Plătești facturile în fiecare lună, dar cui plătești și ce se schimbă de la o lună la alta? Ai văzut mențiuni despre distribuitori și furnizori de energie, dar cine sunt ei de fapt și ce rol joacă logistic în lanțul de alimentare?
Cum ajunge energia electrică la prize?
Sistemul energetic în România este complex și reglementat la nivel național, de aceea poate fi greu de înțeles dacă nu ești din domeniu.
Traseul energiei electrice pornește din centralele electrice (cărbune, hidrocentrale, eoliene etc.), numite producători de energie. Ulterior, intervin agenții de transport care asigură preluarea energiei de la producător și circulația acesteia prin liniile de înaltă tensiune.
Însă echipamentele electronice din casele sau birourile noastre nu suportă energia la tensiune atât de înaltă, de aceea este nevoie de intervenția distribuitorilor. Aceștia asigură și ei circulația energiei, dar la tensiune mai scăzută decât agenții de transport. Distribuitorii sunt cei care dețin infrastructura capabilă să aducă energia electrică la tensiuni utilizabile de către consumatori.
Apoi, furnizorii de energie sunt cei care cumpără energia de la producători și o vând către consumatorii finali.
Ce este un distribuitor de energie?
Distribuitorul de energie sau operatorul de distribuție este o companie, licențiată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) care deține, prin concesiune, rețelele de circulație a energiei electrice, dintr-o anumită zonă a țării. Rețeaua de distribuție, numită și infrastructura prin care circulă curentul electric, reprezintă stâlpii de tensiune înaltă, medie și joasă, cabluri aeriene și subterane, transformatoare, contoare, sisteme de telecontrol și altele.
Distribuitorii sunt responsabili pentru realizarea rețelelor de distribuție și de întreținerea acestora, astfel încât energia electrică să circule fără întreruperi și la tensiunea corespunzătoare. De aceea, către distribuitor poți îndrepta o reclamație atunci când ești nemulțumit de calitatea energiei electrice (tensiune scăzută, lipsa tensiunii, etc).
Furnizorii sunt cei care apelează la infrastructura și serviciile distribuitorilor, pentru livrarea energiei electrice către consumatorii finali. Distribuitorul trebuie să asigure aceleași servicii de intervenție și mentenanță tuturor furnizorilor care apelează la infrastructura de distribuție.
În România operează opt mari companii de distribuție de energie electrică. Fiecare dintre ei deține infrastructura de distribuție dintr-o anumită zonă a țării (ex: Banat, Dobrogea, Moldova etc., cu județele aferente.)
Distribuitorul are responsabilitatea să racordeze noii consumatori, să instaleze contoare și să ofere servicii de mentenanță sau să facă investiții pentru modernizarea instalației. Tot distribuitorul este responsabil să intervină atunci când sunt defecțiuni la rețea. Drept urmare, către el trebuie să direcționezi reclamațiile sau plângerile atunci când sunt întreruperi.
Pot să-mi aleg distribuitorul de energie?
Nu, din motive obiective de infrastructură. Un distribuitor are în concesiune (cu alte cuvinte “închiriază”) rețeaua de distribuție dintr-o anumită zonă a țării. Rețeaua include structuri precum stâlpi, cabluri aeriene și subterane, precum și alte structuri de măsurare și telecontrol. Ar fi imposibil de instalat infrastructura altui distribuitor în același județ, de exemplu.
De aceea, în funcție de zona în care locuiești, dacă vrei să te racordezi la energie electrică, trebuie să apelezi la distribuitorul care operează în acea zonă a țării. Fiecare distribuitor are astfel un monopol natural asupra anumitor zone geografice.
Ce este un furnizor de energie?
Un furnizor de energie reprezintă o companie care se ocupă cu vânzarea de energie electrică către consumatorii finali și oferă serviciile aferente de racordare și mentenanță.
Furnizorul de energie are titlul de operator economic și este licențiat pentru funcționare de către ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei).
Furnizorul vinde energie electrică spre consumatori, deci către el vei plăti factura la lumină. Tot cu furnizorul vei încheia contractul de alimentare cu energie.
Furnizorul analizează în mod constant consumul clienților și să cumpere energia necesară de la producător. El utilizează rețeaua de distribuție a distribuitorului sau distribuitorilor cu care colaborează, pentru transmiterea energiei electrice către toate punctele de consum pe care le are (locuințe, birouri, magazine etc).
Pot să-mi aleg furnizorul de energie?
Da, începând din 2012, poți să închei contract de furnizare de energie cu orice furnizor autorizat din România.
De regulă, fiecare furnizor operează majoritar într-o anumită zonă a țării, însă poți solicita schimbarea furnizorului gratuit. Acest lucru presupune rezilierea contractului cu vechiul furnizor și încheierea unui nou contract de furnizare cu operatorul ales. Schimbarea furnizorului nu presupune modificări la instalația de racordare sau contoare, deoarece aceste servicii sunt în responsabilitatea distribuitorului.
Surse:
- https://energie-electrica.info/2017/01/24/care-este-diferenta-intre-operatorul-de-distributie-si-furnizorul-de-energie-electrica
- https://www.e-distributie.com/ro/energia-electrica-in-casa-ta/diferenta-distributie-furnizare.html
- https://ro.betweenmates.com/difference-between-supplier-and-distributor-11105
- https://www.cisgaz.ro/intrebari-frecvente/