Subliniem de asemenea rezultatul dezastruos al tentativei de politizare ARACIP pe tot parcursul anului 2021 – este chiar opusul reformei instituționale, așa cum a fost poziționată propunerea de Hotărâre Guvernamentală de către inițiator, adică de către Ministerul Educației. Este de asemenea cel puțin neprofesionist modul în care s-a derulat dezbaterea publică din 27.12.2021, a treia zi de Crăciun, începând cu ora 8.00 dimineața, când Silviu Iordache explica alături de reprezentanții Ministerului Educației dna Ioana Lazăr, secretar general al ministerului, dl Radu Szekely (consilierul ministrului) și dl. Sorin Ion Secretar de Stat, politica națională în domeniul calității educației.
Reprezentanții autorităților au fost singurii care au apărat proiectul de H.G. pentru reorganizarea ARACIP în forma actuală și în forma în care a fost înaintat Guvernului României, având doar sprijinul dlui Comșa, reprezentantul Asociației Școlilor Private. Împotrivă a fost vocea unanimă a societății civile reprezentate de Federația Coaliția pentru Educație, de FONSS, de SAR, World Vision România, FEPAL (Federația Părinților și Aparținătorilor Legali), Asociația Elevilor din Constanța, si alti 90 de de reprezentanți, printre care și artistul Tudor Chirilă, care participau voluntar, în a treia zi de Crăciun, la o dezbatere publică. După trei ore de discuții, ministerul nu a preluat deocamdată nicio observație de substanță din zecile de chestiuni ridicate de participanți. Reamintim că propunerile societatii civile se regasesc aici.
***
Coaliția pentru Educație:
Fondată în 2015, Coaliția pentru Educație reunește 16 organizații neguvernamentale active în domeniul educației: Asociația Umanitară Concordia, Roma Education Fund, United Way România, SOS Satele Copiilor, Școala de Valori, Fundația Noi Orizonturi, Teach for Romania, ARDOR, Asociația Română de Literație, C4C, Asociația Aproape de Tineri, Asociația ROI, Questfield, REPER 21, Tineri pentru Tineri, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație. Prin său, Coaliția susține dezvoltarea școlii în care fiecare copil vrea și poate să își împlinească potențialul.Informații suplimentare despre Coaliția despre Educație se găsesc pe site-ul organizației: http://coalitiaedu.ro/.
Asociațiile elevilor din județe
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, înființată din 2013. Asociația București Ilfov este reprezentată de Alexia Marinescu, președinte (email: [email protected].). Asociația Elevilor din Maramureș este reprezentaă de Cristina Miculaiciuc, președinte (email: [email protected]). Asociația Vâlceană a Elevilor este reprezentată de Patrisia Moraru, președinte (email: [email protected]).
Asociația Elevilor din Bacău este reprezentată de Alexandra Guramba (email:[email protected]). Asociația Elevilor din Timiș, reprezentată de Natanael Iriciuc, președinte, email: [email protected]
Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst, fondată în 2014 are ca abordare specifică un continuum format din cercetare, intervenții adresate grupurilor dezavantajate și advocacy pentru politici publice echitabile. Cunoscută pentru documentarea unei noi forme de excluziune în educație „Fenomenul Brăila” și crearea IRSE indicele de risc socio educațional, a realizat o hartă a riscului socio educațional ce cuprinde analiza longitudinală a peste 4000 de școli la nivel național din 2015 și până în prezent. Website: https://hartairse.humancatalyst.ro/public/map
Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FEPAL), inițiază, dezvoltă și stimulează inovația socială, educațională și schimbul de bune practici, la nivel local, regional și global. Educația nu se face doar în sala de clasă, în bancă sau de la catedră, educația este un proces din care copiii învață în orice moment, în orice condiții și de la oricine. Noi, toți, avem rolul de “profesor” în educația copiilor. De aceea, prin această Federație, ne propunem să ne asociem, fiecare cu rolul pe care îl are, pentru ca împreună să contribuim în mod eficient la educația copiilor noștri.
FePal reunește o nouă generație de părinți implicați, activi și angajați în identificarea de soluții pentru accesul egal al tuturor copiilor la o educație de calitate.
Asociația “Ține de Noi” este o organizație care își propune să creeze comunități active în domeniul politicilor publice economice, educaționale și în domeniul energiei și constituirea unui spațiu de dezbatere în societate legat de problemele guvernării României. Mai multe informații pe https://tinedenoi.ro/