Doua plante intalnite in Yunnan (China), Myriopteron extensum si Derris eriocarpa au un continut de compusi cu gust dulce, care sunt de cel putin 25 de ori mai dulci decat sucroza (zaharoza), potrivit cercetatorilor de la Institutul de Botanica din Kunming, Academia Chineza de Stiinte.

De exemplu, 12 noi indulcitori, cunoscuti sub numele de glicozide C21 pregnan, au fost gasite in radacinile Myriopteron extensum, o planta frecvent utilizata de minoritatea Yao ca hrana si medicament.

Din cei 12 compusi, noua sunt compusi cu gust dulce, care sunt de 25 pana la 400 de ori mai dulci decat sucroza. Inainte de a studia radacinile plantelor, cercetatorii chinezi descoperisera in tesutul fructelor 10 noi tipuri de indulcitori, ce sunt de 50 pana la 400 de ori mai dulci decat sucroza si care sunt diferiti de cei prezenti in radacinile respectivelor plante.

Comentand rezultate studiului, cercetatorii au aratat ca, “prin cuantificarea compusilor dulci din pericarp, tulpini si radacini s-a putut arata ca toate acestea contin astfel de indulcitori cu o distributie distincta.”

Analiza a indicat, ca, de asemenea, concentratiile acestor indulcitori in pericarp sunt mai mari decat cele din tulpini si radacini.

In ceea ce priveste Derris eriocarpa, o planta despre care minoritatile Bourau si Dai cred ca prezinta proprietati medicinale, s-a constatat ca are patru tipuri de indulcitori (saponinele triterpenoide). Doi dintre acesti compusi sunt de 150 si de 80 de ori mai dulci decat sucroza.

Acesta este primul studiu stiintific care investigheaza proprietatile indulcitorilor prezenti in cele doua plante.

Cercetatorii au adaugat ca studiul “ofera o baza teoretica pentru proiectarea si dezvoltarea rationala a indulcitorilor naturali de inalta potenta care nu contin zahar”.

In prezent, fructele Calugarului si Stevia rebaudiana sunt cateva exemple de indulcitori naturali disponibili pe piata. De asemenea, firma Amai Proteins din Israel a dezvoltat, proteine dulci “construite” pe computer, care le imita pe cele care exista in mod natural in fructe, ca alternativa la zahar. Proteinele dulci sunt de sute pana la o mie de ori mai dulci decat zaharul.

Metode
Dupa ce indulcitorii din plante au fost identificati prin intermediul studiilor fitochimice si tehnologiilor spectroscopice, s-a efectuat o evaluare senzoriala umana pentru a determina gradul de indulcire al compusilor. Ca atare, a fost format un panel de gust folosind procedura de selectie Givaudan (test de clasificare a intensitatii gustului).

t

Utilizari uzuale
Potrivit cercetatorilor, cele doua plante sunt consumate de catre minoritatile din Yunnan atat ca fructe, cat si ca medicamente.

Pentru Myriopteron extensum, fructele sale sunt de obicei marinate si consumate ca legume sarate, in timp ce radacinile lor au proprietati medicinale, cum ar fi reducerea inflamatiei, promovarea sanatatii tractului respirator si chiar tratarea tuberculozei.

Pe de alta parte, Derry eriocarpa este consumat in principal ca medicament si reduce retentia de flegmon si apa si imbunatateste circulatia sangelui.


Sursa: Journal of Agriculture and Food Chemistry (Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara), DOI: 10.1021 / acs.jafc.8b02348, articolul New Sweet-Tasting C21 Pregnane Glycosides from the Roots of Myriopteron extensum (Noul indulcitor C21 Glicozid pregnane obtinut din radacini de Myriopteron extensum), autori: Zhi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here