Un proiect de ordonanta de urgenta, publicat de Ministerul de Finante pe 29 septembrie, propune cateva modificari ale Codului Fiscal.

Principalele noutati vizeaza extinderea cotei de TVA de 5% la anumite categorii de servicii, reglementari specifice pentru contribuabilii care aplica standardul IFRS respectiv modificari privind bonificatiile acordate contribuabililor pentru raportarea si/sau plata anticipata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale.

Un proiect de ordonanta de urgenta, publicat de Ministerul de Finante pe 29 septembrie, propune cateva modificari ale Codului Fiscal. Principalele noutati vizeaza extinderea cotei de TVA de 5% la anumite categorii de servicii, reglementari specifice pentru contribuabilii care aplica standardul IFRS, respectiv devansarea termenului de depunere a declaratiei unice de venit.

Impozit pe profit
Se introduc reglementari specifice pentru contribuabilii care aplica standardul IFRS , cum ar fi:

• se reglementeaza tratamentul fiscal aplicabil rezervelor generate de evaluarea titlurilor de participare la valoarea justa, la momentul vanzarii/ cesionarii respectivelor titluri (ca urmare a aplicarii IFRS 9 – Instrumente financiare).

Taxa pe valoarea adaugata (TVA)
Se propune extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru urmatoarele categorii:

• cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping [actual taxabile cu 9%];

• serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice (altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10) [actual taxabile cu 9%];

• dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice (altele decat cele scutite de TVA conform art. 292 alin. (1) lit. l));

• serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329.

Conform proiectului, masura are in vedere stimularea turismului in Romania, reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului intern si stimularea cresterii economice. In privinta TVA-ului, masurile ar intra in vigoare de la 1 noiembrie 2018.

Impozit pe venit
Se modifica termenul de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice pentru care se poate acorda bonificatia de 5% – de la 31 iulie 2018 la 15 iulie 2018.

Se aduc clarificari privind modalitatea de acordare a bonificatiei, in sensul ca aceasta diminueaza impozitul pe venit anual de plata (si nu “platit”). Cu alte cuvinte, autoritatile fiscale vor aplica bonificatia in decizia de impunere si nu ulterior emiterii acesteia.

Alte masuri
Se acorda o bonificatie de 10% pentru plata integrala cu anticipatie a urmatoarelor taxe, datorate prin decizie de impunere:

• impozitul pe venit pentru anul 2017;

• contributia individuala de asigurari sociale pentru perioada 2016-2017 daca sunt platite pana la data de 15 decembrie 2018, termenul legal fiind 15 martie 2019;

• contributia individuala de asigurari sociale de sanatate pentru perioada 2014-2017, daca plata este efectuata pana la data de 31 martie 2019, termenul legal fiind 30 iunie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here