Conform raportului Healthy Homes Barometer 2024, 1 din 4 europeni trăiesc în locuințe unde calitatea aerului interior nu respectă standardele naționale, iar mai mult de 30 de milioane de cetățeni europeni se confruntă cu lipsa luminii naturale adecvate în casele lor.

În acest context, cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru programul național România Eficientă a analizat percepțiile românilor privind impactul creșterii eficienței energetice a clădirilor asupra sănătății fizice și mentale.

  • Protejarea sănătății (16%) este al doilea cel mai important aspect influențat de eficiența energetică a clădirilor, după reducerea valorilor facturilor (19%).
  • Spitalele (81%), școlile (78%) și blocurile de locuințe (74%) sunt principalele clădiri „nesănătoase” care ar trebui să beneficieze de măsuri pentru creșterea eficienței energetice.

2 din 10 români consideră că protejarea sănătății și reducerea poluării sunt principalele avantaje ale creșterii eficienței energetice a clădirilor

Conform datelor studiului, 21% dintre români consideră că protejarea sănătății și reducerea poluării reprezintă principalele avantaje ale creșterii eficienței energetice a clădirilor.

În topul celor mai importante aspecte influențate de îmbunătățirea performanțele energetice ale clădirilor regăsim reducerea costurilor cu utilitățile (19%), îmbunătățirea sănătății individuale (16%) și creșterea confortului personal (15%). Acești factori contribuie la o stare generală de bine, atât fizică, cât și mentală, prin reducerea stresului financiar și condiții de locuit mai sănătoase.

De asemenea, 7 din 10 români sunt de acord că risipa de energie contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, acest punct de vedere fiind mai pronunțat în rândul femeilor (76%), comparativ cu bărbații (64%). Asistăm astfel la o conștientizarea crescută a legăturii între eficiența energetică, protejarea mediului și sănătatea colectivă.

Spitalele (81%), școlile (78%) și blocurile de locuințe (74%) sunt principalele clădiri „nesănătoase” care ar trebui să beneficieze de măsuri pentru creșterea eficienței energetice

Clădirile joacă un rol important în protejarea sănătății comunității, iar un mediu eficient energetic contribuie semnificativ la reducerea riscurilor de sănătate, la îmbunătățirea calității vieții și la creșterea confortului personal al celor care le utilizează.

Așadar, românii consideră într-o proporție de 65% – 81% că este importantă creșterea eficienței energetice a tuturor tipurilor de clădiri. Persoanele de peste 45 de ani manifestă un interes semnificativ mai mare, cu un plus de 5-7% pentru toți indicatorii.

În topul clădirilor pentru care este cea mai importantă cresterea performaței energetice regăsim spitalele (81%), școlile (78%) și blocurile de locuințe (74%).

 

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online la comanda programului România Eficientă în perioada 21-29.11.2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1003 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here