Prof. univ. dr. ing. mbasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Peru în ţara noastră, care a fost însoțită de Luis Alberto Castro Joo, ministru consilier și prim colaborator în cadrul Ambasadei și de Eduardo Samaniego, președintele Camerei de Comerț și Industrie Peru-România (CCIPR), care se află într-o vizită de lucru în țara noastră.
În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sistemul cameral românesc și despre activitatea CCIB, punctând particularitățile Camerei bucureștene, îndeosebi în domeniul relațiilor externe. Președintele CCIB a subliniat că dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu țările latino-americane constituie o prioritate în strategia Camerei bucureștene. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a declarat că, în toamna acestui an, CCIB va organiza o misiune economică în regiune, astfel încât comunitatea de afaceri românească să aibă posibilitatea de a identifica noi parteneri de afaceri și de a valorifica oportunități de afaceri, îndeosebi în domeniul industrial.
În opinia președintelui Camerei bucureștene, organizarea, împreună cu Ambasada Republicii Peru și cu alte ambasade ale unor state membre ale Alianței Pacificului a unei „Zile a oportunităţilor de afaceri”, precum și a unei „Săptămâni a produselor peruane la București” constituie pași eficienți pentru o bună pregătire a misiunii economice din toamna acestui an, îndeosebi pentru identificarea nișelor de piață a căror valorificare să conducă la creșterea schimburilor comerciale bilaterale.
E.S. María Eugenia Echeverría Herrera a apreciat propunerile președintelui CCIB și a exprimat întreaga deschidere pentru punerea în aplicare a acestora. Ambasadorul Republicii Peru a informat partea română că în septembrie a.c. o delegație de oameni de afaceri peruani condusă de președintele Camerei de Comerț și Industrie Peru-România va face o vizită de lucru în țara noastră, și a subliniat că în opinia sa, acest eveniment ar putea constitui baza pentru organizarea „Săptămânii produselor peruane la București”.
În opinia președintelui CCIPR, în Peru există interes pentru produse industriale, inclusiv complexe, realizate în România, în special: pompe submersibile pentru minerit, locomotive și vagoane, cale ferată, tramvaie, microhidrocentrale, turbine, echipamente și utilaje agricole, ferestre, materiale de construcții, instalații de transport pentru gaze naturale.
Eduardo Samaniego a exprimat interesul pentru semnarea unui acord de colaborare între CCIPR și CCIB, punctând faptul că acționând împreună cele două organizații pot contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă a comunităților de afaceri română și peruană, cu efect asupra majorării schimburile comerciale bilaterale, situate la un nivel modest în prezent. S-a convenit transmiterea către CCIPR, în cel mai scurt timp, a proiectului Acordului cadru de cooperare, în vederea convenirii și posibilei semnări cu ocazia vizitei în România a misiunii economice peruane.
Informații de background
În cursul anului 2017 s-au înregistrat exporturi către Republica Peru în valoare de aprox. 7,1 milioane $, reprezentând o creştere de 44,5% faţă de perioada similară a anului 2016. Pe de altă parte, s-au înregistrat importuri provenite din Republica Peru, în valoare de 2,4 milioane $, cu 24,2% mai mult decât aceeaşi perioadă a anului anterior. Totalul schimburilor comerciale în anul 2017 a fost de aprox. 9,5 milioane $, cu 38,7% mai mult decât cel înregistrat în anul precedent, fără a se depăși nivelul schimburilor comerciale bilaterale realizat în 2014 de 10,7 milioane $, din care 7,6 milioane $ export și 3,1 milioane $, cel mai ricat nivel atins în ultimii 6 ani.
Biroul de Presă al CCI