Comisia Nationala pentru Piete si Concurenta din Spania (CNMC) a avertizat autoritatile de reglementare ca etichetarea produselor lactate cu privire la provenienta laptelui ca cerinta obligatorie ar putea “compartimenta” piata spaniola si ar impiedica concurenta.
CNMC a fost invitata de catre Ministerul Agriculturii, Pescuitului, Alimentatiei si Mediului din Spania sa analizeze un proiect de lege care solicita companiilor sa eticheteze originea laptelui. Proiectul de decret regal privind “etichetarea originii laptelui ca ingredient” in produsele lactate urmareste ca produsele finite fabricate si comercializate in Spania sa includa detalii privind originea laptelui.
CNMC a recunoscut ca originea geografica a produselor poate reprezenta o informatie “importanta” pentru consumator. Cu toate acestea, organismul a notat ca nimic nu impiedica in prezent companiile sa includa aceste detalii pe ambalajul lor.
“Obligatia companiilor de a include aceste informatii pe etichetele produselor poate contribui la compartimentarea pietei pe zone geografice, la restrangerea liberei circulatii a marfurilor si la afectarea concurentei. Prin urmare, ar trebui sa manifeste prudenta atunci cand se introduc astfel de obligatii “, a concluzionat autoritatea pentru concurenta.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca mecanismele existente in temeiul legislatiei Uniunii Europene, cum ar fi cel al denumirilor geografice protejate (DOP) sau al indicatiilor geografice protejate (IGP) protejeaza produsele regionale, a adaugat CNMC in raportul sau consultativ.
membre ale UE. Spania a hotarat adoptarea cu titlu de incecare a unei legislatii ce priveste etichetarea tarii de origine (COOL) in 2017, testarea sa urmand a se face pe parcursul a doi ani. Aceasta legislatie a inclus, de asemenea, o componenta voluntara pentru informatiile suplimentare despre regiunea de origine a ingredientelor.
Proiectul legislativ spaniol se incadreaza intr-un val de astfel de masuri adoptate la nivel national in tari precum Franta, Portugalia, Grecia, Finlanda, Lituania, Romania si Italia, toate introducand in legislatia lor etichetarea de origine pentru diferite produse, cum ar fi produsele lactate prelucrate si carnea.
Legislatia italiana a devenit un camp important de lupta. In plus fata de cerintele COOL introduse in Italia pentru produsele lactate, graul pentru paste fainoase, orezul si tomatele prelucrate si produsele pe baza de tomate, guvernul intalian a introdus de curand cerinte noi pentru producatorii de alimente si bauturi in sensul de a trece pe etichete numele si adresa unde sunt fabricate produsele alimentare si bauturile respective.
Bruxellesul a reactionat, insistand ca aceasta masura este in contradictie cu legislatia UE.
Criticii europeni privind etichetarea obligatorie a originii ingredientelor si produselor sustin ca masura ar putea submina functionarea pietei unice si ar restrange libera circulatie a marfurilor.