Nici un magazin alimentar de dimensiuni medii sau mari nu poate să mai ignore în prezent importanța pe care o au niște camere frigorifice foarte bine dimensionate și care sunt capabile să facă economie de energie electrică, deoarece nu mai sunt necesare atât de multe echipamente frigorifice mai mici.
Camerele frigorifice sunt structuri pliabile versatile, realizate din panouri termoizolate, anume concepute pentru răcirea și depozitarea produselor proaspete și refrigerate la temperaturi optime.
1. Aceste echipamente frigorifice profesionale sunt împărțite în funcție de scopul lor în:
- camere de răcire de temperatură scăzută pozitivă sau ușor negativă;
- camere cu temperatură scăzută negativă;
- camere de congelare rapidă.
Condițiile de temperatură din camerele frigorifice comerciale nu coincid întotdeauna cu modurile de setare întâlnite la dulapurile frigorifice comerciale.
Camerele cu temperatură medie scăzută de obicei sunt proiectate pentru depozitarea pe termen lung a produselor răcite la temperaturi de la -5 la +5 grade Сelsius.
Camerele cu temperatură scăzută negativă sunt concepute pentru depozitarea pe termen lung a produselor congelate de obicei la temperaturi de la -15 la -25 grade Celsius.
Camerele de congelare rapidă („congelare prin șoc”) au temperaturi ce coboară rapid multe grade Celsius sub zero și sunt recomandate pentru păstrarea produselor din sectorul gastronomiei, a gustului și a calităților nutriționale ale produselor.
- Din punct de vedere constructiv, cea mai modernă metodă de a crea o izolație termică fiabilă și extrem de eficientă a camerelor frigorifice este utilizarea panourilor sandwich cu trei straturi cu izolație sub formă de spumă poliuretanică, turnată sub presiune. Poliuretanul este ușor, durabil, rezistent la căldură, stabil dimensional și are proprietăți excelente de izolare termică.
În plus, spuma poliuretanică are o rezistență ridicată la apă, ceea ce o deosebește favorabil , spre exemplu, de vata minerală. Principalul pericol al folosirii vatei minerale pentru izolarea termică a camerelor frigorifice constă în higroscopicitatea acesteia, iar atunci când izolația termică este saturată cu apă, conductivitatea termică crește semnificativ, până la pierderea completă a proprietăților de izolare termică.
A asigura o protecție completă a izolației din vată minerală împotriva umezelii, mai ales în camerele frigorifice (diferență mare între temperatura externă și cea internă), este aproape imposibilă, atunci saturația sa cu umiditate este inevitabilă. Prin urmare, durata de viață a izolației cu vată minerală este scurtă și, în multe cazuri, nu depășește doi până la trei ani.
Dimpotrivă, spuma poliuretanică, datorită compoziției sale chimice și structurii poroase închise, are o ușoară absorbție de umiditate (până la 0,2% în volum la umiditatea aerului până la 100%), ceea ce garantează păstrarea proprietăților ridicate de izolare termică în condiții de umiditate crescută.
Panourile sandwich din spumă poliuretanică cu mai multe straturi au, de asemenea, o capacitate portantă suficientă și tocmai de aceea sunt utilizate pe scară largă atât în construcția de depozite frigorifice mici, cât și a depozitelor frigorifice mari.
3.Tabla galvanizată, ideală pentru camerele frigorifice. Majoritatea producătorilor folosesc tablă de oțel galvanizată la cald cu o grosime de 0,5-0,6 mm cu o varietate de vopsea și lacuri sau acoperiri polimerice care sunt sigure pentru produse ca placare standard pentru suprafețele exterioare și interioare ale panoului.
Panourile de pardoseală sunt realizate, de regulă, cu o suprafață sub formă de tablă ondulată de oțel inoxidabil, tablă de aluminiu, tablă de oțel galvanizat cu un strat special de plastic antiderapant. Dacă în depozitul frigorific (camera de răcire) urmează să fie folosite cărucioare pentru a muta mărfurile, atunci sunt necesare panouri de podea ranforsate sau o acoperire specială pentru podea. Camerele cu temperatură medie scăzută cu temperaturi peste 0 grade Celsius sau doar ușor negative pot fi fără panouri de podea, ceea ce le reduce semnificativ costul.
Pentru mai multe detalii și comenzi de camere frigorifice de răcire apelează la echipa de specialiști a companiei TC Romania Crown Cool!