Pentru a intelege mai bine acest fenomen si pentru a putea sa cumpar Bitcoin, trebuie sa intelegem cateva aspecte esentiale.
Bitcoin reprezinta o moneda digitala ce poate fi folosita in mediul virtual. Aceasta moneda nu apartine niciunei institutii si reprezinta o conexiune sigura si decentralizata, fiind imposibil de printat sau tranzactionat in realitate.
Introdusa in anul 2008 sub forma unui software open-source, Bitcoin a castigat teren pornind un nou trend, cel al monedelor digitatele. Pot exista doar 21 de milioane de Bitcoin, dar cum functioneaza cestea, cu exactitudine?
Spre surprinderea multora este foarte usor sa cumperi si sa tranzactionezi Bitcoin
Un utilizator livreaza o suma de bani in contul altei persoane, care la randul ei va transfera Bitcoin in contul doritorului. Toata tranzactia este transpusa intr-un registru public numit „block chain”, unde este verificata de catre alti utilizatori. Acesta este modul cum functioneaza si cum poate fi tranzactionat.
O parte pozitiva ce este specifica acestui tip de moneda virtuala este usurinta cu care poate fi achizitionata. Singurul lucru de care este nevoie pentru a putea cumpara Bitcoin este un portofel digital (ce poate fi descarcat gratuit). Exista si alternative mai sigure, precum asa numitele „portofele reci” („cold wallets”), ce sunt absolut necesare in tranzactionarea unor sume mari de Bitcoin.
In afara de aceasta cerinta, tranzactiile cu Bitcoin necesita multa rabdare. De ce rabdare? Pentru ca exista nenumarate site-uri si retaileri care vand Bitcoin, fiecare avand conditii ce trebuie indeplinite, pasi ce trebuie urmati si comisioane ce trebuie platite. Alegerea unuia dintre aceste site-uri ramane la latitudinea clientului, insa exista si cateva site-uri care ies in evidenta: CrypotCoin, BitcoinRomania, Tradesilvania, etc.
Comisioanele sunt de obicei cuprinse intre 0% si 4%, fiind diferite de la o platforma la alta si calculata in functie de modalitatea de plata aleasa, iar in cazul cerintelor ce trebuie indeplinite pentru tranzactionare este necesar un cont si autentificarea acestuia, ambele foarte usor de realizat.
O alta oportunitate de a cumpara Bitcoin vine din partea bancomatelor special concepute pentru acest tip de tranzactii. In Romania exista sase bancomate prin intermediul carora se poate tranzactiona cripto-moneda: 4 in Bucuresti, unul in Cluj si unul in Iasi. Procedeul este acelasi, fiind necesara doar adresa portofelului virtual. Moneda virtuala poate fi tranzactionata si prin intermediul serviciului Zebrapay (existent in peste 800 locatii din Romania).
Exista si alte metode pentru a obtine aceste monede, spre exemplu „mineritul” („Bitcoin mining”) dar acesta necesita un computer foarte puternic, iar durata obtinerii unei monede este indelungata.
Asadar, fie ca o persoana doreste sa cumpere Bitcoin pentru a achizitiona diferite produse in mediul virtual, fie ca doreste sa investeasca in aceasta moneda pentru a avea un profit de pe urma ei, exista oportunitati la tot pasul, iar procesul de obtinere este foarte scurt. Trebuie retinut, insa, faptul ca moneda are fluctuatii majore, pretul de anul trecut fiind de aproximativ 3 ori mai mare decat pretul curent – de 5.547 de euro.