Expoziția “Săptămâna produselor din Republica Macedonia de Nord”, găzduită de Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (Str. Ion Ghica nr. 4, etaj 2, foaierul Aulei Carol I) inaugurată ieri, este accesibilă publicului specializat până vineri, 18 iunie, în intervalul 11:00 – 17:00.
Manifestarea expozițională este organizată de Camera bucureșteană și Ambasada Republicii Macedonia de Nord în România și se adresează în primul rând companiilor interesate să cunoască și să achiziționeze produse agro-alimentare din Republica Macedonia de Nord. Sunt expuse: brânzeturi, produse din carne, miere naturală, vinuri, sucuri naturale, produse conservate din legume, dulciuri etc. Pe toată durata expoziției au loc degustări de vinuri, brânzeturi și alte produse alimentare.
“Camera bucureșteană acordă o mare atenție promovării relațiilor economice și comerciale cu parteneri din afara Uniunii Europene (UE). În opinia noastră, în viitor, țările din Balcani, inclusiv Republica Macedonia de Nord, asupra cărora ne concentrăm eforturile, vor fi partenerii noștri în interiorul Uniunii. În perioada următoare, vom conlucra cu Ambasada Republicii Macedonia de Nord, dar și cu colegii noștri de la Skopje pentru a pune în valoare domeniile în care oamenii de afaceri din cele două țări pot dezvolta proiecte care să imprime consistență schimburilor comerciale bilaterale”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, la ceremonia de inaugurare a expoziției.
Din partea Republicii Macedonia de Nord evenimentul a fost onorat de prezența: ministrului agriculturii, silviculturii și gospodăririi apelor, Arjanit Xoxha; ministrului economiei, Kreshnik Bekteshi; secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Zoran Popov; ambasadorului extraordinar și plenipotențiar al Republicii Macedonia de Nord în România, E.S. Gabriel Atanasov; directorului Agenţiei pentru Investiţii Străine, Dejan Pavleski, iar din partea României de participarea secretarului de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Aurel Simion, a președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Iuliu Stocklosa, și a președintelui Camerei de Comerț și Industrie Prahova, Aurelian Gogulescu, care este și consul onorific al Republicii Macedonia de Nord în România.
“Acest eveniment constituie o bună oportunitate de a promova produsele noastre agro-alimentare pe piața românească. Sunt produse de bună calitate, pentru care există interes pe piețele externe, dovedit inclusiv de volumul exportului, în creștere în ultimii ani”, a afirmat Arjanit Xoxha, ministrul agriculturii, silviculturii și gospodăririi apelor în Guvernul Republicii Macedonia de Nord.
La rândul său, Aurel Simion, secretar de stat în cadrul MADR, a subliniat că “Organizarea acestei expoziții răspunde unui deziderat major și actual: realizarea unui schimb de informații între producători, specialiști, reprezentanți ai companiilor ce activează în domeniu și posibili investitori, în vederea unei mai bune cunoașteri reciproce, concretizate în creșterea schimburilor bilaterale în domeniul agro-alimentar.”
Mulțumind conducerii Camerei bucureștene pentru găzduirea și implicarea în organizarea expoziției, ambasadorul Atanasov a declarat “dorim ca asemenea evenimente promoționale să fie organizate trimestrial, alternativ în România și în Republica Macedonia de Nord, cu diversificarea domeniilor și zonelor din cele două țări”. Expoziția de la București va fi urmată de un eveniment similar, la Skopje, organizat în condiții de reciprocitate și dedicat prezentării ofertei românești în domeniul industrial.
Informaţii de background
În primul trimestru al anului 2021, Republica Macedonia de Nord a fost a doua piață de destinație pentru produsele românești din Balcanii de Vest. Cu un volum de 53,7 milioane euro, în creștere cu 10,2% față de perioada similară din 2020, Republica Macedonia de Nord s-a situat pe locul 38 în rândul țărilor importatoare de mărfuri din țara noastră, cu o pondere de 0,3% din totalul exportului românesc. Cu un volum de 26,9 milioane euro, Republica Macedonia de Nord se situează pe locul 51 în topul țărilor de origine a mărfurilor intrate în teritoriul vamal al României, cu o pondere de 0,12% din importul total.