București, 22 decembrie 2023 – Decembrie. Luna cadourilor, când cei mici scriu ce-și doresc de la Moș Crăciun. Însă și luna cu cele mai înalte valori de poluare. Peste 800 de elevi din București au scris primarului ce-și doresc de Crăciun – #aercurat și să oprească poluarea. Dacă ei pot, și tu poți să te implici. Află cum din video-ul campaniei realizată de Saatchi & Saatchi Romania pentru proiectul „Oprește motorul!”, o inițiativă civică Ecopolis și Părinți de Cireșari pentru interzicerea staționării prelungite cu motorul pornit.

 

Odată cu venirea Sărbătorilor, vin și zilele irespirabile în oraș. Anul trecut, cea mai poluată zi a fost 24 decembrie, după cum arată senzorii #aerlive pe platforma https://aerlive.ro. Și lucrurile nu se arată altfel nici anul acesta. Bucureștiul este în top 5 cele mai poluate capitale din Europa, depășind aproape zilnic de 3 ori limita admisă de PM10 și PM2.5, mai ales pe lângă școli sau grădinițe. Iar copiii au de 10 ori mai multe șanse decât un adult să fie afectați medical de poluare.

 

Campania creată de Saatchi & Saatchi Romania susține mesajul că „Într-un oraș poluat, cel mai bun cadou e #aercurat” și îndeamnă adulții să urmeze exemplul copiilor și să ceară autorităților să susțină mai mult cauza scriind consilierilor generali. Proiectul de lege a fost depus luna aceasta și va intra în dezbatere publică în următoarele 3 luni, adică perioada perfectă ca cetățenii să pună presiune pe consilierii generali să susțină legea și s-o voteze în Consiliul General al Municipiului București. Video-ul și mesajul campaniei poate fi văzut și share-uit de aici: https://www.facebook.com/politicidurabile/videos/650607763952089

 

Peste 800 de elevi din 23 de școli din București au beneficiat în această toamnă de ateliere pe tema poluării în cadrul campaniei „Oprește motorul!”. În cadrul acestor ateliere, copiii au făcut și un exercițiu civic: să-și exprime dorințele către primarii din București. Scrisorile lor au devenit campania de susținere a proiectului, care poate rezolva una dintre marile surse de poluare din capitală și nu numai.

 

Anul acesta, nu doar Moșu’ primește scrisori, ci și primarii din București. Iar „cadourile” cerute sunt cât se poate de specifice: aer curat, mai multe spații verzi, „opriți poluarea!”. În contextul în care Bucureștiul este în top 5 cele mai poluate capitale din Europa, depășind zilnic de 3 ori limita admisă de PM10 și PM2.5, cel mai bun cadou de Crăciun este #aercurat. O zicem noi, o zic și partenerii de la Ecopolis și Parinti de Ciresari- Piata Domenii și, mai ales, o zic peste 800 de copii care au trimis scrisori primarului, cerând #aercurat. Dacă cei mici pot, și noi putem! Hai să le scriem celor 53 de consilieri PMB să susțină proiectul „Oprește motorul!”, prin care una dintre sursele principale de poluare, staționarea prelungită cu motorul pornit, să fie interzisă”, declară Teodora Ionică, Group Creative Director, Saatchi & Saatchi România.

 

Mesajul campaniei către adulți este foarte simplu: dacă cei mici pot trimite petiții către primari în loc de scrisori către Moș Crăciun, și cei mari pot scrie consilierilor generali ai Municipiului București să susțină proiectul „Oprește Motorul” și să-l voteze în perioada următoare în consiliul General al Municipiului București. Astfel, o inițiativă civică poate deveni LEGE, iar staționarea prelungită cu motorul pornit să fie interzisă și sancționată. Anul viitor putem avea o lege locală și una națională care vor proteja copiii de noxe, în special în jurul școlilor.

 

Campania de comunicare este realizată de Saatchi&Saatchi Romania și este derulată de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, inițiatoarele proiectului „Oprește Motorul”.

 

“Campania „Oprește Motorul!” reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice” arată Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

 

„O inițiativă civică, plecată dintr-o problemă punctuală și reală va deveni normă pentru București. Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului. Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de „Așa da”, pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, declară Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

 

 

——————————

Despre Saatchi Creative Hub Bucharest este un ecosistem format din agențiile Saatchi & Saatchi și The Geeks, parte din Publicis Groupe, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare din lume și cel mai mare din România.

 

Despre Ecopolis: Asociația a inițiat în 2019 platforma independentă de monitorizare a calității aerului, www.aerlive.ro și desfășoară campanii privind calitatea aerului, publicând anual rapoarte de analiză a poluării cu date din peste 70 de senzori de monitorizare a calității aerului. AICI ultimul raport publicat.

 

Despre Părinți de Cireșari: Grup de Inițiativă Civică preocupat de calitatea vieții în orașul București în general și a comunității de locuitori din cartierul Piața Domenii, în special. Asociația s-a înființat pentru a obține accesul comunității în spațiul verde al Bazei Sportive Cireșarii și a continuat cu proiecte de mediu pentru îmbunătățirea calității aerului. https://www.facebook.com/ParintiDeCiresari

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here