și industrii conexe a crescut cu peste 140%, iar pentru Olanda, Germania și Austria, mediul de business din România este tot mai atractiv.

Potrivit experților Accace, exceptând anumite activități și industrii care ar putea implica o serie de restricții suplimentare, operaționalizarea unui business în România este facilitată, în general, tuturor investitorilor străini cu condiția ca aceștia să poată demonstra legalitatea activității lor. Cea mai importantă etapă pe care business-ul străin ar trebui să o parcurgă pentru a deveni operațional în condiții optime este înființarea unei societăți comerciale române sau a unui sediu secundar al societății mamă.

În conformitate cu legislația din România, anumite activități necesită o autorizare prealabilă înregistrării (instituțiile de credit, brokerii de asigurare, societăți de pensii, vânzarea armelor de foc și a muniției), sau ulterioară înregistrării societății, respectiv anterioară începerii activității (agenții de ocupare a forței de muncă, societățile de transport).

Conform Accace, majoritatea business-urilor care urmăresc extinderea în România optează pentru deschiderea unei societăți comerciale cu răspundere limitată (SRL).

 

Cum se anunță anul 2023 din punct de vedere al operaționalizării business-urilor străine

 

Specialiștii Accace constată că la nivel național există o dinamică în creșterea numărului de înmatriculări în domenii precum agricultură, silvicultură și pescuit, cu aproximativ 145% mai mult în perioada ianuarie – aprilie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, există un trend descendent față de începutul anului 2022 în ceea ce privește numărul de societăți noi cu participare străină la capitalul social.

Operaționalizarea business-urilor este strâns legată de dinamica economiei. Factori precum politicile monetare ale băncilor centrale, contextul macroeconomic, conflictele internaționale și efectele crizei energetice pot influența decizia investitorilor de a deschide un business într-o altă țară, inclusiv în România. Clasamentul pe țările din Europa evidențiază o prezență activă a investitorilor din țări precum Olanda, Germania și Austria în domenii ca agricultură, sănătate, transport și energie.

 

În cât timp poate opera un business străin în România

Potrivit experților Accace, în cazul în care ne raportăm la situațiile obișnuite, respectiv înmatricularea unei societăți comerciale sau a unei sucursale, durata aproximativă de timp în care aceasta poate deveni operațională în România este de aproximativ 12-14 zile. Pe de altă parte, există procese de înregistrare sau formalități speciale pentru anumite industrii sau sectoare de activitate, dar și anumite regulamente și cerințe specifice legate de protecția mediului, sănătate și securitatea la locul de muncă. Printre acestea se numără instituțiile de credit care trebuie să obțină o autorizație emisă de Banca Națională a României.

 

Principalele obstacole de care se lovesc investitorii străini în România

Potrivit specialiștilor Accace, principalele dificultăți pe care le întâmpină investitorii străini în momentul deschiderii unui business în țara noastră, sunt birocrația și complexitatea legislativă, dar și de ritmul lent de digitalizare al autorităților române.

”Există tendințe de debirocratizare, dar atingerea unei conformități depline necesită expertiză adecvată. De exemplu, chiar și în cazul celei mai simple manifestări a unei investiții străine în România, este obligatoriu să se respecte toate prevederile legale relative la societățile comerciale, Oficiul Registrului Comerțului, relațiile de muncă și dialog social, resurse umane și salarizare, drept fiscal, contabilitate, securitate și sănătate în muncă, drepturi reale, precum și o multitudine de alte acte normative care reglementează anumite categorii de activități”, explică Silviu Constantin, Senior Associate Lawyer Accace România.

 

Instrumente care ajută business-urile străine să devină operaționale

Pentru a-și operaționaliza afacerea, investitorii străini trebuie să parcurgă o serie de etape procedurale reglementate. În acest context, pot contracta servicii de consultanță specializată cel puțin în următoarele domenii: corporate, unde pot primi expertiza necesară pentru înregistrarea entității juridice românești; fiscal în vederea asigurării conformității fiscale; contabilitate, unde se oferă expertiză pentru executarea legală a proceselor contabile; salarizare în vederea gestionării corecte a relațiilor de muncă și juridic pentru asigurarea conformității legale.

 

Despre Accace România

Prezentă pe piața locală începând cu anul 2007, Accace România a înțeles nevoia clienților de a avea toate procesele interne gestionate sub o singură umbrelă, devenind un partener proactiv de servicii complete de consultanță și externalizare, care face conexiunea între nevoi și soluții, combinând tehnologii inteligente cu o abordare holistică a business-ului fiecărui client. În prezent, Accace România oferă servicii de contabilitate, raportare, salarizare, administrare de personal, precum și consultanță fiscală, corporate și juridică, prin intermediul unui cabinet de avocatură afiliat.

La nivel de grup, dispunem de experiența a peste 800 de specialiști în gestionarea proiectelor globale de externalizare a proceselor contabile și de salarizare la scară mică și mare, având un portofoliu cu peste 2.000 de clienți din diverse industrii.

Accace operează, pe plan internațional, ca Accace Circle, o comunitate de business formată din furnizori de servicii BPO și consultanți, care asigură clienților săi o experiență unificată, personalizată și de înaltă calitate. Acoperind peste 50 de locații prin intermediul celor aproape 2.500 de profesioniști, sprijinim peste 15.000 de clienți, în mare parte companii locale și internaționale din topul Fortune 500 și procesăm cel puțin 200.000 de fluturași de salariu pe lună la nivel global.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here