”E nevoie de un sat să crești un copil, e nevoie de o comunitate să îl protejezi”

Proiectul Copil Iubit la Bord intră într-o nouă etapă: siguranța copiilor este responsabilitatea întregii comunități!

 

 

Sub sloganul ”E nevoie de un sat să crești un copil, e nevoie de o comunitate să îl protejezi”, Copil Iubit la Bord lansează campania ”Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!” care marchează debutul etapei a doua a proiectului. Primele acțiuni din cadrul campaniei sunt cele de verificare în trafic desfășurate de polițiștii rutieri – prima a avut loc ieri, 22 februarie, precum și o serie de dezbateri live inițiate pe pagina Facebook  Copil Iubit la Bord – prima va avea loc astăzi, 23 februarie, ora 18.30.

 

Ieri, 22 februarie 2022, polițiștii Serviciului Rutier Cluj au oprit și verificat în trafic 20 mașini și au dat 9 avertismente verbale șoferilor care nu respectau prevederile legale în ceea ce privește modul corect de transport al copiilor în autovehicule. Acțiunea face parte din faza a doua a proiectului Copil Iubit la Bord, prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca, oraș PILOT în acest program.

 

Inițiatorii programului își doresc ca, în a această a doua etapă a proiectului, să colaboreze cu cât mai mulți actori sociali implicați în mod direct în asigurarea condițiilor și a climatului necesar asigurării corespunzătoare a copiilor în mașini. Scopul este de a crește nivelul de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, precum și cel de informare cu privire la utilizarea corectă a sistemelor, dar și de a reduce numărul de decese și accidentări grave în rândul copiilor pasageri.

 

”Atunci când decidem să aducem copii pe lume, siguranța lor devine o prioritate. Iar aceasta ar trebui să fie o preocupare permanentă, fie că pornim la un drum lung sau unul ceva mai scurt, de strictă necesitate.

Copiii sunt cea mai de preț comoară a părinților, iar primul pas pe care trebuie să îl facem pentru siguranța lor în trafic este să ne informăm. Vestea bună adusă de acest proiect este că nu mai suntem singuri în rolul de protectori ai copiilor! Avem alături de noi profesioniștii care au misiunea ca orice deplasare a noastră, cu mașina, să fie o experiență fericită: de la agentul de poliție din trafic, la mecanic și asiguratorul auto, de la echipa de intervenție rapidă, la medicii de urgență și pompieri.

 

În această etapă a proiectului nostru, cu toții vor strânge rândurile pentru a ne ajuta să ne protejăm copiii, la fiecare drum cu mașina!”, spune directorul proiectului Copil Iubit la Bord, Ramona Brad.

 

 

Polițiștii clujeni vor participa la traininguri de specializare

 

În cadrul acestei etape, un număr semnificativ de ofițeri de poliție din cadrul IPJ Cluj vor beneficia de traininguri oferite de specialiști în domeniul siguranței auto, astfel încât să poată identifica în mod corect modul în care sunt transportați copiii în mașini.

 

”Suntem responsabili ca părinți, suntem responsabili ca adulți cu educația copiilor noștri. De asemenea, ca polițiști, suntem obligați să informăm populația asupra riscurilor la care expun copiii în momentul în care nu îi transportă în scaune auto. Copiii, știm, sunt imprevizibili, nu pot percepe pericolul acțiunilor lor imediate. Însă, în momentul în care, prin joc, îi învățăm, ei devin mult mai conștienți. Cu părinții, de asemenea, sunt seminarii, sunt întâlniri, tocmai pentru a-i informa care sunt riscurile la care îi expun pe copii, vizualizăm videouri și situații concrete din trafic. Haideți să punem, împreună, centura de siguranță micilor pasageri!”, declară comisar șef Gina Pop de la Biroul de Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

 

Transportul copiilor în scaune de copii sau în dispozitive adaptate vârstei și înălțimii acestora scade foarte mult riscul ca aceștia să sufere vătămări grave sau, mai rău,decese. Polițiștii rutieri vor desfășura activități în trafic și, cu această ocazie vor putea discuții cu părinții și cu copiii despre importanța și necesitatea folosirii scaunelor auto”, adaugă inspector Ionuț Petruța din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

 

 

”Cum ținem micii pasageri în siguranță?” – serie de dezbateri LIVE

 

Cum avem grijă de sănătatea și siguranța copiilor și, mai ales, cum putem contribui toți, la nivel de societate, ca să-i protejăm, atunci când plecăm la drum? La aceste întrebări vor răspunde invitații unei dezbateri LIVE pe Facebook, moderată de Ana Măiță, activist pentru siguranța copiilor pentru Fundația ”Crucea Albă”.

 

Emisiunea va fi bilunară, miercurea, de la ora 18.30 și va fi difuzată simultan pe cinci canale de Facebook: Copil Iubit la Bord, Fundația ”Crucea Albă”, Mame pentru Mame, Ana Măiță și Ana Maita. Prima ediție a emisiunii ”Copil iubit la bord. Cum ținem micii pasageri în siguranță?” va fi astăzi, 23 februarie, ora 18.30, iar invitați sunt: cms. șef Gina Pop, din cadrul Biroului Prevenirea Criminalității, IPJ Cluj și insp. Ionuț Petruța, de la Serviciul Rutier, IPJ Cluj.

 

”Predau de peste 7 ani cursuri de siguranța copiilor și asta este mereu lecția cea mai importantă încă de la nașterea copilului: cum plecăm cu bebelușul din maternitate spre casă? Iar răspunsul corect este același de la nou-născut, până la preadolescent: mereu protejat într-un sistem de siguranță potrivit lui. Și pentru că nu toți copiii din Cluj și din România sunt transportați în siguranță când sunt pasageri în mașină, am zis să facem un cor pe mai multe voci, prin care să transmitem acest mesaj, împreună cu toate explicațiile necesare.

 

Facem asta printr-o serie de emisiuni live, pe Facebook, în care aducem în fața voastră specialiști, oameni implicați în tot ce înseamnă siguranță, confort, dar și riscuri pentru cei mici. Vom discuta cu polițiști, cu medici, cu psihologi, cu părinți. Practic, cu toți actorii sociali implicați în acest proces al protejării copiilor, atunci când și ei sunt participanți la trafic. Haideți, alături de noi, să punem, împreună, centura de siguranță micilor pasageri!”, declară Ana Măiță, purtătorul de cuvânt al proiectului Copil Iubit la Bord.

 

 

Despre program

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

Inițiativa dedicată prioritizării siguranței în trafic a copiilor că pasageri ai autovehiculelor este susținută de Global Road Safety Partnership, un program al Internațional Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar și Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundația Crucea Albă și realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie și Dezvoltare Locală, Management Proiecte și Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și Departamentul de Sănătate Publică al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here