Investițiile în advertisingul online sunt estimate să crească anual la nivel global cu aproape 10% și își vor dubla valoarea până în 2034. Piața tehnologiilor de inteligență artificială generativă înregistrează un plus de peste 40% și se preconizează că va atinge 356 miliarde de dolari în următorii 5 ani. Iar 80% dintre marketeri consideră componenta video esențială în campaniile de promovare. Agenția de marketing digital Marketiu a lansat noua ediție a raportului „Digital Marketing Trends” care prezintă tendințele ce vor marca anul 2025 și oferă o perspectivă detaliată asupra inovațiilor care vor defini strategiile de social media în acest an.

„Marketingul digital evoluează într-un ritm rapid, iar 2025 va fi anul strategiilor personalizate și al conținutului dinamic. Brandurile trebuie să își adapteze tacticile la preferințele consumatorilor pentru a rămâne relevante. Se observă o creștere a importanței acordate componentei video în strategiile de promovare, preferința tot mai mare a utilizatorilor pentru videoclipurile scurte și utilizarea tot mai extinsă a inteligențai artificiale în toate etapele proceselor de marketing”, a declarat Andrei Tiu, CEO Marketiu.

În prezent, peste 80% dintre marketeri consideră componenta video esențială în implementarea strategiilor de marketing. Conținutul video în reclame este mai memorabil și mai eficient decât materialele statice și generează o nevoie imediată de integrare a serviciilor de producție video pentru social media & ads, precum și explorarea componentelor de VR și AI.
Unul dintre aspectele-cheie evidențiate în raport este ascensiunea videoclipurilor scurte, care domină preferințele utilizatorilor. Conținutul sub 60 de secunde a devenit un instrument esențial în strategiile de engagement. 47% dintre specialiști se concetrează pe acest format pentru a atrage atenția publicului și genera interacțiune.
Conform raportului „Digital Marketing Trends 2025”, Instagram rămâne platforma preferată a specialiștilor în marketing digital și este considerat de 44% dintre utilizatori drept prioritate principală. LinkedIn își consolidează poziția ca rețea esențială pentru conexiuni B2B și se situează pe locul doi, cu 20%, urmat de TikTok (18%) și YouTube (11%).

Raportul agenției Marketiu arată că postările de tip carusel revin în forță. Instagram și TikTok promovează acest tip de conținut, care oferă oportunități extinse pentru storytelling vizual și maximizarea vizibilității brandurilor. Trendul subliniază necesitatea adaptării conținutului la formate flexibile și atractive pentru utilizatori.
Un alt trend notabil este creșterea comerțului social. Platformele dezvoltă noi funcții pentru achiziții directe, iar evenimentele de cumpărături live devin un instrument-cheie în strategiile de vânzări. Utilizatorii pot descoperi produse, verifica recenzii și finaliza achizițiile direct în aplicații, ceea ce redefinește complet experiența de shopping online.
Meme-urile continuă să fie o componentă importantă a strategiilor de social media, însă se observă o tranziție către conținut mai autentic și emoțional. Brandurile care reușesc să echilibreze divertismentul cu mesajele profunde și relevante pentru public vor avea cel mai mare impact în 2025.

„O altă tendință importantă este utilizarea inteligenței artificiale pentru crearea și distribuirea conținutului. AI-ul este acum integrat în toate etapele marketingului digital, de la automatizarea proceselor de customer service și generarea de conținut personalizat, până la optimizarea campaniilor de advertising. Chatboții avansați și sistemele predictive ajută brandurile să îmbunătățească experiența utilizatorilor și să creeze strategii mult mai eficiente. De asemenea, interacțiunea prin realitatea virtuală și augmentată devine din ce în ce mai relevantă. Experiențele interactive, cum ar fi evenimentele virtuale și showroom-urile digitale, permit brandurilor să creeze conexiuni mai puternice cu publicul lor. Această tendință este susținută de creșterea rapidă a platformelor capabile să livreze astfel de experiențe immersive”, a mai explicat Andrei Tiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here