Trei zile pline de târg, un program de întâlniri și discuții individuale la fiecare stand. Toți factorii de decizie din sectorul imobiliar s-au reunit în perioada 8 – 10 octombrie 2018 la EXPO REAL München, târgul reușind încă o dată să fie punctul principal de întâlnire al branșei.
Peste 44.536 de participanți (2017: 41.775) din 72 de țări au venit la a 21-a ediție a Târgului Internațional de Proiecte Imobiliare și Investiții. Creșterea de anul acesta confirmă că EXPO REAL este cel mai important eveniment european pentru sectorul imobiliar, târgul consolidându-și poziția ca platformă pentru schimbul de opinii pe teme de actualitate din acest sector.
2.095 de expozanți (2017: 2.003) din 41 de țări au luat parte la EXPO REAL 2018. Pentru al șaptelea an consecutiv, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat o participare comună a României la acest târg.
Standul României a fost reprezentat de sectorul imobiliar din România prin expozanții: Consiliul Județean Bacău, Consiliul Județean Iași, Consiliul Județean Suceava, Orașul București – Primăria Sector 5, Orașul și Portul Constanța, Orașul Iași, Orașul Siret (Parcul Industrial East European Border) și Invest in Jiu Valley, forma sub care s-au prezentat în mod colaborativ cele șase administrații locale din Valea Jiului – în calitate de reprezentanți ai autorităților locale în căutare de investitori interesați de amplasamente în România, iar Alma Consulting, Danina Star, Plana-Innova, Rec Partners, Stratulat Albulescu, WDP Development Romania și Zacaria – actori ai mediului economic privat, având ca activități de bază dezvoltarea de parcuri industriale, servicii logistice integrate, respectiv construcții civile și industriale și consultanță juridică.
România a fost prezentă, ca și în anii trecuți, în cadrul târgului cu conferința “Romania: New Market Dynamics and Opportunities”, dedicată promovării avantajelor competitive ale României şi orașelor magnet ale acesteia. Conferința, moderată de Andreas Schiller, Redactor Şef al SPH, s-a bucurat de prezența în rândul audienței a unor companii importante la nivel global și a oamenilor de afaceri din diferite domenii, interesați de oferta de țară a României. Speakerii invitaţi au fost Hedwig Höfler, Head of Investment Management, CA Immo; Dr. Marcel Ionescu-Heroiu, Senior Urban Development Specialist, World Bank Group; Thanos Efthymiopoulos, Managing Director Greece, Investments & Finance Romania, Sonae Sierra; Cătălin Jalobă, Head of Real Estate Finance, BCR Erste Group, care au împărtășit celor peste 130 de participanți din experienţele lor pe piaţa din România. De asemenea, în deschiderea evenimentului a luat cuvântul primarul sectorului 5 din București, domnul Daniel Florea, care a lansat cu această ocazie proiectul imobiliar de anvergură, Centenary Project / dezvoltare urbană în zona Antiaeriană, unul din cele mai importante proiecte din Europa de Sud-Est, ce se întinde pe o suprafață de 110 hectare.
Concluziile conferinței au fost acelea că dezvoltarea României este propice pentru investițiile imobiliare de orice fel. Un lucru îmbucurător este faptul că prin creșterea importanței și atractivității orașelor secundare, oamenii au acum mai multe opțiuni: dacă nu iți place Bucureștiul te poți muta la Constanța, la Iași, la Cluj, la Brașov sau Sibiu, adevărați poli de creștere și dezvoltare economică. Un progres important este faptul că administrațiile locale au început să fie proactive și puternice, colaborând din ce in ce mai eficient cu sectorul privat şi cu alți actori implicați.
Orașele regionale reprezintă cu siguranță o opțiune viabilă și o alternativă la București.
Cifrele record pentru EXPO REAL 2018 au reafirmat poziția expoziției ca cel mai important eveniment de profil din Europa. „Numărul total al participanților la târg a crescut cu 6,6% la 44.536. Printre aceștia au fost primari și directori de oraș din 24 de orașe europene care au discutat despre dezvoltarea urbană. În total, aproximativ 100 de primari și reprezentanți ai guvernelor au venit la München pentru acest eveniment” a declarat Klaus Dittrich, președinte și CEO al Messe München.
Anul acesta, România s-a clasat pe locul șase (din 41) după numărul de expozanți proveniți din alte țări decât Germania, după Austria, Olanda, Elveția, Marea Britanie, Polonia, fiind urmată de Franța, Luxemburg, Ungaria și SUA.
Despre AHK România:
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent circa 600 de firme membre şi este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este partener pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană.