80 de scoli si gradinite modernizate si echipate in 40 de judete, 70 de comunitati rurale care au beneficiat de investitii insumand peste 8 milioane EURO si peste 15.000 de copii care invata astazi in conditii foarte bune, in cladiri dotate corespunzator. Dupa 4 ani de la lansarea programului de renovare a scolilor din satele si comunele Romaniei, Asociatia BookLand prezinta rezultatele unui demers care a dovedit ca si la noi se poate – cu pasiune, munca si prin perfectionarea unui parteneriat public-privat. Mobilizarea exemplara a asociatiei, care a reunit in jurul sau peste 700 de companii private, 70 de primarii si comunitati locale (profesori, parinti si elevi), a fost recunoscuta de Guvernul Romaniei ca model de bune practici si inclusa in Raportul National Voluntar al Romaniei. Iar impactul preconizat este unul sustenabil si pe termen lung.  

Impreuna construim oameni!” – sub acest slogan Asociatia BookLand si-a propus in anul 2020 sa aduca o schimbare de mentalitate in invatamantul rural si a lansat cel mai amplu program de investitii in infrastructura scolara derulat vreodata de un ONG din Romania: programul national de renovare scoli. Patru ani mai tarziu, misiunea educationala a asociatiei pentru o Romanie cu adevarat educata, in care toti copiii au dreptul la invatamant de calitate si oportunitati egale, a adus imbunatatiri reale pentru zeci de comunitati rurale si peste 50.000 de beneficiari pe an (copii, parinti si profesori). Dincolo de rezultatele imediate – 80 de scoli si gradinite modernizate, dotate si echipate pentru a raspunde nevoilor elevilor si cadrelor didactice – renovarea a avut un impact semnificativ colateral, contribuind la cresterea increderii in sine a copiilor, reducerea abandonului scolar si imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor.

2023, anul in care BookLand a continuat sa spuna ca nimic nu este imposibil

Anul 2023 a inceput cu noi planuri ambitioase pentru asociatie. Avand deja experienta a 68 de scoli rurale modernizate in perioada 2020 – 2022, asociatia si-a propus renovarea altor 8 institutii de invatamant din judetele Alba, Bihor, Covasna, Dambovita, Harghita, Salaj, Satu Mare si Timis. Scoli vechi cu cladiri insalubre, cu mucegai si igrasie, cu sali de clasa fara incalzire si lipsite de cele mai elementare conditii, acestea aveau sa cunoasca o transformare completa. Ulterior, lista scolilor selectate pentru renovare a fost extinsa pentru a include alte inca 4 scoli si gradinite din judetele Teleorman, Olt si Buzau, toate aflate in stare avansata de degradare, ajungand la un total de 12 scoli pentru care Asociatia BookLand si-a asumat in 2023 renovarea integrala si dotarea cladirilor.

In paralel, au fost continuate alte 10 scoli selectate de Asociatia BookLand pentru renovare in anul 2022 si care au necesitat lucrari de lunga durata, ca urmare a complexitatii santierelor. De exemplu, renovarea scolii gimnaziale din comuna Valea Viilor (jud. Sibiu) a durat 11 luni (oct 2022 – aug 2023), doua luni fiind alocate exclusiv procesului de eliminare a apei din peretii si pardoseala cladirii; peste 50L de apa au fost scosi zilnic din salile de clasa folosind dezumidificatoare instalate special in imobilul vechi de mai bine de o suta de ani.

Asociatia BookLand nu s-a rezumat doar la modernizarea cladirilor existente, ci a si continuat constructiile „la gri” sau parasite (Negulesti – jud. Bacau, Rachitasu – jud. Vrancea, Basesti – jud. Maramures, Rasi – jud. Ialomita) si a construit de la zero un corp de cladire cu sali de clasa pentru scoala renovata in comuna Sandulesti (jud. Cluj) si inca unul la scoala renovata din comuna Sulita (jud. Botosani), acesta gazduind acum o sala de sport cu vestiar si grupuri sanitare, un laborator de informatica, un laborator de stiinte si o magazie de lemne.

Elevii si profesorii din scolile renovate de BookLand se bucura de conditii de invatamant mai ceva ca la oras. Salile de clasa, holurile, grupurile sanitare – totul e ca nou. La fel si reteaua termica, sanitara si electrica. Construim terenuri si sali de sport, camere pentru centrala termica si transformam WC-urile din fundul curtii in magazii de lemne, montam pardoseli din parchet-mocheta-gresie, usi, ferestre, corpuri de iluminat, prize si intrerupatoare, calorifere, pervazuri, schimbam acoperisuri si garduri, construim alei si curti pavate. Iar in scolile care nu opteaza pentru finantari suplimentare prin programe guvernamentale asiguram noi mobilierul salilor de clasa si al laboratoarelor de informatica pe care, bineinteles, le si echipam. Nu uitam nici de spatiile exterioare, in care plantam flori si amplasam sculpturi care sa le aduca aminte de BookLand si sa-i imbie pe copii sa citeasca. De ce facem asta? Pentru ca educatia distruge minciuna si este cea mai sigura investitie in copiii nostri. Insa, cel mai mult ne bucuram cand elevii si profesorii se implica, contribuind cu picturi murale, facand curatenie in scoala, vopsind mobilierul scolar si gardurile sau creand gradini de flori/legume. Atunci stim ca nu vor uita niciodata scoala si ca vor fi mandri pe viata de contributia lor!Mihaela Petrovan, Presedinta Asociatiei BookLand

In total, 22 de santiere au fost gestionate de Asociatia BookLand pe parcursul anului 2023: o provocare pentru asigurarea materialelor de constructii necesare, precum si pentru coordonarea echipelor de muncitori care au lucrat concomitent pentru a duce lucrarile la bun sfarsit, ultimele scoli renovate urmand sa fie inaugurate in lunile decembrie 2023 – ianuarie 2024.

Parteneriatul public-privat, o reteta de succes intr-un climat instabil

Constructiile raman unul dintre motoarele economice ale Romaniei. Desi piata isi mentine tendinta ascendenta, 2023 a fost resimtit drept un an dificil, in care inflatia ridicata si modificarile legislative, prin eliminarea anumitor facilitati fiscale si cresterea taxelor, au afectat toti jucatorii. In primele patru luni ale anului au fost demarate cu peste 30% mai putine santiere mici pentru constructii rezidentiale, ca in ultimele luni toate santierele comandate de statul roman sa intre in standby pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari bugetare. Multe firme mici au renuntat la proiecte si echipe, iar furnizorii de materiale s-au orientat si catre alte piete. Cum a putut face fata acestor schimbari un ONG care desfasoara proiecte de infrastructura scolara, gestionand costurile tot mai mari pentru materiale si manopera? Raspunsul este un parteneriat public-privat in care Asociatia BookLand aduce laolalta peste 700 de companii private, autoritati locale, comunitati rurale, punand in legatura toti acesti actori pentru a asigura resursele necesare si a le gestiona intr-un mod cat mai eficient. Caci obiectivul a fost acelasi pentru toate partile: asigurarea unor conditii mai bune de invatamant pentru copiii din mediul rural.

Si, desi succesul depinde de implicarea activa si colaborarea tuturor, ponderea sprijinului din mediul privat ramane esentiala. In 2023, companiile private au continuat sa asigure peste 80% din valoarea totala a investitiilor necesare pentru renovarea scolilor rurale, contribuind cu sponsorizari in bani si materiale de constructii. Din cele peste 15 milioane LEI atrase de asociatie in primele trei trimestre, mai bine de 60% reprezinta contributii in materiale de constructii, diferenta de 40% fiind reprezentata de sponsorizarile in bani facute de partenerii Asociatiei BookLand, respectiv contributia financiara a Primariilor locale.

In 2023, implicarea primariilor si comunitatilor rurale a crescut fata de anii anteriori, acestea acoperind partial sau integral costurile de manopera pentru renovarile realizate de Asociatia BookLand, totodata asigurand un important sprijin logistic, finantarea asigurata de autoritatile locale fiind, in unele cazuri de pana la 35% din valoarea totala a investitiei. Mai mult, o parte dintre primarii a ales sa realizeze prin propriile forte o serie de imbunatatiri sau dotari suplimentare. De exemplu, Primaria Sandulesti (jud. Cluj) a obtinut printr-un proiect guvernamental fondurile necesare pentru a dota si utila Laboratorul de informatica construit de Asociatia BookLand, iar Primaria Salcioara (jud. Ialomita) a aplicat pentru o finantare care ii va permite sa transforme curtea din complexul scolar renovat de BookLand intr-un loc modern de joaca (asta dupa ce, tot cu ajutorul unor fonduri guvernamentale, tocmai a finalizat de amenajat un teren de sport). Si Primaria Brestovat (jud. Timis) a construit un teren de sport in curtea scolii.

Continuitatea misiunii pentru imbunatatirea conditiilor si accesului la educatie in mediul rural se bazeaza nu doar pe complexitatea retelei de parteneri pe care Asociatia BookLand a creat-o in jurul sau, ci si pe stabilitatea asigurata de partenerii strategici. Parteneriatul cu Leroy Merlin Romania, liderul european al pietei de bricolaj si unul dintre principalii jucatori pe piata de profil din Romania, a insemnat o contributie de peste 1.300.000 lei la veniturile Asociatiei BookLand. Prin donatiile in bani si materiale, retailerul specializat pe constructii si decoratiuni a contribuit in ultimii 1.5 ani la renovarea a 30 de scoli si gradinite din mediul rural.

„Ne-am alaturat misiunii educationale BookLand in mediul rural pentru ca impartasim aceleasi valori in drumul nostru de a construi impreuna, alaturi de parteneri de incredere, un viitor sustenabil. Si ce prim pas mai bun decat acela facut in beneficiul copiilor dezavantajati de simplul fapt ca s-au nascut la sat, unde investitiile nu sunt la acelasi nivel ca la oras. Daca invata in conditii optime, cu siguranta vin cu mai mult drag la scoala! Prin educatie, isi dezvolta cunostintele, gandirea critica si competentele sociale si indraznesc sa viseze la un viitor mai bun in propria tara, nu in afara ei. M-am bucurat sa aud ca o scoala inceputa de angajatii nostri, care au lucrat in timpul liber la renovarea ei, a fost finalizata cu ajutorul partenerilor nostri, BookLand fiind catalizatorul. Avem incredere in astfel de demersuri si le vom sprijini de fiecare data pentru asigurarea stabilitatii economice si sociale.”Mihaela Voinea, Lider Dezvoltare Sustenabila Leroy Merlin Romania

Bune practici: o companie privata construieste alaturi de un ONG cu experienta

Experienta in renovarea scolilor de la sat, capacitatea de a face fata provocarilor complexe si abilitatea de a gasi solutii prin mobilizarea mediului privat si autoritatilor locale au fost principalele motive pentru care Leroy Merlin a invitat anul acesta Asociatia BookLand sa i se alature pentru o colaborare aparte: renovarea Scolii Gimnaziale „Marin Preda” din comuna Silistea-Gumesti (jud.Teleorman). Lucrarile fusesera incepute in anul 2019 de echipa de voluntari a retailerului si au fost continuate de Asociatia BookLand, proiectul de renovare fiind dus la bun sfarsit in intervalul Aprilie – Iunie 2023. Sustinand integral costul de manopera si mare parte din materialele de constructii necesare, Leroy Merlin a atras in proiect si alti parteneri, fiecare contribuind la reusita renovarii: Fundatia Vodafone Romania & _VOIS (laborator de Informatica echipat complet), Bel-Profile (tigla metalica & sistem pluvial), Mindo (adeziv polistiren), Austrotherm (polistiren expandat), Savana Culoare (vopsea lavabila & tencuiala decorativa), Patru Maini (adeziv & chit placi ceramice), Cesarom (faianta & gresie), Elis Pavaje (pavele & borduri), Free Star (coltare pereti), Remat Maramures (pervazuri ferestre), MastaRoll (jaluzele) si FamousRoses.eu (butasi trandafiri).

 „Acum 4 ani, cand au venit primii voluntari Leroy Merlin sa ne ajute, nu ne-a venit sa credem ca le pasa de scoala noastra. Au inceput sa dea la o parte dusumele, sa toarne sape noi, sa tencuiasca si zugraveasca peretii, sa inlocuiasca acoperisul. La un moment dat au facut rost de materiale, insa nu gaseau specialisti pentru montarea lor. De cateva luni, de cand Asociatia BookLand si Leroy Merlin si-au unit fortele, totul s-a miscat rapid! Cladirea noastra e pregatita acum sa infrunte si frig si arsita, are gresie pe holuri si toalete reabilitate, bancute vopsite si pavaj in curte. Reabilitarea scolii este, in realitate, o investitie in viitorul copiilor nostri!” – Sandel Petrisor, Director, Scoala Gimnaziala „Marin Preda”, Silistea-Gumesti

„Satul lui Preda e reprezentat de oameni si de aceea, atat timp cat ei mai exista, atunci si satul morometian traieste. Tata nu a vrut niciodata sa plece din tara; aici s-a nascut, aici a mers cu oile la camp, aici a invatat sa citeasca, aici a descoperit mirajul cuvantului scris si aici a devenit scriitor, sot si parinte. Scoala care-i poarta numele astazi arata, in sfarsit, asa cum trebuie datorita respectului pe care multe companii i-l poarta, iar eu le sunt, la randul meu, recunoscator pentru aceasta implicare. Imi doresc ca prin educatie copiii acestor locuri sa il descopere si ei pe Marin Preda, sa fie mandri de aceasta mostenire si sa isi deschida mintea si inima catre noi oportunitati!” – Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda & Ambasador BookLand

2024-2025, planuri pentru viitorul invatamantului dual in mediul rural

Pentru ca BookLand si-a propus sa asigure un pachet complet de servicii educationale, asociatia va demara in curand constructia primului sau Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual, unde vor fi formati specialisti in productie si servicii. Campusul isi va deschide portile in 2025 in judetul Arges pentru ~300 de elevi din mediul rural si va asigura toate ciclurile de invatamant: primar, gimnazial, liceal si postliceal (profesional), functionand ca o scoala privata, dar 100% gratuita, cu o programa comparabila cu cea din campusurile occidentale, urmand a fi dotat cu toate spatiile si facilitatile necesare: biblioteca, laboratoare, ateliere de lucru, sala de spectacole, facilitati sportive, amfiteatru in aer liber, spatii de relaxare, mini-ferma animale, cantina, brutarie, spalatorie, livada, gradina legume si solar. Liceenii vor putea face practica platita in intreprinderile sociale deschise in Campus, precum si in cadrul companiilor private, urmand ca, dupa finalizarea studiilor si obtinerea certificarii, sa poata accesa oportunitatile de angajare asigurate de partenerii economici BookLand. Investitia este estimata la peste 5 milioane EURO, iar experienta dobandita in acest proiect amplu va sta la baza implementarii unei retele nationale de centre educationale profesionale BookLand in mediul rural.

Toti cei care impartasesc viziunea Asociatiei BookLand pentru sanse egale la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alatura demersului donand 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achizitionand Soricelul BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importantei educatiei & dezvoltarii personale prin Intalnirile BookLand Evolution, care faciliteaza liceenilor cu rezultate excelente la invatatura dialogul cu varii personalitati, prin Taberele Coolturale BookLand, care le ofera copiilor un mix de activitati educationale & distractive in mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor. „Impreuna CONSTRUIM oameni” inseamna azi sute de companii din mediul privat, autoritati locale, profesori-parinti-elevi care, la indemnul Asociatiei BookLand, si-au dat mana pentru a contribui la renovarea si dotarea scolilor de la sat. Reprezentativ pentru Romania, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorita obiectivului comun de a reduce abandonul scolar din mediul rural oferindu-le elevilor sansa la o educatie de calitate in cladiri sigure, moderne si prietenoase care ofera o perspectiva pentru o comunitate durabila. Rezultatul in ultimii 4 ani? 80 de scoli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la scoala, rezultate mai bune la invatatura si premisele unei vieti implinite! In 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural, locul in care educatia se intalneste cu dezvoltarea economica sustenabila, asigurandu-le tinerilor locuri de munca, stabilitate si un nivel de trai mai bun. Mobilizarea exemplara reusita de Asociatia BookLand a fost recunoscuta printre bunele practici incurajate de Guvernul Romaniei in Raportul National Voluntar al Romaniei, prezentat la Forumul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (New York, 2023). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here