Romania a importat anul trecut cantitati mari de carne de porc si importa din Polonia si Ungaria, dar noua preocupare legata de pesta porcina africana nu a fost introdusa inca in calculele privind inflatia, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
“Din datele noastre, pentru ca avem oameni care se plimba prin piete, nu stiu daca stiti, i-ati intalnit, se duc prin piete si mai se uita la preturi, deocamdata preturile la produsele alimentare sunt chiar pe bune. Dumneavoastra va referiti la noua preocupare cu pesta porcina (africana – n.r.) Sa vedem. Nu am introdus-o inca in calculele noastre sa vedem care va fi impactul. Oricum, Romania a importat anul trecut cantitati mari de carne de porc. Nici nu va vine sa credeti cat de mult a importat. Asta este o realitate. Si importa din Polonia, din Ungaria”, a spus Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
Carnea de porc se mentine de ani buni in topul produselor agroalimentare importate, numai anul trecut Romania cheltuind peste 475 de milioane de euro pe acest segment, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In primele patru luni din acest an, Romania a importat carne si preparate din carne in valoare de 268,4 milioane de euro, in crestere cu aproape 210,6% fata de aceeasi perioada din 2017, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).
Datele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) arata ca pesta porcina africana s-a extins la aproape 100 de localitati din opt judete, fiind confirmate in total 578 de focare, insa in zona de sud-est a Romaniei evolutia bolii este extrem de agresiva.
Pana la inceputul aceste saptamani au fost ucisi 78.000 de porci din ferme si gospodarii ale populatiei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Prognoza anterioara indica o inflatie de 3,6% in 2018.
Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 2,7%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale.
Conform BNR, este anticipata o temperare, pe fondul reducerii semnificative a contributiei inflationiste a componentelor exogene, in timp ce la nivelul inflatiei de baza este preconizat sa se acumuleze presiuni, cu precadere in anul 2019. Rata anuala a inflatiei IPC va ramane in interiorul intervalului tintei de la inceputul anului 2019 si pana la orizontul proiectiei.