Cărticica de biniște este scrisă alături de mai mulți autori și poate fi deja citită online, pe măsură ce este scrisă

 

București, 5 iulie

 

Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, scrie împreună cu mai mulți autori Cărticica de biniște, un ghid complet și aplicabil pentru starea de bine de acasă. Cartea poate fi deja citită online, pe măsură ce este scrisă, și urmează să fie lansată și în format print.

Biniște – un nou cuvânt care descrie starea de bine de acasă

„Biniște” este cuvântul ales de români pentru a descrie starea de bine de acasă și a fost votat în urma campaniei „HYGGE la noi”. Anul trecut, în perioada în care oamenii au fost nevoiți să petreacă mai mult timp acasă și să își redefinească relația cu propriul spațiu, Storia.ro și-a propus să inventeze un cuvânt care să exprime starea de bine de acasă și totodată să găsească un echivalent pentru cuvântul danez „hygge”.  Doi scriitori și-au asumat misiunea de a inventa câte două cuvinte definitorii pentru starea de bine de acasă, iar pentru lista finală de cuvinte, au ales și câte o opțiune din partea românilor. Cuvântul câștigător a venit chiar de la public și se referă la transformarea timpului petrecut acasă într-un timp de calitate și o adevărată sursă de fericire.

BINIȘTE s.f. Stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”

Calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. Creat din Bine + Liniște. „Am intrat, am privit în jur, am zâmbit și m-am bucurat.
Ce biniște e la noi acasă!”.

Despre Cărticica de biniște

Cărticica de biniște este scrisă de mai mulți autori, specialiști din domenii care contribuie la fericirea de acasă. Aceștia vor scrie despre „biniște” din mai multe unghiuri: design, psihologie, gastronomie, natură, muzică și organizarea casei. Scriitorul Iv cel Naiv semnează trei secțiuni și se ocupă de editarea întregii cărți, iar ultimul lui capitol va exemplifica utilizarea noului cuvânt în diverse contexte din limba română – de la proverbe la basme și de la poeme la afișe de scară de bloc.

Când Storia.ro mi-a propus acum aproape doi ani să facem un proiect împreună, nu știam prea multe despre ei, dar mi-a plăcut mult proiectul așa că am zis „da” fără ezitare. În prima parte a proiectului, am căutat variante de adaptare a acestui cuvânt-concept al danezilor – „hygge”. Până la urmă, cuvântul ales drept cel mai potrivit a venit chiar de la public. Biniște a devenit, astfel, adaptarea lui hygge în română. Spre mare mea bucurie a existat și o a doua partea a proiectului, se întâmplă chiar acum. Ne dorim să îl prezentăm pe biniște în splendida lui complexitate, scriind o carte întreagă despre el. Cărticica de biniște se numește și, capitol cu capitol, ea poate fi citită online. Sînziana Pop, Gáspár György, Ana Constantinescu, Dan Byron, Diana Mihăilă, Cristina Andrei (care este chiar cea care a inventat cuvântul) și cu mine încercăm să întoarcem acest cuvânt pe toate părțile, să-i descoperim toate nuanțele, așa încât să putem să-l primim cu toții în limba română, în sufletele și în casele noastre”, a declarat Iv cel Naiv, scriitor și editor al cărții.

În plus, la fel ca la inventarea cuvântului, românii au fost invitați să contribuie și ei la conturarea cărții prin votarea copertei, dar și prin completarea unui chestionar online, realizat de autori. În capitolele care pot fi citite online, pe măsură ce sunt scrise, cei care au contribuit activ pe platformă își vor putea regăsi răspunsurile și curiozitățile în paginile cărții.

După ce am găsit echivalentul lui hygge în română, reacțiile oamenilor din mediul online ne-au      confirmat că am găsit un cuvânt valoros și mult așteptat, pentru că îl vedeam tot mai des folosit în social media. În plus, ne-am bucurat să vedem că și business-urile mici au început să folosească termenul „biniște” în comunicarea lor și că au lansat obiecte craft care integrau cuvântul biniște, de la ilustrații și până la vaze sau broșe. În acel moment, pentru noi a fost evident că integrarea cuvântului în limbaj se întâmplă deja, așa că trebuia să ducem campania mai departe. Ideea lansării unei cărți a venit natural, pentru că ne-am dorit să punem laolaltă toate semnificațiile lui „biniște” și să le putem oferi tuturor acces la un ghid practic despre cum se pot bucura de starea de bine de acasă. Entuziasmul scrierii cărții ne-a fost împărtășit ulterior și de autorii pe care i-am cooptat în echipă și cărora le mulțumim pentru că fac parte din povestea noastră”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.

În ultimul capitol din carte, semnat de Sînziana Pop, cititorii vor afla cum pot fi aplicate practic sfaturile de design din „Cărticica de biniște” în două reamenajări de camere din casele unor români.

În urma publicării tuturor capitolelor, Storia.ro își propune să lanseze și cartea tipărită.

Despre Storia.ro

Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primește peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât și prin aplicațiile de iOS, Android și HUAWEI. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniștilor pentru a identifica cea mai bună soluție de creditare.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here