Romania are nevoie de cresterea competitivitatii pentru ca atunci cand va intra in zona euro nu va mai functiona competitivitatea prin devalorizari, ci doar prin calitate, a declarat, miercuri, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, la o conferinta pe tema competitivitatii economiei.
“De ce este nevoie urgenta de cresterea competitivitatii? In primul rand deoarece Romania are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana, dupa Cipru. Anul trecut eram cu al treilea cel mai mare deficit, dupa Cipru si Marea Britanie. Anul acesta probabil ca vom depasi Marea Britanie si vom fi a doua tara dupa Cipru cu cel mai mare deficit de cont curent. Multi spun ‘e ok cat timp e sub 4% din PIB’. Da, dar trebuie sa nu uitam din ce club vrem sa facem parte si daca in acest club nu cumva avem o pozitie total marginala. Alt motiv pentru care e nevoie de cresterea competitivitatii este pentru ca atunci cand vom intra in zona euro nu va mai functiona competitivitatea prin devalorizari, ci doar prin calitate”, a spus Valentin Lazea.
Potrivit acestuia, noua paradigma a competitivitatii inseamna ca Romania sa mizeze pe produse cu tehnologie inalta, cu valoare adaugata mare si cu inovare, dar este nevoie de reforme structurale, precum dezvoltarea sistemului educational si a sectorului de cercetare – dezvoltare. De asemenea, Lazea sustine ca trebuie competitivitate prin scaderea fiscalitatii si nu prin mentinerea la niveluri scazute a pretului input-urilor: energie, materii prime, forta de munca.
Conform economistului – sef al BNR, cresterea economica presupune, “ca sa fie sanatoasa si sustenabila”, dezvoltarea celor trei componente ale PIB-ului potential: capitalul, forta de munca si productivitatea.
“Ideea de baza este ca driverul, primul, cel care imprima miscarea este statul. In toate aceste domenii nu o sa vedeti niciodata sectorul privat ca ia leadership-ul, ca incepe el sa faca infrastructura primul, ca incepe el reforma sanatatii… Intotdeauna primii pasi trebuie sa ii faca Guvernul, trebuie sa ii faca statul si de abia apoi vine sectorul privat, dupa ce capata incredere ca lucrurile acestea se intampla. Iar ca statul sa faca lucrurile acestea trebuie bani. Foarte simplu. 99% din ele inseamna bani, inseamna venituri bugetare. Daca noi vrem un stat cu fiscalitate minimala si stat minimal, statul acela nu o sa faca nimic si nici sectorul privat care sta si asteapta dupa stat la randul lui nu o sa faca nici el nimic. Daca lucrul acesta nu il intelegem, sa fim sanatosi. O sa stam mult si bine in aceeasi situatie”, a afirmat Lazea.
El a atras atentia ca vechea paradigma bazata pe inputuri ieftine nu este sustenabila.
“Cursul de schimb nu va mai putea fi multa vreme devalorizat competitiv deoarece, cand vom intra in mecanismul ERM II, care este anticamera euro, va mai putea fi devalorizat numai in limita a plus – minus 2,25%. Aceasta inseamna, fata de cursul care este astazi in piata, cam 11 bani, atat, maxim devalorizare. Iar cand vom trece de la ERM II in zona euro, cursul va fi unul si acelasi pentru toata zona. Deci, acolo nu mai poti sa te joci: hai sa ma duc la minister, la banca, sa ma mai rog de aia sa mai faca o devalorizare”, a spus Valentin Lazea.
Potrivit acestuia, Romania a depreciat cursul cu 7,8% intre 2009 si 2017, dar cu 3,6% in ultimii doi ani (2016 – 2018).
Totodata, Lazea a declarat ca energia nu va mai putea fi mentinuta la un pret scazut, odata cu interconectarea cu retelele europene. Energia este un bun exportabil (tradable), iar Romania este un price-taker, nu un price-maker. Forta de munca se va scumpi, iar fiscalitatea nu mai poate fi redusa, deoarece s-a ajuns la “fundul sacului”.
Academia de Studii Economice a gazduit, miercuri, conferinta “Competitivitatea Romaniei: erori, ezitari, politici, calea de urmat spre crestere”.
Dezbaterile au abordat problema din doua perspective fundamentale: dinspre mediul de afaceri si dinspre autoritatile decidente.
Printre vorbitori s-au aflat: Valentin Lazea – economist sef la Banca Nationala a Romaniei, Mihai Daraban – presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Nicolae Istudor – rectorul Academiei de Studii Economice, Bogdan Dumitrescu – Consiliul Fiscal, Adela Jansen – Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Andreea Paul – presedintele INACO, Cristian Parvan – presedintele PIAROM, Iancu Guda – economist.