- Planificarea din timp a unui buget, prioritizarea costurilor, anticiparea produselor pe care le vei cumpăra. Toate acestea, spun profesorii Școlii de bani de la BCR, te ajută să nu rămâi cu datorii în urma vacanței
- Misiunea lor este aceea de a ajuta cursanții să conștientizeze modul în care iau deciziile financiare
- Școala de bani este programul național de educație financiară al BCR pentru toate categoriile de vârstă
- Cursurile sunt predate de cei 1000 de angajați BCR, deveniți astfel voluntari si profesori de educație financiară, și se desfășoară la sediile băncii, ale companiilor și în școli, licee, universități
București, 5 iulie 2018 – Românii au cheltuit, în primele opt luni din 2017, puţin peste două miliarde de euro pe vacanţele în străinătate, în creştere cu circa 65% faţă de perioada similară din 2016, potrivit datelor de la BNR. Aceasta este cea mai mare sumă cheltuită de români pe călătorii în afara ţării din ultimii 10 ani, iar tendința din acest an, în funcție de datele înregistrate în primele patru luni, este una de creștere a acestei sume. În acest context, experții BCR de la Școala de bani îți oferă 10 soluții practice pentru planificarea unei vacanțe perfecte și fără datorii ulterioare:
- Cei din generația Millenial cheltuiesc în medie 1180 de euro pe vacanța de vară, însă cei mai mulți nu au 1000 de euro puși deoparte, potrivit unui studiu internațional. Așa că pleacă în concediu… pe datorie. Pentru a nu ajunge în această situație, indiferent de destinația aleasă, economisește din timp. Preferabil pune deoparte o sumă de bani în fiecare lună, asta chiar de când te-ai întors din vacanța anterioară.
- Pentru a te asigura că nu rămâi fără bani sau chiar cu datorii în urma unei vacanțe, cea mai importantă regulă este să îți faci un buget dedicat, pe care să îl planifici cât mai devreme cu putință.
- Ia în calcul toate cheltuielile când alegi destinația: biletul de avion, asigurarea de călătorie, cazare, hrană, transport, distracție, cadouri și cheltuieli care pot interveni. O regulă simplă pentru a face asta este să estimezi cât înseamnă aceste „costuri ascunse”, apoi să adaugi 10% – 15% din aceasta la suma obținută.
- Uită-te cu atenție la toate opțiunile disponibile înainte de a lua o decizie. Poți să apelezi direct la agenții de turism sau să găsești pe internet o vacanță sub prețul pieței. Dacă vrei un concediu mai accesibil, optează pentru unul în afara sezonului.
- Dacă alegi să zbori cu avionul, accesează site-urile consacrate pentru a compara prețul biletelor pe același traseu pentru a afla ofertele mai multor companii. „Vânează” ofertele speciale. Important este și să îți rezervi devreme biletele pentru a găsi cele mai bune prețuri.
- Cei mai mulți bani cheltuiți în vacanță se duc pe mâncare. Prin urmare, este important să afli din timp care sunt restaurantele din jurul stațiunii, unde se poate mânca ieftin, care sunt prețurile obișnuite pentru mâncare în locul respectiv. Dacă pentru tine contează mai mult cazarea decât mâncarea, ia asta în calcul.
- Alege cardul potrivit pentru vacanță (pentru a face rezervările și pentru a-l folosi în regiunea sau țara în care călătorești), costurile unui concediu pot scădea cu 9%. În plus, un card îți oferă mai multă protecție decât numerarul.
- Fă-ți bagajele cu atenție, pentru a evita creșterea cheltuielilor odată ajuns la destinație. Obiectele de uz personal tind să fie mai scumpe în zonele turistice, așa că nu le uita. Dacă zbori cu avionul, informează-te care sunt tarifele pentru bagajele puse la cală și care este greutatea acceptată pentru cele de mână. Cântărește bagajele și verifică-le numărul. Cursele low-cost practică tarife suplimentare pentru toate aceste detalii.
- Fă alegerile dificile înainte să treci la shopping. Vacanțele vin la pachet cu tendința de a cheltui prea mult. Dacă vrei produse de la anumiți retaileri dintr-o anumită destinație, selectează-le înainte de a pleca și folosește-te de shopping-ul online pentru a evita cumpărăturile făcute pe moment sau din vitrinele magazinelor de vacanță. Dacă mergi în vacanță cu familia, poți opta pentru un buget de cumpărături per persoană. Apoi alege o zi destinată shopping-ului și du-te cu o listă de cumpărături specifice pentru fiecare.
- Nu uita de cadouri! Îți trebuie o listă cu numărul de suveniruri pe care le vei da cadou prietenilor sau familiei. Ai șanse să poți negocia un preț mai redus dacă le cumperi pe toate din același loc.
“Stresul indus de statul non-stop cu ochii pe portofel poate strica orice vacanță. De aceea, e important s-o planifici cu ceva vreme înainte. Astfel, nu vei ceda impulsului de a cumpăra mai mult decât îți permiți și de a rămâne cu datorii care îți produc daune asupra veniturilor, economiilor și chiar asupra următoarei vacanțe. Mai mult, un concediu plănuit din timp înseamnă și un concediu mai ieftin, deci mai multe economii”, a declarat Nicoleta Deliu, coordonator al programului Școala de bani.
Școala de bani este programul național de educație financiară al BCR. În ultimul an, peste 1000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori și au oferit, până acum, unui număr de 20.000 de români workshop-uri de educație financiară în cadrul proiectului.
Mai multe detalii despre înscrieri se pot obține accesând https://www.bcr.ro/ro/educatie-financiara
* *
Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca Nr.1 în România pe segmentele de economisire şi creditare și este cel mai valoros brand financiar din România.
BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri si 22 birouri mobile dedicate companiilor şi 508 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – peste 2.600 de bancomate şi POS – 17.800 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.
* *
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.000 de angajați deservesc 16,1 milioane de clienți în cadrul a 2.600 de filiale din 7 țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația, Serbia). La sfârșitul lui 2017, Erste Group deținea active totale în valoare de 220,7 miliarde EUR, înregistra un profit net de 1,31 miliarde EUR, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,4%.
* *