Reprezentanții Confederației Sindicale ”Cartel ALFA” susțin că Guvernul Orban dorește să modifice Codul Muncii și acuză că la nivelul Executivului este o mare problemă generată de presiuni externe.
Tensiuni în România, acolo unde sindicatele amenință cu proteste, ca urmare a faptului că, la nivel înalt, s-ar lua o serie de decizii care defavorizează total salariații.
Reprezentanții Confederației Sindicale ”Cartel ALFA” spun că ministerul Muncii, condus de Violeta Alexandru, intenționează să adopte o ordonanță prin care angajatorii să primească puteri nelimitate de a reduce după bunul plac programul de lucru al salariaților, fără – atenție! – de a fi responsabili de plata oamenilor!
Sindicaliștii spun că aceste schimbări sunt incluse în pachetul de măsuri de relansare economică, prin introducerea în România a mecanismului de tip #kurzarbeit – “timp scurt de lucru”, după modelul german, model preluat și aplicat în mai multe țări europene.
”Doar că, ceea ce funcționează și este reglementat în Germania, unde nicio decizie nu se ia fără consultare cu sindicatele și fără informarea din timp a salariaților, este foarte diferit de ce vor să adopte guvernanții noștri”, spun cei de la Cartel ALFA.
În opinia lor, în absența unor garanții pentru salariați, schema devine strict o subvenție directă pentru patroni, fără nici un fel de responsabilitate la schimb din partea acestora.
Mai exact, ei nu ar avea obligația: de a elabora un program predictibil pentru salariați, negociat cu sindicatul și acceptat de salariați, de a-i informa din timp -spre exemplu, cu cel puțin o săptămână în avans sau chiar de a plăti odată cu salariul și partea de indemnizație care va fi decontată de stat, lăsând lucrătorii chiar și fără jumătate din veniturile lor! Cum majoritatea angajaților români au venituri scăzute cu care de-abia fac față cheltuielilor curente, acest lucru va avea consecințe grave și sistemice.
Sursa citată acuză ”lobby-știi reuniți în ”Coaliția pentru Dezvoltarea României” că ar profita de criza pandemiei pentru a provoca o și mai mare destructurare a relațiilor de muncă în România, cu scopul de a crea ”angajatul complet flexibil”.
”Refuzul Guvernului României de a elabora reglementarea în baza rezultatului acestui dialog dintre partenerii sociali naționali, alegând în schimb “consultarea” cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României – CDR, ne întărește concluzia că reprezentanții guvernului sunt captivi lobby-ului desfășurat de CDR, o structură ciudată din care fac parte reprezentanți ai camerelor de comerț, ambasadelor și marilor corporații – Consiliul Investitorilor Străini”, punctează reprezentanții ”Cartel ALFA”.
Ei spun că, în această perioadă în care, potrivit legislației adoptate în contextul crizei sanitare, sindicatele sunt lipsite de mijloacele clasice de protest pentru apărarea lucrătorilor, Guvernul își permite să modifice legislația muncii numai cu consultarea grupurilor de lobby ale capitalului și fără un acord cu sindicatele.
”În aceste condiții, CNS Cartel ALFA își rezervă dreptul de a nu respecta restricțiile privind manifestațiile și protestele publice, ca singura modalitate de a-și apăra membrii!”, avertizează sindicaliștii.