Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sprijină securitatea energetică în România printr-un nou împrumut în valoare de 400 de milioane de lei (echivalentul a 80 de milioane de euro) oferit companiei Delgaz Grid SA, operator de distribuție a energiei electrice și a gazelor.

Investiția BERD face parte dintr-o facilitate sindicalizată mai largă, de 3 miliarde lei (echivalentul a 600 milioane euro), sindicalizată împreună cu șapte bănci comerciale și care va finanța modernizarea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice a Delgaz Grid în nord-estul României.

Împrumutul va permite Delgaz Grid să-și îmbunătățească rețeaua cu soluții- cheie, cum ar fi noi cabluri subterane și supraterane, noi substații care utilizează abordări digitalizate și care integrează cele mai recente sisteme de control și achiziție de date (SCADA), precum și 272.000 de contoare inteligente pentru clienții săi.

Îmbunătățirile aduse rețelei vor reduce și mai mult întreruperile și pierderile de energie electrică, îmbunătățind fiabilitatea rețelei de distribuție a energiei electrice din regiune. Îmbunătățirile vor permite, de asemenea, conectarea la rețea a energiei regenerabile intermitente, susținând obiectivul României pentru 2030 de energie regenerabilă. Ca urmare a eficienței energetice mai mari a rețelei de distribuție, se așteaptă ca aproximativ 13.000 de tone de emisii de CO2 să fie evitate anual.

Investiția BERD va fi utilizată exclusiv în scopul extinderii și modernizării rețelei de distribuție a energiei electrice a Delgaz.

Delgaz Grid SA operează rețele de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale în nordul României, deservind peste 3 milioane de gospodării. Compania face parte din Grupul E.ON, unul dintre cei mai mari operatori de infrastructură și rețele energetice din Europa și un furnizor de soluții inovatoare pentru 50 de milioane de clienți.

BERD este un important investitor instituțional din România. Până în prezent, Banca a investit peste 10,8 miliarde de euro în 523 de proiecte în țară, concentrându-se pe finanțarea infrastructurii, în special în regiuni, creșterea productivității sectorului privat și dezvoltarea în continuare a sectorului financiar și a piețelor de capital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here