10 domenii social-economice cheie

46 de Speakeri români și francezi: CEO, directori, antreprenori, oameni de cultură și din societatea civilă

30 de ani cooperare franco-română în Retrospectivă și Perspectivă

Afaceri care modernizează România | Start-up-uri și Tehnologii care schimbă lumea

Față în față cu clișee frecvente

la

Forumul economic franco-român

 “Poveștile care schimbă jocul”, din 19 iunie

 

 

Forumul economic “Poveștile care schimbă jocul”, organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER) și comitetul român al Consilierilor de Comerț Exterior ai Franței (CCEF), reunește pentru o zi, la București, 46 de lideri români și francezi din domenii economice cheie, care vor confrunta stereotipurile inter-culturale prin retrospectiva ultimilor 30 de ani de cooperare franco-română și perspectiva economiei viitorului bazată pe inovație, tehnologie și cooperare trans-frontalieră.

 

Prim-ministrul Viorica Vasilica Dăncilă a participat la deschiderea oficială a forumului.

 

François Coste, Președintele CCIFER, a declarat:

 

“Numeroasele companii cu capital francez prezente aici au găsit în România: O sursă de creștere pe o piață europeană nesaturată, preferința publicului românesc pentru numeroasele mărci franceze este o dovadă a succesului lor în România. Companiile franceze au mai găsit o sursă de competitivitate globală, producând aici, cu ajutorul a numeroase talente românești, o parte din valoarea adăugată în industrie sau în servicii. În schimb, companiile franceze au adus României capital (Franța este a 3a sursă de capital străin), 125 000 de locuri de muncă directe, o contribuție puternică la internaționalizarea și la creșterea în gamă a economiei românești. Prin achizițiile lor, prin acordurile de producție, prin joint ventures, investitorii francezi au contribuit la dezvoltarea companiilor cu capital autohton – fapt pe care îl punem în valoare astăzi și prin acordare unui premiu al cooperării franco-române!”

 

„Orientat spre viitor, forumul are drept obiectiv și reiterarea priorităților pe termen scurt care fac obiectul dialogului dintre comunitatea economică franceză și autoritățile române, respectiv: reducerea tensiunilor de pe piața muncii; modernizarea infrastructurii de transport, sănătate și educație; simplificarea interacțiunii cu statul; previzibilitatea și stabilitatea reglementărilor legislative; și afirmarea României în UE, UE fiind pentru toate statele membre o sursă unică de finanțare și stabilitate, care trebuie maximizată”, a adăugat François Coste, Președintele CCIFER.

 

ES Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a arătat în mesajul ei:

“Acest forum are trei obiective majore: 1) renunțarea la clișeele și ideile preconcepute despre țările noastre, subliniind bogăția și dinamismul relației noastre economice actuale; […] 2) o trecere în revistă  a oportunităților și provocărilor economice cu care se confruntă România și perspectivele care rezultă de aici pentru companii […] și 3) valorificarea sectoarelor promițătoare care ar putea stimula crearea de parteneriate reciproc avantajoase pentru Franța și România, în special în domenii precum: inovația, digitalizarea, agricultura și orașul viitorului. […]  În această privință, aș dori să subliniez un cuvânt care caracterizează în mod deosebit natura relațiilor economice stabilite între companiile franceze și românești: cuvântul „calitate”. Sunt impresionată de calitatea parteneriatelor, proiectelor și produselor rezultate din colaborările franco-române.”

 

Prima parte a Forumului aduce în prim plan Poveștile care au schimbat România și reunește speakeri din patru industrii-cheie ale economiei:

 

  Competitivitate: România: țară low-cost, best-cost sau value-added? Cum crește competitivatea economiei românești? Ce investiții au fost și sunt în continuare necesare? Conferință și dezbatere cu: Liudmila CLIMOC, CEO Orange Romania, Francois BLOCH, Director General BRD Groupe Société Générale, Christophe DRIDI, Director General Groupe Renault Romania, Jean RICHARD DE LATOUR, CEO Carrefour Romania, Bogdan COCIAN, CEO Elba s.a., moderată de Eric STAB, Președinte CCEF și PDG Engie Romania.

 

Resurse Umane: Nu mai sunt talente în România? Ce fac companiile pentru a dezvolta și reține talentele? Atelier și dezbatere despre tendințele din cinci domenii economice majore: Gabriela OLTEANU, HR Business Partner Sanofi, Gabriela ALEXANDRU, Director HR Europa Centrală Michelin, Olivia DAVID, Hub Manager ADECCO, Guillaume LEURENT, Deputy CEO Industrial Montaj, moderat de Adela JANSEN, Director Resurse Umane BRD.

 

 

Încredere: Puterea e în noi… dar schimbarea? Sunt francezii aroganți în raporturile economice? Se subestimează românii și așteaptă pasivi schimbarea? Serie de conferințe cu patru specialiști din domenii complet diferite: Şerban DAMBOVICEANU, fondator și CEO Cramele Corcova, Christophe WELLER, fondator și CEO Corporate Office Solutions, Dan ȘTEFAN, co-fondator Autonom, Oana Craioveanu, Co-Founder și CEO ImpactHub Bucharest, moderat de Oana MARINESCU, fondator OMA Vision.

 

Antreprenoriat: în România chiar nu merge nimic? Atelierul propune un mix curajos de CEO și antreprenori români și francezi care vor discuta despre beneficiile reciproce ale colaborării  de tip start-up – multinațională. Atelierul îi reunește ca speakeri pe: Leonard CORNOIU, Director Programe europene Banca Transilvania, Dana GRUIA DUFAUT, fondatoare a cabinetului Gruia Dufaut, Guillaume LEURENT, Deputy CEO Industrial Montaj, Ruxandra CREOȘTEANU, co-CEO Nod Makers Space și co-fondatoare Babele și Damien GONZALES, Președinte Grup Gonzales (echipamente industriale), moderat de Florin JIANU, Președinte CNPIMMR (Consiliul național al IMM-urilor din România, inițiator al programului “Start-up Nation – România”).

 

 

A doua parte a Forumului este organizată în jurul Tendințelor Viitorului, într-o economie marcată puternic de transformările digitale și aduce în prim plan Proiecte care schimbă jocul în șase sectoare cheie, pentru care inovațiile tehnologice joacă un rol major.

 

Lucrările încep cu o sesiune plenară dedicată Inovării și frontierelor, în care key-note speakeri sunt doi specialiști în inovare și disrupții digitale la nivel global: Clément BOULAIS, Head Of StartUp Engagement La French Tech (acceleratorul de scale-up-uri din cadrul Ministerului de Finanțe al Franței) și Vargha MOAYED, Chief Strategy Officer UiPath (primul unicorn românesc pe cale să devină decacorn și să intre la bursa Nasdaq). Cei doi vor deschide secțiunea dedicată economiei viitorului, care își propune să pună față în față stereotipurile naționale cu noile tehnologii și cooperarea trans-frontalieră.

 

Sesiunile dedicate digitalizării industriilor din cadrul Forumului includ:

 

Viziunea viitorului: despre oportunități economice dincolo de frontiere. Conferință plenară cu Jean-Luc di PAOLA-GALLONI, Vice-Președinte Afaceri Externe și Sustenabilitate Valeo Group (furnizor automotiv mondial, certificat Top Angajator 2019 în România, Europa și Global), Costin BORC, Director SNEF Europa de Est (furnizor francez de soluții multi-tehnice în sectorul ener­getic, maritim, in­frastruc­turi industriale şi terţiare, sectorul nuclear şi cel al teleco­muni­caţiilor) și Luka Zivkovic, „product evangelist” la Telus International, moderat de Gregoire VIGROUX, co-fondator și Vice-Președinte Europa al TELUS International, business angel și președintele French Tech Bucharest (incubatorul de afaceri francez deschis la București, pentru scalarea business-urilor românești).   

 

French Tech MeetUp: Peste 30 de antreprenori si start-upuri românești vor discuta mai pe larg despre proiectul French Tech Bucharest și despre oportunitățile pe care acesta le oferă, în cadrul unui MeetUP la care participă și Clement Boulais. Create pentru a accelera tranziția digitală, comunitățile  internaționale French Tech sunt veritabile clustere de inovație și creștere internațională pentru start-upuri.

 

Agricultură: Care este rolul digitalizării și cum poate schimba paradigma în agricultură, pentru a asigura hrana viitorului și protecția mediului? Atelier și dezbatere cu Adrian DRĂGAN, General Manager Timac Agro România și Mugur JITEA, Conf. Dr. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, moderat de Dan PETRE, Head of SGRI Business Line Crédit Agricole Bank Romania.

 

Investiții: După 30 de ani de cooperare franco-română, ce surse de investiții noi există? Ce sectoare au prioritate? Ce impact au stereotipurile naționale? Atelier și dezbatere cu Frederic LAMY, Director General Leroy Merlin,  Silviu AGAPI, Director General Thales, moderat de  Bruno LEROY, Fondator și Asociat Leroy și Asociații.

 

Energie: Cum accelerăm tranziția energetică a României? Ce oportunități sunt? Ce obstacole? Atelier și dezbatere cu André LIMON, General Manager Saint Gobain România și  Cristian BUZAN, Director General Engie Servicii România, moderat de Richard SENTKAR, Country Manager România BNP Paribas.

 

Responsabilitate socială: Cum construim comunitatea viitorului? Ce model de CSR au adus francezii în România? Cum derulăm proiectele de CSR? Atelier și dezbatere cu Emeline SYKORA-WINTREBERT, Area General Manager Europa de Sud-Est AccorHotels, Patrick OURIAGHLI,  Director General “Ateliere fără Frontiere”, Anca DAMOUR, Director Real Estate Carrefour România, moderat de Georgiana MIRON, Director Marketing, Comunicare și Servicii Clienți Groupama Asigurări.  

 

În încheiere, participanții sunt provocați la o adevărată vânătoare de comori din perspectiva culturii, ca „să ne imaginăm viitorul dincolo de clișee”. Invitatul special este Cristian MUNGIU, regizor, scenarist și producător de filme.  Sesiunea debutează cu proiecția unui scurt-metraj realizat de către regizor în tinerețe – “E Bine Rău!”. Ea se va încheia cu un dialog între jurnalistul Laurent COUDERC, redactor-șef al revistei Regard și Jean-Jacques GARNIER, comisarul francez al Sezonului cultural România Franța, în cadrul căruia are loc și Forumul „Povești care schimbă jocul”.

 

————————————————————————–

 

 

 

INFORMAȚII DE BACKGROUND

 

Forumul economic franco-român “Poveștile care schimbă jocul”

19 iunie 2019, 09:00 – 17:00, JW Marriott Bucharest Grand Hotel

AGENDA completă a evenimentului: http://bit.ly/2KJnsRd.

Biografiile speakerilor: http://bit.ly/31EdCWz.

 

Contact pentru presă: Cristina Burcă

(0759035041;  [email protected])

—————————————————-

 

Forumul Economic Franco-Român face parte din Sezonul cultural România-Franța 2019, desfășurat în România în perioada 18 aprilie -14 iulie. Cu sloganul „Uitați clișeele!”, sezonul acoperă o gamă variată de domenii: teatru, dans, muzică clasică și contemporană, arte vizuale, cinema, educație, știință, patrimoniu, literatură, turism, economie.

CCIFER și membrii săi se implică în Sezonul Cultural Franța – România atât prin finanțarea programului, cât și prin organizarea de activități care să pună în valoare resursele de modernizare și de dezvoltare de la nivelul mediului de afaceri franco-român.

CCIFER:  O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, Camera de Comerț și Industrie Franceză în România (CCIFER) este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește  peste 550 de companii franceze și române care reprezintă 18 Mld de euro și peste 125,000 de locuri de muncă. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate care formează economia locală.  CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice.

CCEF: Consilierii de Comerț Exterior ai Franței (CCEF) fac parte dintr-o rețea internațională de 4000 de membri –  reprezentanți de companii și experți, selectați pentru competențele și experiența lor internațională, pentru a contribui la dezvoltarea prezenței economice a Franței în lume și a consolida relațiile franco-locale.

La French Tech: este un ecosistem de start-upuri franceze sau internaționale, care include antreprenori, investitori, fondatori de start-upuri, care au poziționat Franța pe harta tehnologiei. Cu 38 de comunități în Franța și 48 de comunități în străinătate, La French Tech susținută de statul francez, prin programe, evenimente, politici publice, acces la finanțare și prin crearea unui sistem de conexiuni la nivel internațional.

 

Lansată în acest an, La French Tech România își propune:

  1. Sprijin pentru start-upurile franceze care vor să se instaleze în România
  2. Promovarea start-upurilor românești de valoare pe piața franceză și la saloanele profesionale din Franța.
  3. Finanțarea start-upurilor din România, prin intermediul unui fond de investiții în curs de constituire.

 

Statistici privind Comerțul exterior al Franței în România:  

Cu 2300 de companii franceze active în România, Franța reprezintă cel de-al 5-lea cel mai mare investitor străin, cu 4,4 miliarde de euro. Comerțul bilateral este în creștere și se ridică la 8,5 miliarde de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here