Sursa foto: https://unsplash.com/photos/v_2FRXEba94
Nu mai e un secret. Trăim vremuri în care panica și teama ne macină pe fiecare dintre noi. Suntem înconjurați de evenimente care ne fac din ce în ce mai anxioși – inclusiv vizitele la medic ne fac anxioși. Iar stomatologia a fost întotdeauna un oarecare „subiect tabu” în ce privește anxietatea: ne e frică de dentist dintotdeauna.
Există ceva ce ne face vulnerabili atunci când vine vorba de stomatolog. Am pregătit acest material în două idei: o dată, dacă ești pacient și urmează să mergi la medic pentru implantologie / endodonție / control de rutină etc și a doua oară, dacă ești specialist dentar și vrei să diminuezi anxietatea pacienților tăi.
Dacă ești pacient…
Tremurul care te ia atunci când suni să te programezi la dentist. Îți sună cunoscut? Dacă da, cel mai probabil te confrunți cu dental anxiety – adică ți-e frică de dentist. Iar asta se poate întâmpla din mai multe motive: fie îți e frică de procedurile efective, fie te sperie instrumentele folosite și zgomotul produs de acestea.
Oricare ar fi motivul, află că nu ești singurul: peste 60% dintre pacienții din Europa se confruntă cu o formă sau alta de dental anxiety, atât copii, cât și adulți. Teama poate apărea adesea dintr-o traumă anterioară, dar e important să reții că există soluții. Iată de ce să ții cont:
- Alege specialistul potrivit. Nu alege un medic la întâmplare sau doar pentru că are prețuri mici. Documentează-te bine asupra lui: de cât timp profesează? A făcut vreun endodontie curs dacă pentru asta mergi la el, de exemplu? Dar spațiul lui – cum arată din poze? E igienic, adică imaculat? Are toate măsurile de igienă în vigoare? Ia în calcul toate aceste aspecte înainte de a opta pentru un stomatolog.
- Vorbește deschis. Cea mai mare greșeală pe care ai putea să o faci atunci când vine vorba de vizita la dentist când ți-e teamă este să…ascunzi asta. Vorbește deschis cu specialistul ales despre temerile tale și spune-i exact care sunt lucrurile ce te sperie.
- Nu consuma cafea înainte de a merge la stomatolog: vei fi și mai agitat decât înainte.
- Ia cu tine distrageri, o jucărie antistres sau chiar căști cu muzica preferată / o meditație / pur și simplu zgomot care să îl anuleze pe cel din cabinet.
- Gândește-te că o să merite. De fiecare dată când ai o astfel de temere, gândește-te de ce ai ajuns acolo. Gândește-te ce dantură frumoasă și mai ales sănătoasă vei avea. Merită, nu?
Dacă ești specialist dentar…
Indiferent dacă ești stomatolog sau asistent dentar, trebuie să știi că e mai ales responsabilitatea ta să gestionezi situațiile de criză – iar pacienții temători merită să fie liniștiți. Serviciile tale sunt vitale pentru sănătatea oamenilor, de aceea ar trebui să lupți pentru a diminua fricile oamenilor. Iată ce poți să faci:
- vorbește cu pacienții tăi: în secunda în care aceștia se programează, întreabă-i: Și, ți-e frică? Hai să vedem ce putem face pentru asta.
- lasă-ți pacienții să vină însoțiți
- apelează la metode de diminuare a anxietății
- creează un ambient plăcut în cabinet
- sună-ți pacienții constant pentru a verifica cum se simt
Vizita la stomatolog îți asigură nu doar o dantură sănătoasă – ci un organism sănătos. Iar într-un mediu plăcut, cu un personal bine pregătit, teama nu își are locul. Însă poate fi înfrântă doar prin comunicare constantă și implicare de partea ambelor părți.